Kissan ripuli

Jotkut kissat stressaantuvat esimerkiksi matkoille tai kissanäyttelyissä, mikä voi aiheuttaa kissoille ripulia. Myös ruokavalion äkillinen muutos voi aiheuttaa kissalle ripulia. Antibiootit saattavat nekin häiritä suoliston bakteerikantaa ja saada aikaan ripulin.

Kissan ripulin hoito kotona

Jos lemmikin oireet ovat lieviä, kissa juo ja on muuten pirteä, voit hoitaa vaivaa kotikonstein:

  • Tarjoa helposti sulavaa, maittavaa ruokaa useita pieniä annoksia päivässä. Esimerkiksi eläinlääkäriasemilta saatavat erikoisruuat voivat auttaa taltuttamaan vatsavaivat. Myös vähärasvaista, kypsennettyä lihaa tai kalaa voi antaa pieninä annoksina.
  • Apteekista on myös saatavilla ripulinhoitovalmisteita.

Lääkitys

Apteekeista saatavat vatsaongelmiin tarkoitetut lemmikkien ravintolisät imevät suolistosta haitallisia aineita ja rauhoittavat suolistoa. Ihmisten lääkkeet ja ravintolisät eivät sovi kissoille.

Milloin haen apua?

  • Jos kissan vointi ei parane 1–2 vuorokaudessa tai oireet uusiutuvat.
  • Jos kissan vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
  • Jos kissa ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.

Mikäli kissan yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai oksennus on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Akuuteissa tilanteissa tärkeintä on huolehtia kissan nestetasapainosta. Eläinlääkäriasemalla kissalle voidaan antaa nestettä nahan alle tai suonensisäisesti.

Tarvittaessa kissan vatsaontelosta voidaan ottaa röntgenkuvia tai sille voidaan tehdä vatsaontelon ultraäänitutkimus. Kissan mahalaukku ja suolisto voidaan myös tähystää, tai kissalle voidaan tehdä laparatomialeikkaus pitkittyneen sairauden syyn selvittämiseksi. Sisäelimistä voidaan ottaa kudosnäytteitä patologisen muutoksen havaitsemiseksi. Pitkittyneiden suolisto-ongelmien syyn selvittyä useimmat kissat voivat elää hoidon ansiosta hyvää elämää.

Lue myös

Kissa oksentaa

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa