Koiran maitohammas ei irtoa

Koiran maitohampaat (28 kpl) korvautuvat pysyvillä hampailla noin 7 kk ikään mennessä. Etuhampaat vaihtuvat hieman aiemmin, noin 5 kk ikään mennessä. Pennun suuta kannattaa siis tarkkailla vähintään viikoittain, jotta mahdolliset hammasongelmat havaitaan ja ehditään hoitaa ajoissa ennen hammasongelmien muodostumista.

Pienikokoisten koirien perinnöllinen ongelma

Irtoamattomia maitohampaita pidetään geneettisenä ongelmana, koska niitä esiintyy eniten koirilla, joilla on tietyn muotoinen tai kokoinen kallo. Ongelmaa esiintyy kuitenkin jonkin verran kaikissa koiraroduissa ja myös kissoilla. Etenkin pienet ja kääpiökokoiset koirat ovat muita alttiimpia pentuajan hammasongelmille. Myös aikuisella iällä niitä vaivaa suuria ja keskikokoisia koiria useammin hampaan kiinnityskudoksen sairaus, parodontiitti.

Syyt viivästyneelle maitohampaiden irtoamiselle

Kun maitohammas ei lähde ajoissa irti vaan jää pysyvän hampaan viereen, syynä on useimmiten pysyvän hampaan väärä ulostuloreitti. Normaalisti pysyvä hammas aiheuttaa kasvaessaan painetta maitohampaan juuren päähän, jolloin maitohampaan juuri alkaa hajota ja imeytyä verenkiertoon. Juuren hajoaminen eli resorptio etenee, kunnes maitohammas irtoaa ja pysyvä hammas kasvaa sen tilalle. Jos pysyvän hampaan reitti menee maitohampaan juuren ohi, juureen ei kohdistu tarvittavaa painetta eikä maitohammas irtoa toivotusti. Tällöin pysyvä hammas kasvaa maitohampaan viereen.

Useimmin irtoamaton maitohammas on kulmahammas. Ongelman huomaa helposti katsomalla koiran suuhun eli nostamalla koiran ylähuulia pois hampaiden päältä.

Mitä haittaa irtoamaton maitohammas aiheuttaa?

Pysyvän hampaan kuuluisi kasvaa maitohampaan paikalle. Jos maitohammas onkin vielä paikoillaan, suussa tulee ahdasta ja koiran purenta ei kehity toivotusti. Vääränlainen purenta voi pahimmillaan tuottaa koiralle jatkuvaa kipua, jos hammas painuu vastakkaisen leuan ikeneen tai suulakeen. Koska irtoamaton maitohammas ja pysyvä hammas taistelevat samasta tilasta ikenessä, ien ei pääse kunnolla ympäröimään pysyvää hammasta ja hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen riski kasvaa.

Katkennut maitohammas tulee hoidattaa

Irtoamatonta maitohammasta ei saisi yrittää väkivalloin kotona irrottaa. Maitohampaat ovat pitkiä, kapeita ja ohutseinäisiä, ja murtuvat helposti. Jos maitohammas katkeaa, sen juurikanava jää avoimeksi ja on alttiina tulehdukselle.

Tulehdus katkenneessa maitohampaassa voi aiheuttaa hampaan juureen mätäpaiseen, joka voi vaurioittaa pysyvän hampaan kiillettä. Katkenneen hampaan juuri on myös edelleen pysyvän hampaan kasvun tiellä, jolloin pysyvä hammas saattaa kasvaa väärään asentoon ilman että sitä heti huomataan. Katkennut maitohammas tulee aina saada poistettua kokonaan, vaikka pysyvä hammas ei olisikaan vielä näkyvissä.

Milloin pitää huolestua?

Irtoamattomat koiran maitohampaat voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita koiran hampaistolle jo kahden viikon sisällä siitä, kun pysyvä hammas alkaa näkyä sen vieressä. Tilannetta ei kannata siis seurailla kovin pitkään vaan ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos maitohammas ei osoita irtoamisen merkkejä.

Koiran maitohampaat irtoavat ja korvautuvat pysyvillä hampailla ikäkauden 3–7 kk aikana, joten pennun purenta kannattaa tarkistuttaa eläinlääkärillä ainakin silloin, kun pentu käy rokotuksilla. Myös pennun kasvattaja varmasti mielellään neuvoo ja auttaa pennun kasvuun liittyvissä kysymyksissä.

Katkenneeseen maitohampaaseen tulisi reagoida vielä nopeammin kuin irtoamattomaan, sillä tulehdusriski vaarantaa koko koiran terveyden ja uhkaa pysyvän hampaan kehitystä. Kun koiralta katkeaa hammas, se tulisi saada mahdollisimman nopeasti eläinlääkärin hoitoon.

Pennun irtoamattoman maitohampaan hoito

Kun pennun maitohammas ei irtoa, vaikka pysyvä hammas kasvaa jo sen viereen, turvallisin tapa on poistaa maitohammas leikkauksessa, koira rauhoitettuna. Hampaan vetämiseen ja vääntämiseen sisältyy riski sekä pysyvän hampaan vahingoittumisesta että maitohampaan katkeamisesta, jolloin ikenen sisään voi jäädä jäänteitä maitohampaan juuresta.

Lue lisää koiran maitohampaan poistosta

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa