Kissan laihdutus – käytännön vinkkejä kissanomistajille

Kissa on ylipainoinen, kun sen kylkiluut eivät tunnu ja niitä peittää kohtalainen rasvakerros. Vakavasti ylipainoisella kissalla kylkiluut eivät tunnu edes painelemalla. Lantiolinja ei myöskään erotu. Normaalipainoisella kissalla kylkiluut tuntuvat helposti ohuehkon rasvakerroksen läpi. Normaalipainoisella kissalla näkyy myös selvä ”vyötärölinja”, eikä sen mahan alla roiku ylimääräistä niin sanottua rasvaessua.

Muistilista kissan painonpudokseen

  • Kissan laihdutus on hidasta, kun se tehdään terveellisesti ja tavoitteellisesti. Kissan tulisi pudottaa vain 0,1-1 prosenttia painostaan viikossa.
  • Suunnitelma painonpudotukseen tehdään tavoitepainon mukaan.
  • Vastaanotolla myytävät erikoisruuat ovat hyvä apu laihdutuksessa
  • Kissan liikunnan määrää on hyvä lisätä.
  • Klinikoiden ammatilaiset neuvovat ja tukevat sinua kissasi painonhallinnassa.
  • Ota koko perhe mukaan projektiin

Miten kissa tulee ylipainoiseksi?

Ylipaino kertyy useimmiten hyvin yksikertaisesta syystä: kissa syö enemmän kuin se liikkuu. Lihomiseen vaikuttaa päivän energiantarve sekä kuinka kissan keho käyttää energiaa hyväkseen. Se energiamäärä, joka ”jää yli”, varastoituu rasvasoluihin. Energian tarve on yksilöllistä, aivan kuten  meillä ihmisilläkin – toiset lihovat herkemmin kuin toiset.

Kissa saattaa alkaa lihoa jo kasvuaikana. Valitettavasti kasvuaikana kertynyt ylipaino on hankalasti pudotettavaa, joten on syytä keskittyä ylipainon ehkäisyyn jo nuoresta pitäen. Asiantuntijamme auttavat määrittämään, onko kissasi sopivan painoinen ja neuvovat oikeassa ruokinnassa. Erityisen tarkka on oltava kissan kastraation tai sterilaation jälkeen, sillä sen seurauksena painoa alkaa kertyä erityisen hanakasti, ellei ruokavalion ja liikunnan kanssa olla tarkkoja.

Kuinka kissa pääsee eroon ylipainoistaan?

Eläinlääkäri tarkistaa vuosittaisella rokotuskäynnillä kissan painon ja ottaa asian esille, mikäli ylipaino on kissalle terveysriski. Ylipaino on usein omistajalle yllätys, sillä paino kertyy huomaamatta. Siksi eläinlääkärin esille nostamaa asiaa ei ole syytä säikähtää tai teilata, vaan eläinlääkärin asiantuntemus kannattaa hyödyntää ja kysellä vinkkejä painonhallintaan. Useimmilla klinikoilla on mahdollisuus saada yksilöllistä apua aluksi hankalalta tuntuvaan painonpudotusprosessiin.

Prosessin aluksi käydään läpi kissan nykyinen ruokavalio ja selvitetään, mistä ylipainoa kertyy. Moni kissanomistaja yllättyy kuullessaan, kuinka vähän tavallinen kotikissa tarvitsee energiaa.

Keskikokoinen kissa tarvitsee peruskuivamuonaa vain muutamia kymmeniä grammoja suoriutuakseen tällaisesta päivästä. Monesti kissa kuitenkin saattaa saada herkkuja pitkin päivää, eikä huomata, että pelkästään herkuista kertyy joskus jopa päivittäisen tarpeen verran energiaa.

Kun nykyinen ruokinta on käyty läpi, tehdään uusi ruokintasuunnitelma. Vastaanotolla on myynnissä kissan laihdutuksen tueksi kehitettyjä erikoisruokia, joiden avulla painoa saadaan pudotettua turvallisesti, kissan ei tarvitse olla nälissään ja voidaan myös olla varmoja, että ruoka sisältää kaikki kissan tarvitsemat ravintoaineet.

Laihduttavan kissan ruokintarutiinit

Koko perhe on hyvä ottaa mukaan kissan laihduttamiseen, jotta päivittäinen ruokamäärä pysyy suunnitelman mukaisena.

Kissa syö mielellään useita kertoja päivässä, joten kuivamuonaa käyttäessä tehokas tapa on ottaa päivän annos mittakuppiin illalla, ja tarjoilla siitä puolet yöksi ja loput sitten päivän aikana oman aikataulun mukaan. Kissalta kannattaa myös ottaa vapaa ruokatarjoilu pois oman työvuoron ajaksi. Silloin kissa kuluttaa energiaa etsimällä ruokaa kodista, eikä kukaan asukkaista häiriinny kissan seikkaillessa ja kaivatessa ruokaa.

Ruokinnassa kannattaa suosia erityisesti märkäruokia ja jättää kuivamuona vähemmälle, sillä märkäruuan kaloritiheys on paljon matalampi kuin kuivamuona, samassa määrässä märkäruokaa on noin neljännes vastaavan kuivamuonamäärän kaloreista! Kissa voi siis syödä määrällisesti enemmän märkäruokaa, jolloin myös sen maha täyttyy eikä se ole nälkäinen.

Kohti tavoitepainoa

Jotta kissan paino putoaa, sen liikuntamäärää tulisi myös lisätä, jotta varastoitunut rasva saadaan palamaan.

Sopiva tapa on lisätä leikkien ja motivoinnin määrää pikkuhiljaa keinoja vaihdellen, jotta kaikki lihasryhmät saavat sopivasti työtä. Ruokaa voi esimerkiksi piilotella leluihin ja kodin piiloihin. Jos talossa on portaat, kissan voi kantaa alakertaan ja houkutella sen kiipeämään ylös. Tai kissan voi vain viedä kauemmas lempipaikastaan, jotta se liikkuisi enemmän palatessaan paikalleen. Pienetkin teot ratkaisevat! Kissan kanssa leikkiminen on myös mukavaa yhteistä tekemistä.

Säännölliset punnitukset kuuluvat olennaisena osana laihduttamiseen. Alkuun on hyvä punnita kissa noin kuukauden välein, ja kun laihdutus edistyy, väliä voi pidentää pariin kuukauteen. Verrattaessa ihmisen painonpudotukseen kissa tuntuu laihtuvan hitaammin, mutta pudotettu paino on syytä suhteuttaa kissan lähtöpainoon. Kissan vyötäröä mittaamalla voi seurata laihtumista.

Tavoitepainon ylläpito

Kun laihtuminen on lähtenyt hyvin käyntiin, tarkistetaan ruokintamääriä ja liikuntakertoja ja etsitään kultainen keskitie siihen, että normaalipainon ylläpitäminen onnistuu. Se tarkoittaa sitä, että kissa syö sen verran kuin tarve vaatii.

Kun tavoitepaino on savutettu, mietitään, millaisella ruoalla ja annoksella paino saadaan pidettyä jatkossakin ihanteellisena.

Miten jatkossa?

Ylipainolla on tapana hiipiä takaisin, jos sitä ei haukansilmin vahdita. Onneksi yleensä käy niin, että kerran kun saa kissansa laihtumaan – ehkä joitain mahdollisia sairauksien oireita helpottamaan – kissan haluaa keinolla millä hyvänsä pitää hoikkana. Ja aina kannattaa kysyä neuvoja eläinlääkäriltä tai klinikoiden koulutetuilta ravitsemusneuvojilta. ”Kysyvä ei tieltä eksy”, niin se vaan on tässäkin asiassa.

Meillä Evidensiassa on jokaisella eläinlääkäriasemalla hoitajia, jotka neuvovat mielellään kissasi laihdutusmatkalla. Se ei ole helppoa, mutta lopputulos palkitsee.

Lue lisää kissan painonpudotuksesta

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan