Kissan laihdutus käytännössä

Kissa on ylipainoinen, kun sen kylkiluut eivät tunnu ja niitä peittää kohtalainen rasvakerros. Vakavasti ylipainoisella kissalla kylkiluut eivät tunnu edes painelemalla. Lantiolinja ei myöskään erotu. Normaalipainoisella kissalla kylkiluut tuntuvat helposti ohuehkon rasvakerroksen läpi. Normaalipainoisella kissalla näkyy myös selvä ”vyötärölinja”, eikä sen mahan alla roiku ylimääräistä ns. rasvaessua.

Vinkit kissan painonpudotukseen tiivistetysti:

 • Päivittäisen ruoka-annoksen tulee vastata kissan todellista energiankulutusta.
 • Ruokamäärä määritellään kissan hannepainon, ei nykyisen painon mukaan.
 • Koko perhe mukaan projektiin.
 • Painonpudotusruuilla pääsee turvallisesti alkuun.
 • Energiankulutusta sopivasti korkeammalle.
 • Mittaa kissasi vyötärönympärys ”ennen ja jälkeen”.
 • Ota ruuat pois tarjolta kissan ollessa yksin.
 • Muista, että kaikki, mitä kissa veden lisäksi pistää suuhunsa sisältää kaloreita. Päivän kokonaiskalorimäärä ratkaisee.
 • Jos taloudessa on sekä hoikkia että pulleampia kissoja, anna koko laumalle kevyempi ruokavalio. Hoikat kissat voivat saada erikseen esimerkiksi märkäruokaa.
 • Käykää punnituksissa säännöllisesti.
 • Ruokinnan läpikäynti ammattilaisen kanssa. Painonpudotus ei ole aina helppoa ja syitä epäonnistumiseen voi olla monia: kissan keho on säästöliekillä, ruoka on vääräntyyppistä, kalorimäärä ei ole oikea jne. Ammattiavuin löydät sopivat keinot pudottaa kissasi painoa.

Miten kissa tulee ylipainoiseksi?

Ylipaino kertyy useimmiten hyvin yksikertaisesta syystä: kissa syö enemmän kuin se liikkuu. Lihomiseen vaikuttavat päivittäisen energiatarpeen osatekijät sekä kuinka kissan keho käyttää energiaa hyväkseen. Se energiamäärä, joka ”jää yli”, varastoituu rasvasoluihin.

Rasvasolut syntyvät jo pentuna. Jos pentu on kovin lihava, sen keho muodostaa hurjan määrän rasvasoluja, jotka turpoavat sen kasvaessa aikuiseksi. Hoikalla pennulla näitä rasvasoluja on vähemmän, ja sen taipuvuus lihoa on paljon pienempi. Siksi onkin tärkeää ruokkia kissaa oikein jo pennusta pitäen.

Kissalla kuluu energiaa päivittäin neljään eri osa-alueeseen: lepotilaan, liikkumiseen, ruoan sulattamiseen sekä lämmönsäätelyyn (esim. energiaan, jonka kissa kuluttaa siirtyessään ulkoa kylmästä sisälle lämpimään).

Kuinka kissa pääsee eroon ylipainoistaan?

Eläinlääkäri tarkistaa vuosittaisella rokotuskäynnillä kissan painon ja ottaa asian esille, mikäli ylipaino on kissalle terveysriski. Ylipaino on usein omistajalle yllätys, sillä paino kertyy huomaamatta. Siksi eläinlääkärin esille nostamaa asiaa ei ole syytä säikähtää tai teilata, vaan eläinlääkärin asiantuntemus kannattaa hyödyntää ja kysellä vinkkejä painonhallintaan. Useimmilla klinikoilla on mahdollisuus liittyä kissojen painonhallintaryhmään (esim. Animagin Ahkerin Pudottaja) tai ainakin saada yksilöllistä apua aluksi hankalalta tuntuvaan painonpudotusprosessiin.

Prosessin aluksi käydään läpi kissan nykyinen ruokavalio ja selvitetään, mistä ylipainoa kertyy. Moni kissanomistaja yllättyy kuullessaan, kuinka vähän tavallinen kotikissa tarvitsee energiaa. Useimmitenhan kissa vain hieman leikkii ja mahdollisesti seurustelee omistajan tai toisen kissan kanssa ja lopun päivää makoilee lattialla tekemättä juuri mitään.

Keskikokoinen kissa tarvitsee peruskuivamuonaa vain muutamia kymmeniä grammoja suoriutuakseen tällaisesta päivästä. Monesti kissa kuitenkin saattaa saada herkkuja pitkin päivää, eikä huomata, että pelkästään herkuista kertyy joskus jopa päivittäisen tarpeen verran energiaa.

Kun nykyinen ruokinta on käyty läpi, tehdään uusi ruokintasuunnitelma. Usein ruokintasuunnitelmaan sisältyy lääketyyppinen ruoka, joka auttaa painonpudotuksessa (esim. Hill´s Metabolic, Royal Canin Satiety). Sen lisäksi kartoitetaan sopivia herkkupaloja, sillä kaikkihan me haluamme herkutella, mikseivät siis kissatkin? Kissoille sopivia herkkupaloja ovat esimerkiksi maustetut jääpalat (tonnikalaöljy tms), kuivattu kala, jne.

Annostellessasi ruokaa kissalle, muistathan suhteuttaa määrän: Jos kissa juo lasillisen maitoa, se vastaa neljää ja puolta kerroshampurilaista ihmisellä. Kerta-annoksena!

Miten painonpudotusruuat toimivat?

Kun kissan painoa pudotetaan, sitä tulee siis ruokkia oikein. Laihdutusruuissa kalorimäärää on rajoitettu ja ruuat sisältävät oikeassa suhteessa oikeita ravintoaineita. Useimmat ylipainoiset kissat pitävät syömisestä, joten painonpudotusruokiin on lisätty reilusti kuituja, jotka edistävät suolen toimintaa ja antavat samalla suolistolle töitä.

Kuidun määrän lisääminen ruokinnanmuutoksen yhteydessä saattaa ensimmäisinä päivinä aiheuttaa joillekin kissoille ilmavaivoja ja vatsanväänteitä, mutta ne menevät ohi, kun vatsa tottuu kuitupitoiseen ruokaan. Kuidut myös poistavat tehokkaasti näläntunnetta.

Uusimmilla erikoisruuilla kissan aineenvaihduntaa voidaan kiihdyttää ns. nutrigenomiikan avulla. Tällöin kissan elimistö alkaa polttaa rasvaa tehokkaasti maltillisella kalorimäärällä (Hill´s Metabolic). Tämä ruoka saa kissan kehon kuluttamaan energiaa hoikan kissan tavoin. Painonpudotusruuat ovat myös maukkaita, ja kissa syö niitä mielellään.

Laihduttavan kissan ruokintarutiinit

Koko perhe on hyvä ottaa mukaan kissan laihduttamiseen, jotta päivittäinen ruokamäärä pysyy suunnitelman mukaisena. Helpoin tapa on laittaa keittiönpöydälle päivän kuivamuona-annos, josta kukin perheenjäsen vähentää nappuloiden määrää antaessaan kissalle esimerkiksi juustoa. Silloin kissan päivän kalorimäärä pysyy oikeana.

Kissa syö mielellään useita kertoja päivässä, joten tehokas tapa on ottaa päivän annos mittakuppiin illalla, ja tarjoilla siitä puolet yöksi ja loput sitten päivän aikana oman aikataulun mukaan. Kissalta kannattaa myös ottaa vapaa ruokatarjoilu pois oman työvuoron ajaksi. Silloin kissa kuluttaa energiaa etsimällä ruokaa kodista, eikä kukaan asukkaista häiriinny kissan seikkaillessa ja kaivatessa ruokaa.

Kohti tavoitepainoa

Jotta kissan paino putoaa, sen liikuntamäärää tulisi myös lisätä, jotta varastoitunut rasva saadaan palamaan. Ylipainoisen lemmikin liikunta tulee aloittaa varoen, jottei äkillinen muutos kissan arjessa vauriota sen lihaksia tai mieltä.

Sopiva tapa on lisätä leikkien ja motivoinnin määrää pikkuhiljaa keinoja vaihdellen, jotta kaikki lihasryhmät saavat sopivasti työtä. Ruokaa voi esimerkiksi piilotella leluihin, kodin piiloihin jne. Jos talossa on portaat, kissan voi kantaa alakertaan ja houkutella sen kiipeämään ylös. Tai kissan voi vain viedä kauemmas lempipaikastaan, jotta se liikkuisi enemmän palatessaan paikalleen. Pienetkin teot ratkaisevat!

Säännölliset punnitukset kuuluvat olennaisena osana laihduttamiseen. Alkuun on hyvä punnita kissa noin kuukauden välein, ja kun laihdutus edistyy, väliä voi pidentää pariin kuukauteen. Verrattaessa ihmisen painonpudotukseen kissa tuntuu laihtuvan hitaammin, mutta pudotettu paino on syytä suhteuttaa kissan lähtöpainoon. Jos kissa esimerkiksi laihtuu puoli kiloa, se saattaa olla jo aivan liikaa lyhyessä ajassa. Realistisen kuvan laihtumisesta saa yleensä mittaamalla kissan vyötärön ympärystä.

Tavoitepainon ylläpito

Kun laihtuminen on lähtenyt hyvin käyntiin, tarkistetaan ruokintamääriä ja liikuntakertoja ja etsitään kultainen keskitie siihen, että normaalipainon ylläpitäminen onnistuu (=kissa syö sen verran kuin tarve vaatii).

Kun tavoitepaino on savutettu, tulee omistajalle usein tarve siirtyä ruokinnassa kevytruualle, jossa on vähemmän kaloreita kuin normaalissa kissan ruuassa, mutta kuitenkin enemmän kaloreita kuin painonpudotusruuissa. Turvallisin vaihtoehto helposti pyöristyvälle kissalle on pysyä kevytruuissa tai laihdutusruuissa (oikealla annoksella), sillä niistä kissa saa tarvitsemansa energiamäärän. Se pysyy myös saavutetussa hoikassa kunnossa turvallisemmin, eikä sen elimistö ei mene säästöliekille. Jos kissa saa liian pitkään rajoitetusti kaloreita, sen elimistö tekee kaikkensa turvatakseen elintoiminnot ja rasvanpoltto pysähtyy.

Miten jatkossa?

Ylipainolla on tapana hiipiä takaisin, jos sitä ei haukansilmin vahdita. Onneksi yleensä käy niin, että kerran kun saa kissansa laihtumaan – ehkä joitain mahdollisia sairauksien oireita helpottamaan – kissan haluaa keinolla millä hyvänsä pitää hoikkana. Ja aina kannattaa kysyä neuvoja eläinlääkäriltä tai klinikoiden koulutetuilta ravitsemusneuvojilta. ”Kysyvä ei tieltä eksy”, niin se vaan on tässäkin asiassa.

Meillä Evidensiassa on jokaisella eläinlääkäriasemalla hoitajia, jotka neuvovat mielellään kissasi laihdutusmatkalla. Se ei ole helppoa, mutta lopputulos palkitsee. Meillä on jo kymmeniä kissoja mukana Evidensian Ahkerin Pudottaja -ohjelmassa, ja sen myötä kutsumme teidätkin siihen mukaan.

Lue lisää kissan painonpudotuksesta

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900