Koira oksentaa tai ripuloi

Mikäli oireet ovat voimakkaita tai toistuvat usein, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Jos koiran oksennuksessa tai ulosteessa on verta, tilanne on jo vakava. Lue lisää: Koiran verinen ripuli

Akuutit ongelmat

Suolisto-ongelmat ovat yleensä akuutteja eli äkillisiä. Yleinen syy oksentamiseen tai ripuliin on se, että koira on niellyt jotain sopimatonta. Myös loiset, virusinfektiot ja muut ruuansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa ripulia ja oksentelua. Äkillinen oksentelu voi myös johtua muualla elimistössä olevasta sairaudesta, esimerkiksi kohtutulehduksesta, eturauhasongelmista, maksasairauksista tai hormonaalisista sairauksista. Vakavimpia akuuttien oireiden aiheuttajia ovat haimatulehdus ja parvovirustartunta.

Krooniset ongelmat

Jos koiran oksentaminen tai ripuli kestää pidempään kuin kolme viikkoa tai oireet alkavat uudelleen, ne katsotaan pitkäaikaisiksi ja niiden syy tulee selvittää. Muita merkkejä ruoansulatuskanavan kroonisista ongelmista ovat laihtuminen, väsymys tai vähentynyt ruokahalu. Oksentelu ja ripuli voivat olla merkkejä myös muualla kehossa, kuten virtsateissä, maksassa, haimassa, munuaisissa tai muissa sisäelimissä olevista sairauksista. Myös kasvainsairaudet voivat aiheuttaa ripulia ja oksentelua.

Lue lisää

Koira oksentaa
Koiran ripuli

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa