Kannattaako rotta steriloida? Eläinlääkäri vastaa!

Rotat (sekä urokset että naaraat) ovat alttiita nisäkasvaimille. Nämä kasvaimet ovat usein hyvänlaatuisia (75 % tapauksista), mutta ne voivat kasvaa hyvinkin suuriksi, haavautua (ulseroitua) ja näin aiheuttaa kipua sekä epämukavuutta eläimelle. Tällöin kasvaimen kirurginen poisto on suositeltavaa.

Noin neljäsosassa tapauksista massat voivat olla pahanlaatuisia ja metastasoitua muihin elimiin. Mikäli etäpesäkkeitä ei ole havaittavissa, on kirurginen poisto myös suositeltavaa. Rotilla voi olla elämänsä aikana useita massoja, joten joskus useampikin leikkaus on tarpeellinen.

Tutkimus osoittaa että naarasrottien sterilisaatio ennen 5–7 kuukauden ikää vähentää nisäkasvainten kehittymisen riskiä jopa 95 %. Vaikka samaa tutkimusta ei ole tehty urosrotilla, voidaan ajatella, että myös urosrotan kastraatio varhaisella iällä vähentää riskiä nisäkasvainten kehittymiselle.

Tästä syystä suosittelemme rottien sterilisaatiota ennen 5-7 kuukauden ikää.

On olemassa kaksi vaihtoehtoa rottien sterilisaatiolle: kirurginen ja kemiallinen sterilisaatio.

Rotan kirurginen sterilisaatio

Tätä toimenpidettä varten rotta nukutetaan. Karvat ajellaan ja iho puhdistetaan vatsan alueelta. Vatsa avataan ja naarailla poistetaan kohtu sekä munasarjat ja uroksilla kivekset. Tämän jälkeen vatsa suljetaan sulavilla tikeillä. Toimenpide tehdään aamupäivällä ja yleensä potilas pääsee kotiin jo iltapäivän aikana mikäli kaikki menee hyvin. Leikkauksen jälkeen potilas saa kipulääkettä kotona muutaman päivän ajan.

Rotan kemiallinen sterilisaatio

Tätä toimenpidettä varten potilas joko nukutetaan tai rauhoitetaan. Karvat ajellaan olkapäiden välistä ja isolla neulalla asennetaan hormooni-implantti ihon alle. Iho suljetaan implantin päältä pienellä tipalla kirurgista kudosliimaa. Implantti suorittaa kemiallisen sterilisaation. Kestää noin kaksi viikkoa, että implantti alkaa toimia ja sen kesto on noin kuusi kuukautta uroksilla ja kymmenen kuukautta naarailla. Näin ollen uusi implantti tulee asentaa 6–10 kuukauden välein.

Ylempänä mainittu tutkimus ei ole tehty tätä tekniikkaa käyttäen, joten ei voida olla 100 % varmoja että kemiallinen sterilisaatio on yhtä tehokas kuin kirurginen sterilisaatio nisäkasvainten riskin vähentämisessä.

Edut ja haitat eri tekniikoille:

  Edut Haasteet
Kirurginen – Rutiinitoimenpide
– Pysyvä tekniikka
– Todettu vähentävän nisäkasvaimia 95 % jos tehty riittävän varhaisessa iässä
– Anestesiariski (matala)
– Haavan avautuminen leikkauksen jälkeen (ei yleinen, mutta mahdollista jos rotta kajoaa haavaan)
Implantti – Vähän invasiivinen toimenpide – Tekniikka ei sisältynyt nisäkasvaintutkimukseen
– Ei pysyvä: täytyy toistaa 6–10 kuukauden välein

Hintaesimerkit eri tekniikoille Evidensia Tammiston eläinsairaalassa

Evidensia Tammistossa eksoottisia lemmikkejä vastaanottaa eksoottisten eläinten hoitoon erikoistunut diplomaattieläinlääkäri Delphine Laniesse. Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu.

  • Mikäli eläin ei ole käynyt eläinlääkärillä aiemmin, on eläinlääkärin konsultaatio tehtävä ensin kumpaakin tekniikkaa varten. Konsultaatiokäynnillä puhutaan mm. eläimen ruokavaliosta sekä elinympäristöstä, tehdään kliininen tutkimus jossa tarkastetaan eläimen terveydentila sekä keskustellaan leikkauksesta. Konsultaatio voi olla samana päivänä leikkauksen kanssa. Konsultaation hinta on 76 euroa.
  • Leikkaus naaraille: arviolta 290 euroa (sisältäen anestesian sekä leikkauksen, lääkkeet eivät sisälly hintaan)
  • Leikkaus uroksille: arviolta 195 euroa (sisältäen anestesian sekä leikkauksen, lääkkeet eivät sisälly hintaan)
  • Lääkehoito: arviolta 120 euroa (sisältäen kevyen anestesian/rauhoituksen, implantin sekä sen asennuksen), toistettava 6–10 kuukauden välein.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa