Koira autossa – koiran matkapahoinvointi

Koiran matkustusturvallisuus autossa

Kuljetettaessa koiraa autossa tulee ensimmäiseksi ottaa huomioon matkustusturvallisuus. Jos koira saa liikkua vapaasti koko matkustustilassa, se voi aiheuttaa turvallisuusriskin jo käytöksellään, saati törmäystilanteessa massallaan.

Varmin ja helpoin tapa kontrolloida koiraa ajon aikana on opettaa se matkustamaan häkissä tai verkon takana auton takatilassa. Myös kytkemällä koira turvavyövaljaista auton turvavöihin voidaan estää sen sinkoutuminen matkustajien niskaan tai ulos ikkunasta törmäyksen sattuessa. Törmäysvaaran vuoksi koiraa ei koskaan saa kiinnittää autossa kaulapannastaan mihinkään!

 

Koiran matkapahoinvointi pilaa matkustamisen

Koirat saattavat kärsiä matkapahoinvoinnista aivan kuin ihmisetkin. Joskus pahoinvointi liittyy korvissa sijaitsevien tasapainoelinten yliherkkyyteen ja menee iän myötä ohi. Toisinaan matkapahoinvoinnilla on vahva yhteys stressiin ja pelkotiloihin, jolloin on mahdollista päästä siitä eroon harjoittelemalla.

Kun koiraa totutetaan autoiluun ensimmäisiä kertoja, on hyvä tehdä lyhyitä retkiä johonkin mukavaan paikkaan, esimerkiksi lenkkimaastoon lähellä kotia. Näin koiralle jää positiivinen mielikuva autosta. Jos koira on jo syystä tai toisesta oppinut pelkäämään autoa, sitä voi yrittää uudelleenehdollistaa esimerkiksi ruokkimalla sen aina auton luona. Kun koira tulee iloisesti auton viereen syömään, ruokailun voi siirtää autoon sisään, ja kun koira ei pelkää olla autossa, auton voi käynnistää hetkeksi. Tällainen mielikuvan muokkaus vaatii omistajalta kärsivällisyyttä, mutta on turvallinen tapa totuttaa koira myös muista peloista pois.

Mikäli on olemassa pienikin epäilys siitä, että koiran terveydentila tuottaa sille ongelmia autossa matkustaessa, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Pelkotilaa voidaan helpottaa myös ravintolisillä tai feromonivalmisteilla. Esimerkiksi korvatulehdus voi tuottaa kipua ja matkapahoinvointia, ja se tulisi tietysti hoitaa joka tapauksessa. On myös mahdollista, että koiralla on jokin tukielinsairaus, joka tekee sille autoon nousemisesta ja auton liikkeiden myötäilemisestä kivuliasta. Vanhat koirat, nivelrikkoa sairastavat ja toipilaat olisikin aina turvallisinta nostaa autoon ja autosta pois.

Matkustamiseen liittyvä pelko

Koira saattaa pelätä matkustamista niin paljon, että koiran kuljettaminen autossa on mahdotonta tai tai se on vähintääkin vaarallista koiran panikoimisen vuoksi. Näissä tilanteissa on aina hyvä selvittää matkustuspelon taustat ja mahdolliset pelkokäyttäytymistä vahvistavat sairaudentilat eläinlääkärillä.

Jos matkustuspelkoon ei liity sairautta vaan on luonteeltaan opittua hallitsematonta käytöstä, on sekä koiralle että perheenjäsenille parasta, että koira totutetaan vähitellen matkustamiseen. Vaikeissa tapauksissa on syytä kääntyä käytösongelmiin perehtyneeseen eläinlääkärin tai ongelmakoirakouluttajan puoleen. On olemassa myös lääkkeitä, joita voidaan käyttää eläinlääkärin määrääminä matkapahoinvoinnin ehkäisyyn.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan