Koiran ripuli

Esimerkiksi muutokset elämäntilanteessa ja ympäristössä voivat aiheuttaa joillekin herkille koirille ripulia. Myös ruokavalion äkillinen muutos, yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle tai muu sopimattoman ruuan syöminen (stafylokokkitoksiinien aiheuttama ruokamyrkytys) voi aiheuttaa koiralle ripulia.

Koiran ripuli voi aiheutua myös esimerkiksi bakteereiden endotoksiinien tuotannosta suolessa (Clostridium perfringens enteriitti), virusperäisistä tartunnoista (rotavirus, coronavirus, parvovirus), immunologisen puolustusjärjestelmän häiriöstä, kasvaimista tai sisäelinten kuten maksan ja haiman sairauksista.

Myös stressi voi laukaista koiran ripulin muuttamalla suoliston mikrobien koostumusta ja määriä. Antibiootit saattavat nekin häiritä suoliston bakteerikantaa ja saada aikaan ripulin.

Koiran akuutin ripulin oireet

Äkillisesti alkanut vetinen koiran ripuli voi syntyä suoliston tulehdustilan seurauksena. Virus- tai bakteeriperäisen suolistotulehduksen aiheuttaman limakalvovaurion takia elektrolyyttien kuljetus limakalvon läpi häiriintyy ja juotu neste ei imeydy suolistosta verenkiertoon vaan poistuu ripuliin sekoittuneena elimistöstä. Vakavammissa suolistotulehduksissa uloste on limaista ja siinä voi olla verta. Verinen ripuli johtuu useimmiten suoliston sisäpinnan limakalvon vuotavista verisuonista.

Muita akuutin suolistotulehduksen oireita ovat oksentelu, apatia, kuume (yli 39 astetta), ruokahaluttomuus, kipuiluun liittyvä ääntely ja elimistön kuivumiseen liittyvät oireet.

Koiran ripulin kotihoito

Jos koira voi ripulista huomatta hyvin ja on pirteä, voidaan ripulia hoitaa kotona muutamien päivien ajan. Nykyisin suositellaan ruokintaa vatsaystävällisellä ruualla heti kun  koira on lakannut oksentamasta.  Varhaisessa vaiheessa aloitettu ruokinta sopivalla ruualla vähentää pahoinvointia, nopeuttaa suoliston limakalvon paranemista ja vähentää nestevajauksen riskiä.

  • Evidensia-eläinlääkäriasemilta ja eläinsairaaloista saat erityisesti vatsatautioireita helpottamaan suunniteltua erikoisruokaa, joka on hyvin sulavaa ja tukee suoliston limakalvon toipumista
  • Saat meiltä myös reseptittömiä ripulinhoitovalmisteita ja koirille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita, joiden avulla toipumista voi nopeuttaa.
  • Henkilökuntamme neuvoo sopivan valmisteen ja ruuan valinnassa
  • Huolehdi, että lemmikki juo riittävästi. Koiran vedentarve vuorokaudessa on noin 0,5 – 1 dl per elopainokilo (eli esimerkiksi 20 kg painoinen koira tarvitsee 1-2 litraa nestettä päivässä). Runsas oksentelu ja ripulointi lisää nestehukan riskiä etenkin pienikokoisilla koirilla, pennuilla ja vanhoilla koirilla. Jos koirasi nesteensaanti mietityttää, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Kotihoidon aikana tulee tarkkilla koiran vointia. Jos koiran vointi heikkenee, sille nousee kuumetta (peräsuolesta mitattuna 39,5 tai enemmän), se  ripuloi jatkuvasti, ripulissa on verta tai koira oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee koira viedä eläinlääkärille, jossa se tutkitaan ja hoidetaan.

Muistathan, että ihmisten ripulinhoitovalmisteet eivät sovi koirille.

Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?

  • Jos koiran ripuli on poikkeuksellisen ankaraa.
  • Jos koiran vointi ei parane kotihoidolla 1–2 vuorokauden kuluessa tai oireet uusiutuvat.
  • Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
  • Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.

Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Aluksi eläinlääkäri arvioi mahdollista ripulin aiheuttajaa yleistutkimuksen löydösten ja esitietojen perusteella. Tärkeitä arviointikriteereitä ovat ulosteen koostumus, onko uloste vetistä, limaista tai veristä tai liittykö sairasteluun kuumeilua. Ulostenäyte saatetaan viljellä epäiltäessä vakavaa bakteeriperäistä suolistotulehdusta tai tutkia sisäloisten varalta.

Perustutkimuksessa koiralta otetaan verikoe, jolla selvitetään tulehdusarvot ja arvioidaan mahdollinen kuivumisaste. Nuorille rokottamattomille koirille tehdään parvovirustesti.

Tarvittaessa sen vatsaontelo voidaan röntgenkuvata tai koiralle voidaan tehdä ultraäänitutkimus. Akuutin koiran ripulin tutkiminen harvoin vaatii röntgen- tai ultraäänitutkimuksia, mutta kroonisen ripulin syitä selvitettäessä näitä kuvantamismenetelmiä joudutaan käyttämään diagnoosiin pääsemiseksi.

Tutkimuksissa pyritään selvittämään oireiden syy sekä varmistamaan, ettei koira ole nielaissut vierasesinettä. Tarvittaessa lemmikin mahalaukku ja suolisto voidaan tähystää, ja ruuansulatuskanavasta voidaan ottaa kudosnäytteitä sairauden diagnosoimiseksi tai patologisten muutosten havaitsemiseksi.

Usein akuutin ripulin varsinainen aiheuttaja jää diagnosoimatta ja koiraa päädytään hoitamaan oireiden mukaisesti. Pitkittyneiden suolisto-ongelmien syyn selvittyä useimmat koirat voivat elää hoidon ansiosta hyvää elämää.

Suonensisäinen nesteytys on tärkeä osa akuutisti ripuloivan koiran hoitoa eläinlääkärillä.

Ripulin hoito eläinlääkärissä

Mikäli tilanne on vakava, ripulista kärsivälle koiralle annetaan eläinlääkärin vastaanotolla suonensisäistä nestehoitoa. Koiralle saatetaan määrätä suolistotulehduksen hoitoon soveltuva antibiootti, jos koiran ripuli on limaista ja sisältää runsaasti verta, koira on kuumeinen ja kärsii yleisoireista.

Lue myös

Koira oksentaa

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan