Koiran emätintulehdus

Tulehdus on useimmin bakteereiden aiheuttamaa, mutta tulehdus saattaa saada alkunsa myös virusinfektiosta, emättimeen joutuneesta vierasesineestä tai emättimessä olevasta kasvaimesta.

Nuoren koiran emätintulehdus eli juveniili vaginiitti

Juveniili muoto on oireiltaan usein lievä ja saatetaan havaita sattumalta rutiinitarkastuksen yhteydessä. Omistajan epäluulon herättää usein nuoren nartun emättimestä valuva märkäinen vuoto. Myös ulkosynnyttimien turvotus tai iho-oireet takapäässä kiinnittävät omistajien huomion asiaan. Iho-oireet liittyvätkin koiran peräpään liian ahkeraan nuolemisen aiheuttamaan ärsytykseen. Juveniilin vaginiitti diagnosoidaan vastaavasti kuin aikuisen koiran emätintulehdus.

Jos nuoren koiran emätintulehdus ei aiheuta terveydellistä ongelmaa eikä tutkimuksissa löydy tulehduksen selittävää syytä, joka vaatii hoitoa, voidaan hoitona odottaa, että tulehdus menee ohi spontaanisesti vastustuskyvyn kehittymisen myötä. Suurin osa juveniileista vaginiiteista paranee koiran ensimmäisen juoksun myötä.

Jos nuoren koiran emätintulehdus on erityisen voimakas ja koirassa on sairauden aiheuttamia yleisoireita, niin tällöin taustalla saattaa olla koiran virtsatietulehdus, joka on syytä tutkia.

Aikuisen koiran emätintulehdus

Aikuisen koiran emätintulehdus on yleisempi leikatuilla nartuilla kuin leikkaamattomilla.

Koiran emätintulehduksen syyt

Aikuisen koiran emätintulehdus on usein seurausta jostain muusta vaivasta. On yleistä, että emätintulehduksen laukaisee virtsan aiheuttama ärsytys. Normaali virtsaaminen ei ärsytä emättimen limakalvoja tulehdukseen asti, vaan tulehdukselle altistaa jokin epänormaalius, kuten virtsankarkailu tai virtsatietulehdus.

Virtsatietulehduksen aikana lisääntyneet bakteerit voivat tartuttaa tulehduksen myös emättimeen. Virtsankarkailussa taas virtsaa saattaa valua rakosta koko ajan hiukan, mikä ärsyttää limakalvoja. Myös synnynnäiset emättimen epämuodostumat voivat saada aikaan virtsan varastoitumista emättimeen, jolloin paikallaan seisova virtsa ärsyttää emättimen limakalvoa.

Emätintulehduksen syynä voi olla myös hiivan liikakasvu tai emättimen ympäristöstä emättimen suulle kulkeutuneet bakteerit. Antibioottikuuri lisää hiivasienen liikakasvun todennäköisyyttä, sillä antibiootit rajoittavat normaalin suojaavan bakteeriflooran kasvua.

Jos koiran emätintulehdus on yhteydessä myös virtsatietulehdukseen, tulee altistavia tekijöitä tulehduksille pohtia laajemmin. 

Koirilla tunnetaan myös herpesvirus, joka voi aiheuttaa tulehduksen emättimen alueelle. Herpesvirustartunta on pysyvä, mutta se aiheuttaa oireita vain kausittain.

Emättimen alueen oireet voivat johtua myös mekaanisesta tai kemiallisesta ärsytyksestä. Kannattaa varmistaa, ettei koiran elinympäristössä ole ärsyttäviä kemikaaleja, että koiraa ei pestä liian vahvoilla pesuaineilla tai ettei se itse, eivätkä toiset koirat nuole sen sukupuolielinten aluetta liian tarmokkaasti.

Koiran emätintulehduksen oireet

Koiran emätintulehduksen yleisimmät oireet ovat limainen tai märkäinen erite emättimen alueella. Muita oireita voivat olla tiheä virtsaamisen tarve, sukupuolielinten nuoleminen, ja usein oireisiin liittyy myös virtsankarkailu, joka saattaa olla tulehduksen aiheuttaja – tai toisin päin, sillä emättimen bakteerit voivat tartuttaa tulehduksen myös virtsarakkoon.

Emätintulehduksen diagnosointi

Lisääntynyttä sukupuolielinten nuolemista ja muutoksia emättimen eritteissä voivat aiheuttaa monet nartun fysiologiaan kuuluvat asiat. Kiimakierron eri vaiheet ja penikoinnin jälkeinen tila ovat tyypillisiä tilanteita, joissa nämä oireet eivät välttämättä kerro sairaudesta.

Sairauksia tai ei-toivottuja tiloja, jotka voivat aiheuttaa limaista tai märkäistä eritettä emättimeen, ovat emätintulehduksen lisäksi esimerkiksi koiran märkäkohtu eli kohtutulehdus, vierasesine emättimessä, virtsatientulehdus, virtsankarkailu, synnytysteissä oleva kasvain ja atopia.

Diagnosointiin käytetään yleensä emättimen eritteiden ja emättimen seinämän irtosolunäytteen tarkastelua mikroskoopilla ja bakteeriviljelyä sekä emättimen eritteistä että potilaan virtsasta.

Tutkittava virtsanäyte otetaan kystosenteesillä suoraan virtsarakosta (steriilisti neulalla vatsanpeitteiden läpi), koska normaalisti virtsatessa näyte kerää emättimen bakteerikannan mukaansa, eivätkä näytteen tulokset ole tällöin luotettavia.

Emättimen manuaalinen tutkimus ja vaginoskopia ovat tarpeen mahdollisten synnynnäisten epämuodostumien, kuten ylimääräisten seinämien ja kiinnikkeiden poissulkemiseksi. Nämä emättimen epämuodostumat voivat aiheuttaa virtsan lammikoitumista emättimessä, mikä ärsyttää emättimen limakalvoja ja altistaa tulehdustiloille.

Koiran emätintulehduksen hoito riippuu sairauden tyypistä. Juveniilin muodon oireet ovat yleensä lievät, ja hoidoksi suositellaan tilanteen seurantaa, sillä oireet poistuvat useimmiten itsekseen viimeistään ensimmäisen juoksun jälkeen. Ulkosynnyttimien ihoalueen ärsytystä voidaan hoitaa vesihuuhtelulla ja huolellisella kuivaamisella 1–2 kertaa päivässä (pyyhe + hiustenkuivain).

Jos emättimestä otetuissa näytteissä todetaan voimakasta bakteeri-infektio, on tulehdus hoidettava antibioottikuurilla. Samoin toimitaan, jos virtsanäytteessä todetaan bakteereita. Lääkehoitoa suositellaan erityisesti, jos bakteerikasvua löytyy myös virtsarakosta.

Emättimessä olevia kiinnikkeitä voidaan tarvittaessa korjata kirurgisesti. Kiinnikkeitä yleisempi syy virtsan aiheuttamaan limakalvoärsytykseen on koiran virtsankarkailu, johon on olemassa tehokas lääkitys. 

Koiran emätintulehduksen syy jää usein selvittämättä

Koiran emätintulehdus on sairaus, jonka alkusyy jää usein tuntemattomaksi. Sairauden laukaisevia tekijöitä ei vielä tunneta kovin hyvin. Koska idiopaattisissa tapauksissa syytä ei tiedetä, hoito on oireenmukaista.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa