Kissan hankinta ja kissanpennun hoito
Artikkelin sisältö
Aikuinen kissa vai kissanpentu?
Aikuisen kissan luonne ja tavat ovat jo vakiintuneet. Jos kissa on ollut hyvässä hoidossa, luottaa ihmisiin ja on terve, se sopeutuu todennäköisesti uuteen kotiin vaivattomasti. Aikuisen kissan hyvä puoli on se, että sen tekemisiä ei tarvitse vahtia niin tarkasti kuin pennun. Kissanpentu taas saattaa aiheuttaa vaaratilanteita itselleen ja tuhoa asunnossa, jos joku ei ole vahtimassa, mitä se syö ja missä kiipeilee. Alussa kissanpennun hoito vaatii lemmikin omistajilta paneutumista pennun tarpeisiin.
Rotukissa vai maatiaiskissa?
Kumpi tahansa voi olla loistava lemmikki. Rotukissan etuna on se, että sen koko ja luonne aikuisena vastaavat todennäköisesti melko tarkkaan sen rotumääritelmää. Rotukissakasvattajat myös yleensä tutkituttavat jalostuskissojensa terveyden tarkkaan ennen jalostuskäyttöä ja hoitavat kissanpentujen madotukset ja rokotukset huolella.
Kissanpentua ei kannata ostaa huonoista oloista. Jos kissan kasvattaja ei ole huolehtinut kissojen terveydestä, ruokinnasta tai sosiaalistamisesta ihmisiin, ovat lähtökohdat hyvälaatuiselle elämälle heikot. Ostamalla tällaisen kissan tuet vastuutonta eläintenpitoa, vaikka kenties pelastatkin yhden yksilön.
Kissan herkkyyskaudet
Kissanpennulla on kehityksessään erityinen herkkyyskausi noin kolmen ja yhdeksän viikon iän välillä. Tuona aikana se pitäisi totuttaa mahdollisimman pitkälti kaikkeen, mikä sitä odottaa uudessa kodissa. Tärkeitä kokemuksia ovat ihmisten käsiteltävänä oleminen, erilaiset äänet ja kuljetuskopassa matkustaminen. On myös hyvä, jos kissanpentu saa positiivisia kokemuksia eri-ikäisistä ihmisistä, koirista ja hoitotoimenpiteistä kuten hampaiden tarkistamisesta ja turkin harjaamisesta.
Varhaisrokotus mahdollistaa pennun sosiaalistumisen nuorempana. Lue lisää
Terveen kissan tunnusmerkkejä
Terveen kissan tunnusmerkkejä ulospäin ovat kirkkaat, puhtaat silmät, puhtaat korvat ja sieraimet. Kaikki ylimääräiset eritteet ovat merkkejä tulehduksesta, loisista tai muusta sairaudesta tai ärsytyksestä. Kissan suun limakalvojen tulisi olla vaaleanpunaiset ja ehjät. Tarkista että turkki ei ole takussa, iho turkin alla on terve, ja että kissan vatsa ei pullota tai ole kuopalla. Selvästi pullottava vatsa tai huolestuttava laihuus ovat todennäköisesti merkkejä joko sisäloisista tai jostain sairaudesta.
Mitä pitää hankkia kotiin ennen kuin kissanpentu saapuu?
Tärkeimpiä tarvikkeita ovat hiekkalaatikko ja hiekka. Laatikon reunojen tulee olla riittävän matalat, jotta kissanpentu pääsee helposti laatikkoon. Kuivikevaihtoehtoja on monia, eri materiaaleista valmistettuja, paakkuuntuvia ja paakkuuntumattomia. Suurin osa kissoista käyttää mielellään hienojakoista, hajustamatonta hiekkaa.
Hiekkalaatikko on tärkeää siivota riittävän usein, sillä kissa voi alkaa vältellä sen käyttöä jos se on liian likainen. Ruoka- ja vesikupit tulee sijoittaa eri tilaan kuin hiekkalaatikko, sekä kissan käyttömukavuuden että hygienian vuoksi.
Raapimapuu on myös hyvä ostos, joka todennäköisesti säästää huonekalujasi pahimmilta vaurioilta. Parhaassa tapauksessa kissanpentu on jo kasvattajan luona saanut käyttää raapimapuuta ja tottunut teroittamaan siihen kynsiään. Kissanpentua kannattaa joka tapauksessa uudessa kodissa houkutella raapimapuulle, kun se on virkeällä ja leikkisällä tuulella ja kehua ja palkita, kun se suuntaa huomionsa raapimapuuhun.
Jos näet kissanpentusi raapivan ei-toivottua kohdetta kuten sohvaa tai tapettia, voit sanoa sille tiukasti ”ei” ja käydä nostamassa sen pois kiellettyjen puuhien parista. Kissanpentua ei pidä rankaista, sillä se vain heikentää sen luottamusta ihmiseen, mutta johdonmukaisella ohjailulla sen käytökseen voi vaikuttaa.
Kissan ruokinta ja terveydenhoito
Jos kissanpentusi tai aikuinen kissasi on tullut vastuuntuntoiselta kasvattajalta, olet saanut mukaan ohjeet ruokinnasta ja muusta hoidosta. Mahdollisesti olet saanut jopa vinkkejä hyvistä eläinlääkäriasemista.
Lemmikkikissa kannattaa leikkauttaa eli steriloida puolen vuoden iän jälkeen. Kaikki kissat suositellaan rokotettavaksi kissanuhaa ja kissaruttoa vastaan. Tarvittaessa kissa voidaan rokottaa myös rabiesta ja muita sairauksia vastaan. Tarvittavien rokotusten ja loishäätöjen tiheys ja laajuus riippuvat siitä, minkälaista elämää kissasi elää: kissanäyttelyissä käyvä tai vapaana pihalla liikkuva kissa ovat suuremmassa tartuntariskissä kuin sisäkissa, joka ei juuri poistu kotoaan. Keskustele aina oman kissasi rokotus- ja loishäätötarpeesta eläinlääkärin kanssa.