Kissalle myrkylliset kasvit

Monien kasvien lehdet ja kukat voivat olla vaarallisia kissalle. Muun muassa joulutähti, hyasintti, amaryllis sekä lukuisat muut kasvit ovat erittäin myrkyllisiä, ja ne tulee ehdottomasti pitää kissojen ulottumattomissa. Myös kaikki liljakasvit, kuten narsissit, voivat vahingoittaa kissojen munuaisia.

Estääksesi kasvien aiheuttamat myrkytykset sinun on tärkeää tietää, mitkä kasvit ovat kissoille haitallisia. Pidä silmällä kissaasi, äläkä jätä sen ulottuville myrkyllisiä kasveja. Jos kissasi suuhun päätyy jotain sopimatonta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kissoille vaaralliset joulukukat

Varsinaisista joulukukiksi mielletyistä kasveista juuri mikään ei sovellu kissaperheeseen ja osa on suorastaan vaarallisen myrkyllisiä.

Epäiltyihin tai tiedettyihin myrkytystapauksiin tulee suhtautua aina vakavasti, sillä oireet tulevat usein viiveellä ja tällöin myrkky on jo saattanut vaurioittaa esimerkiksi munuaisia pysyvästi. 

Ruusut (Rosa spp.) ovat aina turvallinen ja myrkytön valinta, mutta huomaa, että myös jouluruusu (Helleborus spp.) on kissoille myrkyllinen.

Alla on listattuna joitakin kissoille vaarallisia kasveja ja niiden aiheuttamia oireita.

Lue lisää eläinlääkärin vinkkejä turvalliseen jouluun lemmikin kanssa

Amaryllis (Hippeastrum)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina oksentamista, ripulia, mahakipua, kuolaamista, anoreksiaa eli syömättömyyttä, apaattisuutta ja vapinaa. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin!

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina voimakasta oksentamista ja ripulia, eritteissä voi olla myös verta. Lisäksi potilas on apaattinen ja voi saada tärinäkohtauksia. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin!

Jouluruusu (Helleborus spp.)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina kuolaamista, mahakipua, apaattisuutta ja ripulia. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin!

Tulppaani (Tulipa spp.)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina oksentamsta, ripulia, kuolaamista ja apaattisuutta. Kukkasipuli on myrkyllisin osa eli varsinkin asetelmat, joissa kukkasipulit ovat näkyvissä, tulee pitää täysin erossa kissoista. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin! 

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Joulutähti on paljon lievemmin myrkyllinen kuin ajatellaan, ja sen maine myrkyllisenä on jopa liioiteltu. Veterinay Poison Information Service tiedottaa, että vain noin puolet tapauksista johtaa kissoilla oireisiin. Joulutähti aiheuttaa kissalle lieviä ruoansulatuskanavan oireita, jotka menevät yleensä itsestään ohi. Oireina voi olla esimerkiksi kuolaamista, oksentamista, ruoasta kieltäytymistä ja apaattisuutta. Jos oireet kuitenkin pitkittyvät tai ovat vakavia, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Misteli (Viscum album)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Aiheuttaa mahaoireita. Huomioi mahdollisesti putoavat marjat, jotka tulee poimia heti kissan ulottumattomiin.

Orjanlaakeri (Ilex aquifolium)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Aiheuttaa mahaoireita. Huomioi mahdollisesti putoavat marjat, jotka tulee poimia heti kissan ulottumattomiin.

Muratti (Hedera)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Aiheuttaa mahaoireita.

Kissan myrkytyksen oireet

Myrkytys voi olla vaikeaa havaita, sillä oireet voivat olla epämääräisiä ja ilmaantua vasta myöhemmin. Ota yhteys eläinlääkäriin, mikäli kissallasi on seuraavia oireita:

  • Kuumeilu
  • Väsymys ja apaattisuus
  • Ruokahaluttomuus
  • Vaaleat limakalvot
  • Oksentaminen tai ripuli
  • Kiihtynyt hengitys tai levottomuus

Myrkytyksen hoito

Jos kissasi on syönyt myrkyllistä kasvia, ota yhteyttä eläinlääkäriasemalle saadaksesi lisäohjeita. Älä yritä oksennuttaa kissaasi kotikonstein, sillä esimerkiksi suolalla oksennuttaminen voi johtaa suolamyrkytykseen. Eläinlääkäri tutkii kissasi ja päättää hoidosta sen mukaan, millaisesta myrkytyksestä on kyse. Jos myrkyllisen aineen syömisestä on kulunut korkeintaan pari tuntia, kissa voidaan oksennuttaa eläinlääkäriasemalla. Oksennuttaminen on kuitenkin tehtävä ennen, kuin myrkytyksen oireet ilmenevät.

Lääkehiili ensiapuna myrkytystapauksissa

Kissaperheen lääkekaappiin kuuluu lääkehiili, jota voidaan antaa monissa myrkytystapauksissa hätäensiapuna varsinkin, jos matka tai odotusaika eläinlääkäriin on pitkä. Lääkehiili tulee antaa mahdollisimman pian mahdollisen myrkylle altistumisen jälkeen. Annos 1–5 g/kg, tyypillisesti käytetään 2 g/kg, voidaan sekoittaa pieneen määrään ruokaa. Lääkehiiltä saa apteekista ilman reseptiä.

Lääkehiiltä voidaan antaa ainoastaan hyväkuntoiselle ja tajuissaan olevalle potilaille. Joissakin myrkytystapauksissa lääkehiilen anto vaarantaa potilaan, joten varmista aina ennen käyttöä suositukset eläinlääkäriltä.

Lääkehiili soveltuu hätäensiavuksi kaikkiin joulukasvimyrkytyksiin, mutta ei ole yksinään riittävä hoito myrkylliseksi merkittyjen joulukasvien kohdalla. Mikäli epäilet kissasi syöneen myrkyllistä joulukasvia, otathan heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa