Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Kissan ummetus

Kissan ummetus vaikeuttaa kissan ulostamista tai pahimmillaan estää ulostamisen täysin. Kissan ummetus johtuu usein ruokavaliosta, mutta siihen voivat vaikuttaa myös muut tekijät, kuten stressi tai muut sairaudet. Kissan ummetus aiheuttaa tunnistamatonta kipua kissassa. Usein ainoa oire ummetukselle on, että kissa ei ole tehnyt tarpeitaan pariin päivään.

Kissan ummetuksen syyt

Liian vähäinen veden juominen voi olla syynä kissan ummetukselle. Myös vähäinen ulkoilu sisäkissoilla altistaa ummetuksen kehittymiselle. Ummetus saattaa myös johtua niellyistä sulamattomista vierasesineistä, kuten vanusta, luista tai ruohosta, jotka kissan suolistossa häiritsevät suoliston toimintaa. Ummetus voi myös olla seurausta niinkin erikoisesta syystä kuin peräpään karvojen takkuuntumisesta peräaukon kohdalla, jolloin kissan ulostaminen estyy mekaanisesti.

Toisinaan kissan ummetus voi aiheutua suolistossa olevista karvapalloista. Normaalisti kissa ei karvapalloista kärsi vaan oksentaa tai ulostaa ne pois. Nämä karvapallot syntyvät, kun kissa nuolee ja nielee omia karvojaan. Kissan nielemät karvat eivät sula vatsassa, vaan kiertyvät suolistossa karvapötköksi. Nämä karvapallot eli trichobezoaarit muistuttavat ulkonäöltään ulosteita. Karvapallo voi tukkia suoliston ja olla syynä vakavalle ummetukselle.

Kissan ummetuksen oireet

Kissan ummetus voi olla oireiltaa hyvin epämääräinen. Usein omistaja huomaa mahdollisen ummetuksen siitä, että kissa ei ole ulostanut hiekkalaatikkoonsa muutamiin päiviin. Kissan ummetus voi myös olla kivuliasta, kun kissa yrittää väkisin ulostaa suolistoon kuivunutta ulostetta. Kuivumiseen yhteydessä kissa muuttuu apaattiseksi ja voimattomaksi.

Kissan ummetuksen tutkiminen

Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri ottaa verinäytteen kissasta. Verinäytteestä tarkistetaan munuaisten ja maksan toimintakunto ja mahdollinen kissan elimistön kuivuminen. Tärkein tutkimusmenetelmä on röntgenkuvaus, jolla havaitaan mahdolliset vierasesineet tai ummetusmassa suolistossa.

Röntgenkuvassa erottuu ummetusmassa kissan suolistossa.

Kissan ummetuksen hoito

Pitkittyessään kissan ummetus saattaa johtaa vakaviin suolistovaurioihin ja paksusuolen laajentumiseen (megacolon). Kissan elimistön nestehukka pahentaa oireita ja kuivumiseen liittyen suoliston normaali toiminta saattaa estyä kokonaan.

Ummetuksen hoitoon on kuitenkin olemassa tehokkaita hoitoja.

Päivän–parin ummetusta voi yrittää hoitaa kotona, jos eläin on muuten hyväkuntoinen ja juo.

Kotihoitona voi antaa liukenevia kuituja ja psylliumia sisältävää ruokaa tai lisätä psylliumia ruokaan (n. 1/2 teelusikallinen / ruoka-annos). Laktuloosi pehmentää ulostetta, annostus on n. 1/2 ml painokiloa kohden 1-2 kertaa vuorokaudessa. Parafiiniöljyä voi antaa suun kautta 1ml painokiloa kohden 1-3 kertaa päivässä kahden päivän ajan.

Tärkein hoito on kuitenkin huolehtia riittävästä juomisesta.

Jos kissan ummetus jatkuu pitkään, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin jos kissan ummetus toistuu usein vaikka kissa juo ja syö normaalisti.

Ummetuksen hoitoon eläinlääkäri käyttää useimmiten suolihuuhtelua, joka tehdään eläimen ollessa rauhoitettuna. Toimenpiteessä suolistoon johdetaan suolenhuuhtelunestettä, jolla pehmennetään ja liukastetaan suolistomassaa ja mekaanisesti poistetaan ummetusmassa suolistosta. Lopuksi vatsaontelo kuvataan uudelleen, jotta voidaan olla varmoja, että suurin osa ummetusmassasta on saatu poistettua.

Kissan ummetus voi johtua myös sairaudesta

Kissan ummetus voi myös johtua kissan sairastamasta munuaissairaudesta, suolistossa olevasta kasvaimesta tai anaalirauhasten tulehduksesta. Tämän takia on tärkeää tutkituttaa kissa, jos ummetus on usein toistuvaa.