Koira oksentaa – Mitä voin tehdä?

Miksi koira oksentaa?

Kun koira oksentaa, sen elimistö pyrkii pääsemään eroon jostain haitallisesta. Syynä oksenteluun voi olla vatsataudin aiheuttava sairaus, vierasesine ruuansulatuskanavassa tai jokin muu vatsalaukun ärsytys. Moni koira oksentaa, jos joutuu olemaan liian pitkään tyhjällä mahalla. Tyhjän mahan oksentelu on sinänsä vaaratonta ja on yleensä estettävissä jakamalla koiran ruoka kahteen tai kolmeen annokseen päivässä.

Satunnainen oksentaminen ei ole koiralle vaarallista. Monesti käy myös niin, että omistaja huomaa koiran syömät vierasesineet kuten kepinpalat, kävyt tai pienet lelut vasta kun koira oksentaa ne itsenäisesti ulos.

Jos koira oksentaa lyhyen ajan sisällä toistuvasti, sen terveydentilaa kannattaa tarkkailla. Jos oksentaminen on rajua, oksennuksessa on verta tai koira on muuten huonokuntoisen oloinen, se pitää viedä eläinlääkärille.

Kun koira oksentaa toistuvasti

Jos koira oksentaa vaahtoa tai sylkeä, kipuilee erittäin voimakkaasti ja vaikuttaa hieman täyttyneeltä, saattaa kyseessä olla vatsalaukun kiertymä (etenkin isokokoiset syvärintaiset koirat).

Vatsalaukun kiertymä on nopeasti koiran henkeä uhkaava tilanne. Epäillessäsi vatsalaukun kiertymää, ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin. Sinut saatetaan ohjata eläinlääkäriasemalle, jolla on valmius hätäleikkauksen suorittamiseen. Kun koira oksentaa vaahtoa, vaikuttaa kylkien kohdalta turvonneelta ja on hyvin kivulias, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin, koska kyseessä saattaa olla vatsalaukun kiertymä tai täyttyminen. Koiran vatsalaukun kiertymä on aina hätätapaus.

Röntgenkuvassa näkyy voimakkaasti täyttynyt vatsalaukku.

Myrkytys oksentelun taustalla

Yhtäkkisen rajun oksentamisen syynä saattaa olla myrkytys. Jos koiran epäillään nielleen myrkkyä, sen oksentamista ei saa yrittää lääkityksellä hillitä. Kerro aina hoitavalle eläinlääkärille, jos on aihetta epäillä myrkytystä. Esimerkiksi ksylitolimyrkytyksessä koira oksentaa, on voimaton ja tärisee. Jo muutama ksylitolia sisältävä tyynypurukumi aiheuttaa vakavan myrkytyksen pienikokoiselle koiralle.

Oksentaminen ei silti ole myrkytyksen oireista tyypillisin, vaan esimerkiksi rotanmyrkyn vaikutukset koirassa saattavat näkyä vasta pitkän ajan kuluttua myrkyn syömisestä väsymyksenä, heikkoutena ja verisenä virtsana. 

Vierasesineet

Jos tiedät koiran syöneen jotain teräväreunaista kuten lasia, metallia tai muovia, joka voi vahingoittaa suolistoa, koiralle kannattaa ensiavuksi syöttää tankoparsaa. Parsa kääriytyy terävän esineen ympärille ja saattaa pienentää vahinkoja suolistossa. Teräviä esineitä ei saa yrittää oksennuttaa omin päin ulos, vaan koira tulee viedä eläinlääkärille, joka arvioi mahdollisen leikkaustarpeen.

Hotkiminen oksentelun syynä

Koirat, jotka hotkivat ruokansa, saattavat oksentaa heti syötyään. Joskus ruoka ei ehdi edes vatsalaukkuun asti, vaan pakkautuu ruokatorveen ja nousee takaisin suuhun.

Hotkivalle koiralle kannattaa antaa ruokaa 2–3 kertaa päivässä, jotta sen kerralla saama annos ei olisi kovin suuri. Jos koira oksentaa säännöllisesti pienetkin ruokamäärät, se tulee viedä eläinlääkäriin. Joskus syynä voi olla häiriö ruuansulatuskanavan toiminnassa.

Ruuansulatushäiriö saattaa etenkin pennuilla, pienillä koirilla, vanhoilla tai sairailla eläimillä aiheuttaa nopeasti terveyttä vaarantavan nestehukan. Jos eläimen yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Koira oksentaa – kotihoito:

Jos oireet ovat lieviä, koira juo ja on muuten pirteä, voit hoitaa vaivaa kotikonstein:

 • Huolehdi, että lemmikillä on vettä tarjolla.
 • Tarjoa ensimmäisen vuorokauden aikana lemmikille pieniä määriä (ruokalusikallisia)
  vetistä keitettyä riisiä. Mikäli koira ei oksenna ruokaa, voidaan annoskertoja lisätä päivän kuluessa.
 • Seuraavana päivänä voidaan mukaan lisätä raejuustoa, piimää, rasvatonta lihaa tai kalaa tai muuta hyvin sulavaa ruokaa.
 • Jatka samalla ruokavaliolla muutaman päivän ajan annoskokoa hiukan lisäten, kunnes ruuansulatuskanavan toiminta on normaalia.
 • Anna lemmikin siirtyä takaisin omaan ruokaan pikkuhiljaa noin viikon kuluessa.
 • Eläinlääkäriasemilta saat ruuansulatushäiriöihin tarkoitettuja valmisruokia, jota on aina hyvä pitää kotona varalta.
 • Tukihoitona voidaan antaa apteekista ilman reseptiä saatavia vatsaongelmiin tarkoitettuja ravintolisiä, jotka rauhoittavat suoliston toimintaa. Lisäksi lemmikki saa näistä takaisin menetettyjä suoloja sekä hyviä suolistobakteereita.

Jos koiran yleisvointi heikkenee ja oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ruuansulatushäiriö saattaa etenkin pennuilla, pienillä koirilla ja vanhoilla tai sairailla eläimillä aiheuttaa nopeasti terveyttä vaarantavan nestehukan. Jos eläimen yleisvointi heikkenee tai oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin haen apua?

 • Jos koiran vointi ei parane 1–2 vuorokaudessa tai oireet uusiutuvat.
 • Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
 • Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.

Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli tilanne on vakava, koiralle annetaan eläinlääkärin vastaanotolla suonensisäistä nestehoitoa ja tarvittaessa sen vatsaontelosta voidaan ottaa röntgenkuvia tai sille voidaan tehdä ultraäänitutkimus esimerkiksi vatsalaukunkiertymän diagnosoimiseksi. Tutkimuksissa pyritään selvittämään oireiden taustasyytä sekä varmistamaan, ettei koira ole nielaissut vierasesinettä.

Koiran mahalaukku ja suolisto voidaan myös tähystää ja ruuansulatuskanavasta voidaan ottaa kudosnäytteitä sairauden diagnosoimiseksi tai patologisten muutosten havaitsemiseksi. Hoidon ansiosta useimmat koirat voivat elää hyvää elämää pitkittyneistä suolisto-ongelmista huolimatta.

Lue myös

Koiran ripuli

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900