Kissan tyypilliset tapaturmat

Suomen lain mukaan kissan tulisi olla omistajansa hallinnassa kuten minkä tahansa muunkin lemmikkieläimen, joten kissan aiheuttamista tuhoista ja harmeista voi tulla omistajalle seuraamuksia. Taajama-alueella onkin suositeltavaa pitää kissa joko täysin sisäkissana tai ulkoiluttaa sitä valjaissa tai omalle pihalle tehdyssä turvallisessa tarhassa. Mikäli kissallesi sattuu tapahturma, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kissan putoaminen korkealta

Sisäkissatkaan eivät elä täysin vailla riskejä – putoamistapaturmat ja vierasesineet elimistössä ovat tavanomaisia kissojen tapaturmia. Putoamisia voi välttää verkottamalla parvekkeen aukot ja tuuletusikkunat. Jos parveke ei ole lasitettu, kissan ei tulisi antaa oleilla siellä. Kissa ei sanonnasta huolimatta putoa aina jaloilleen, ja vaikka putoaisikin, sen luut voivat murtua kovassa törmäyksessä.

Kissan nielemät vierasesineet

Kissat eivät ole aivan yhtä hanakoita nielemään elimistölleen epäsopivia asioita kuin koirat. Varsinkin nuoren kissan leikkejä kannattaa silti tarkkailla ja poistaa sen ulottuvilta esimerkiksi langanpätkät, kumilenkit ja muut kissaa houkuttavat pienet esineet. Vierasesineet aiheuttavat ongelmia ruuansulatuskanavassa ja pitkät, venyvät tai terävät esineet voivat tehdä suolistossa niin pahaa tuhoa (suolen kuolioituminen tai puhkeaminen), että edes leikkaus ei pelasta kissaa.

Myrkytykset

Myrkytykset ovat myös mahdollisia, ja niiden välttämiseksi tulisi pesuaineet, lääkkeet ja kemikaalit säilyttää lemmikkien ulottumattomissa. Suurin osa huonekasveista on myös kissalle haitallisia tai myrkyllisiä. Lemmikkieläinliikkeissä myydään kissan järsittäväksi sopivaa heinää, jonka tarjoaminen saattaa vähentää kissan intoa tuhota muita viherkasveja.

Kissan tapaturma on usein helposti estettävissä huolehtimalla, että kissalla on turvallinen ympäristö kotona ja kaupunkiolosuhteissa kissa viedään ulos valjaissa.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan