Kissojen anaalirauhassairaudet

Kissoilla anaalirauhassairaudet eivät ole tavallisia. Anaalirauhaskasvaimet ovat melko harvinaisia.

Kissan anaalirauhasten anatomia

Kissoilla on kaksi pussimaista anaalirauhasta peräaukon vieressä molemmilla puolilla. Anaalirauhaserite tulee ulos pienistä aukoista peräaukon limakalvolla.

Kissa tyhjentää anaalirauhasensa joko tahdonalaisesti (esim. silloin, kun kissa kokee olonsa uhatuksi tai säikähtää) tai tahdosta riippumatta (ulostamisen yhteydessä). Anaalirauhasten tehtävä onkin tuottaa kissan yksilöllistä hajua, jolla voi merkata reviiriään tai puolustautua tai tunnistaa toisia kissoja.

Anaalirauhaserite on yleensä juoksevaa. Siinä saattaa olla hiekkamaisia murusia seassa. Joillakin kissoilla erite on tahnamaista. Erite voi olla minkä ruskean sävyn väristä tahansa, kellertävästä melkein mustaan. Haju vaihtelee. Yleensä haju on ihmisen nenään hyvin voimakas ja epämiellyttävä.

Anaalirauhasongelmat kissoilla

Mitä pidempään anaalirauhaserite seisoo anaalirauhaspussukoissa, sitä paksummaksi se pikkuhiljaa muuttuu. Jos erite ei tyhjene säännöllisesti, saattaa siitä tulla niin paksua, ettei se enää mahdukaan pienistä aukoista ulos. Silloin erite pakkaantuu anaalirauhaspussukoihin ja tulee ongelmia.

Oireena on peräaukon seudun, mahanalusen, hännän tyven tai sisä- tai ulkoreisien lisääntynyt nuoleminen ja joskus pyllyn vetäminen maata pitkin. Peräaukon seutu voi pullottaa. Myös ulostaminen voi olla hankalaa. Jos tukkeutunutta anaalirauhaspussukkaa ei tyhjennetä, anaalirauhanen tulehtuu ja voi aiheuttaa paiseen, joka voi jopa puhjeta ihon läpi. 

Tukkeutuneen anaalirauhasen hoito

Jos epäilee kissalla anaalirauhasen tukkeuma tai tulehdusta, on syytä varata aika eläinlääkärille. Eläinlääkäri arvioi, onko alue tulehtunut vai vain tukkeutunut. Tulehdus saattaa vaatia paikallishoidon lisäksi myös antibioottikuurin.

Jos kissalla esiintyy toistuvia anaalirauhasvaivoja, voidaan anaalirauhaset poistaa kokonaan kirurgisesti.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan