Eläinlääkärin vinkit turvalliseen jouluun

Vietä huoleton joulu eläinystäväsi kanssa ja lue asiantuntijoidemme vinkit. Joulun herkut ja koristeet saattavat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita lemmikkiperheissä. Eläinsairaalan päivystyksessä joulukiireet alkavat tavallisesti vasta joulupäivänä, aattoillan rientojen jälkeen.

Kinkun syöminen aiheuttaa koirille paljon ongelmia. Kinkku itsessään on suolaista ja rasvaista, joten altis yksilö voi saada herkuttelusta akuutin ja erittäin kivuliaan haimatulehduksen.

Varkaisiin päässyt koira voi puolestaan syödä kinkun verkkoineen päivineen, jolloin seurauksena on pahimmillaan hengenvaarallinen suolitukos. Kinkun luut puolestaan aiheuttavat luu-ummetuksia, jotka voivat vaatia useamman päivän sairaalahoitoa.

Ahne koira saattaa saada pihistettyä omistajaltaan joulun aikaan myös rusinoita tai viinirypäleitä, jotka ovat sille myrkyllisiä.

Myös suklaa on omistajan jouluherkku, joka kannattaa pitää lemmikin ulottumattomissa. Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä, ja mitä tummempaa suklaa on, sitä haitallisempaa se on koiralle. Suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, ruoansulatuskanavan oireet, kipuilu, sydämen rytmihäiriöt ja kouristelu.

Lue lisää suklaamyrkytyksestä

Ylipäätään monien ihmisten jouluherkut sisältävät paljon suolaa tai rasvaa, minkä vuoksi ne eivät sovi lemmikin lautaselle. Lemmikkiä ei kannata joulunakaan hemmotella ihmisten herkuilla, vaan eläinystävän paketti on hyvä hankkia eläinlääkäriasemalta tai lemmikkitarvikeliikkeestä.

Koristeet kissojen ulottumattomiin

Ihmisten ruokien lisäksi myös monet joulun koristeet saattavat aiheuttaa eläinystäville vaaratilanteita. Joulun kasveista muun muassa joulutähti, hyasintti, amaryllis ja marjakuusi ovat lemmikeille myrkyllisiä. 

Lue lisää kissoille myrkyllisistä joulukukista ja niiden aiheuttamista oireista

Myös kynttilöiden kanssa kannattaa olla varovainen, eikä niitä tule jättää ilman valvontaa: lemmikki saattaa esimerkiksi leikin tiimellyksessä kaataa palavan kynttilän. Lemmikkiä ei kannata myöskään päästää leikkimään lahjanaruilla tai kuusen koristeilla, sillä ne voivat nieltynä aiheuttaa vakavaa harmia eläimen suolistossa.

Erityisesti kissojen mielestä lahjapakettien narut saattavat olla vastustamattomia, ja leikkimisen lomassa kissa saattaa niellä kymmeniä senttimetrejä narua. Tästä seuraa usein leikkausta vaativa suolitukos.

Mikäli epäilet lemmikkisi syöneen sille sopimatonta, ota yhteys eläinlääkäriin.

Päivystävät eläinsairaalamme palvelevat hätätilanteissa vuorokauden ympäri myös joulun ajan pyhäpäivinä. Katso yhteystiedot

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa