– Kun aletaan selvittää, miksi kissa pissaa hiekkalaatikkonsa ulkopuolelle, tarvitaan tarkat tiedot kissan voinnista, elinympäristöstä, hiekkalaatikosta ja hiekan laadusta, virtsaamiskäyttäytymisen muutoksista, paikoista, joihin kissa tarpeensa tekee sekä monista muista seikoista, kertoo kissalääketieteeseen perehtynyt eläinlääkäri (MANZCVS Medicine of Cats) Teija Immonen (os. Viita-aho) kissaklinikka Felinasta.
Kissa on herkkä eläin. Hiekkalaatikkokäyttäytymisen muutoksia aiheuttavaan psyykkiseen ongelmaan voi olla useita syitä: kissa kokee hiekkalaatikon pelottavaksi tai muuten epämiellyttäväksi tai kissa voi olla stressaantunut.
– Stressi on yleisin syy siihen, että kissa pissaa muualle kuin laatikkoonsa. Elimelliset syyt tulee kuitenkin aina ensin sulkea pois, Immonen muistuttaa.
Esimerkiksi rakon kiputilat tai epämukavuuden tunne virtsatessa voivat saada kissan pissaamaan muualle kuin laatikkoonsa. Kipua aiheuttavat muun muassa virtsakivet ja -kiteet, kasvaimet, tulehdukset ja rakon ärsytys. Myös esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta voi muuttaa kissan hiekkalaatikkokäyttäytymistä.
Alempien virtsateiden ongelmat, kuten kissan virtsatietulehdus, voivat aiheuttaa kissan hiekkalaatikkokäytöksen muutosten lisäksi seuraavia oireita: virtsaamisvaikeuksia, virtsan verisyyttä ja sukupuolielinten normaalia tiheämpää nuolemista. Virtsaaminen voi muuttua kivuliaaksi, ja jos kissa yhdistää kivun hiekkalaatikkoon, se saattaa alkaa vältellä hiekkalaatikkoaan.
– Kun omistaja huomaa kissan hiekkalaatikkokäyttäytymisen muuttuneen, on syytä ottaa mahdollisimman pian yhteyttä asiantuntevaan eläinlääkäriin, jotta tutkimukset ja hoito saadaan aloitettua nopeasti.
Mikä kissaa stressaa?
Yleisin syy laatikon ulkopuolelle virtsaamiselle on stressi, mutta stressin aiheuttaja ei aina ole omistajalle ilmeinen. Kissaa saattavat ahdistaa esimerkiksi muutokset ympäristössä (muutto, kissakaverin poismeno), melu tai rauhattomuus kotona (remontti kotona tai naapurissa, vieraat, juhlat), uusi lemmikkieläin, lemmikkien keskinäiset konfliktit tai se, että kissa joutuu viettämään pitkiä aikoja yksin. Virikkeiden puute on sisäkissoilla yleinen tylsistymisen ja stressin aiheuttaja.
– Kissa saattaa myös yhdistää hiekkalaatikon aiemmin kokemaansa ahdistavaan tai stressaavaan tilanteeseen eikä siksi halua enää mennä sinne. Laatikko on voinut olla sijoitettuna paikkaan, jossa kissalla ei ole vessarauhaa. Toinen kissa tai esimerkiksi lapsi on voinut häiritä kissaa sen ollessa laatikolla. Kissa kokee hiekkalaatikon likaiseksi, ellei sitä puhdisteta tarpeeksi usein. Mikäli perheessä on monta kissaa, laatikoita voi olla liian vähän, Immonen luettelee.
Myös kissanhiekka voi olla mirrin mielestä epäsopivaa, ja kissa tekee siksi tarpeensa mieluummin muualle kuin laatikkoon. Kissaa pissaa mielellään pehmeälle alustalle, joten karkeaa hiekkaa käytettäessä kissa saattaa valita alustakseen esimerkiksi vaatekasan, sängyn tai sohvan. Puupelletit ja kristallihiekka ovat kissojen mielestä huonoimmat hiekkamateriaalit.
Näin voit ratkaista ongelman
Jos syy laatikon ulkopuolelle virtsaamiseen todetaan psyykkiseksi, on omistajan ryhdyttävä toimiin tehdäkseen laatikon jälleen houkuttelevaksi ja lieventääkseen kissan kokemaa stressiä.
Valitse hienorakeinen eli kissan tassuille mukavalta tuntuva hiekka. Hiekan on hyvä olla hyvin paakkuuntuva ja hyvin hajut imevä, jotta se vaikuttaa ahkerastakin käytöstä huolimatta puhtaalta. Siivoa hiekkalaatikko tarpeeksi usein paakuista ja ulosteista.
Hanki riittävän monta hiekkalaatikkoa. Ideaalitilanteessa hiekkalaatikkoja on yksi enemmän kuin kissoja, mutta monikissatalouksissa se on yleensä hankalaa. Kuitenkin silloin, kun yhden kissan hiekkalaatikkokäytös muuttuu, on syytä hankkia ainakin yksi uusi laatikko.
Sijoita kissan laatikko rauhalliseen paikkaan.
Pese huolellisesti paikat, joihin kissa on pissannut. Käytä hajua poistavia pesuaineita, sillä kissa tekee helposti tarpeensa paikkaan, jossa haisee valmiiksi tuttu virtsan haju.
Sijoita yksi laatikko lähelle paikkaa, jonne kissa on käynyt virtsaamassa. Tämä toimii, mikäli kissa on tehnyt tarpeensa laatikon ulkopuolelle vain yhteen tiettyyn paikkaan. Kun kissa alkaa käyttää laatikkoa, voit pikkuhiljaa siirtää sitä kohti laatikon lopullista sijoituspaikkaa.
Peitä kielletty paikka. Mikäli haluat estää kissaa tekemästä tarpeitaan tietylle paikalle, kuten nojatuolille, aseta paikalle väliaikaisesti pala foliota tai ruokakuppi.
Hanki Feliway-haihdutin. Se haihduttaa huoneilmaan kissaa rauhoittavaa feromonivalmistetta, joka vähentää stressiä.
Lievennä stressiä lääkehoidolla. Tarkoitukseen on olemassa useita lääkeaineita. Lääkitystä tarvitaan yleensä vain 2–3 kuukauden ajan.
Puutu ongelmaan ajoissa
Yleensä ennuste sille, että kissa saadaan takaisin hiekkalaatikolle, on hyvä. Kuitenkin, jos epänormaalia virtsaamiskäyttäytymistä on jatkunut kauan – kuukausia tai jopa yli vuoden – on siitä yleensä tullut kissalle tapa ja mahdollisuus saada mirri takaisin laatikolle pienenee huomattavasti. Tästä syystä omistajan onkin syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian havaittuaan muutoksia kissan hiekkalaatikkokäyttäytymisessä.
Erityisesti vanhan kissan kanssa on varmistettava, että pääsy hiekkalaatikolle on esteetön eikä vaadi suuria ponnisteluja. Hiekkalaatikon reunan on oltava tarpeeksi matala ja laatikoita pitää olla useita sijoitettuna niin, että laatikolle on aina lyhyt matka. Kissan ei pidä joutua kiipeämään rappusia eri kerrokseen, vaan laatikoita on hyvä sijoittaa jokaiseen asuinkerrokseen.
– Jos iäkäs kissa tekee tarpeensa laatikon viereen lattialle, kannattaa kissalle tarjota vaihtoehdoksi hiekaton laatikko, jonka pohjalle voi laittaa esimerkiksi silputtua talous- tai vessapaperia. Vanhemmiten kissan lihasten heikkeneminen takajaloissa voi johtaa siihen, että hiekalla tasapainoilu on vaivalloista ja kissa tekee tarpeensa mieluummin kovalle alustalle.