Kissojen anaalirauhassairaudet

Kissoilla anaalirauhassairaudet ovat selvästi harvinaisempia kuin koirilla. Kissat, joilla on allergista kutinaa, kutinaa saattaa esiintyä peräaukon alueella, mikä voi johtaa toistuviin anaalirauhastulehduksiin. Anaalirauhaskasvaimet ovat melko harvinaisia.

Kissan anaalirauhasten anatomia

Kissoilla on anaalirauhaset peräaukon vieressä molemmilla puolilla, kello 5:n ja 7:n kohdalla. Ne sijoittuvat peräaukon ulomman ja sisemmän sulkijalihaksen väliin. Anaalirauhaset –termillä tarkoitetaan anaalirauhaspussukoita, joiden sisäpintaa verhoava anaalirauhassolukko tuottaa voimakkaan hajuista eritettä. Erite on anaalirauhaspussukan sisällä, kunnes pussukka tyhjenee ja erite tulee ulos pienistä aukoista peräaukon limakalvolla.

Kissa pystyy tyhjentää anaalirauhasensa joko tahdonalaisesti (esim. silloin, kun kissa kokee olonsa uhatuksi tai säikähtää) tai tahdosta riippumatta (ulostamisen yhteydessä). Anaalirauhasten tehtävä onkin tuottaa kissan yksilöllistä hajua, jolla voi merkata reviiriään tai puolustautua tai tunnistaa toisia kissoja.

Anaalirauhaserite on yleensä juoksevaa. Siinä saattaa olla hiekkamaisia murusia seassa. Joillakin kissoilla erite on tahnamaista. Erite voi olla minkä ruskean sävyn väristä tahansa, kellertävästä melkein mustaan. Haju vaihtelee. Yleensä haju on ihmisen nenään hyvin voimakas ja epämiellyttävä.

Anaalirauhasongelmat kissoilla

Mitä pidempään anaalirauhaserite seisoo anaalirauhaspussukoissa, sitä paksummaksi se pikku hiljaa muuttuu. Jos erite ei tyhjene säännöllisesti, saattaa siitä tulla niin paksua, ettei se enää mahdukaan pienistä aukoista ulos. Silloin erite pakkaantuu anaalirauhaspussukoihin (= anaalirauhasimpaktio) ja tulee ongelmia.

Oireena on peräaukon seudun, mahanalusen, hännän tyven tai sisä- tai ulkoreisien lisääntynyt nuoleminen, mistä seuraa vähitellen ko. alueen karvattomuus/harvakarvaisuus. Peräaukon seutu voi pullottaa. Kissa saattaa vetää pyllyään maata vasten, mutta tämä oire on harvinaisempaa kissalla kuin koiralla anaalirauhasvaivoissa. Kakkaaminen voi olla hankalaa. Jos tukkeutunutta anaalirauhaspussukkaa ei tyhjennetä, anaalirauhanen tulehtuu. Silloin alueen kipu ja turvotus lisääntyvät. Jos tilaa ei edelleenkään hoideta, alkaa alueelle kertyä märkäeritettä (anaalirauhaspaise), jolloin paine anaalirauhaspussukassa lisääntyy. Märkäeritteen lisääntyessä ja paineen kasvaessa paise puhkeaa ihon tai peräaukon limakalvon läpi. Silloin puhutaan anaalirauhasfistelistä.

Tukkeutuneen anaalirauhasen hoito

Tukkeutunut anaalirauhanen saatetaan pystyä tyhjentää hereillä puristamalla. Kuitenkin alue on yleensä herkkätuntoinen, eikä kissa välttämättä anna ihmisen puristaa aluetta. Silloin suoritetaan anaalirauhasten tyhjennys ja huuhtelu rauhoituksessa tai yleisanestesiassa. Eläinlääkäri arvioi, onko alue tulehtunut vai vain tukkeutunut. Tulehdus hoidetaan tyhjentämisen ja huuhtelun jälkeen antibioottikuurilla.

Jos alueella on paise, on se tyhjennettävä ja huuhdeltava ja aloitettava antibiootti. Paiseen seurauksena on riski, että anaalirauhassäkin tyhjenemisaukko arpeutuu kiinni, jolloin tulee jatkossakin ongelmia eritteen tyhjenemisen kanssa.

Jos kissalla esiintyy toistuvia anaalirauhasvaivoja, voidaan anaalirauhaset poistaa kokonaan kirurgisesti.

Artikkelin kirjoittaja: ELL Teija Viita-aho, kissalääketieteen pätevyys, MACVS Medicine of Cats, Evidensia Kissaklinikka Felina

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900