Koiran nisäkasvain

Koiran nisäkasvaimet ovat tavallisimpia koiran kasvaimia. Niitä esiintyy yleisimmin vanhoilla leikkaamattomilla nartuilla. Alle 5-vuotiailla koirilla nisäkasvaimet ovat harvinaisia ja lähes aina hyvänlaatuisia. Koirien nisäkasvaimista noin puolet on hyvälaatuisia ja puolet pahalaatuisia. 

Pienennät riskiä steriloimalla nartun ajoissa

Hormonaaliset tekijät ovat suurin yksittäinen riski koirien nisäkasvainten kehittymiselle. Nartun sterilointi nuorena, mieluiten ennen ensimmäistä kiimaa, on tehokkain tapa ehkäistä nisäkasvaimia. Ennen ensimmäistä kiimaa steriloiduilla nartuilla sairastumisriski on hyvin alhainen, mutta riski kasvaa huomattavasti, jos narttu steriloidaan vasta toisen kiiman jälkeen. Voit keskustella eläinlääkärin kanssa omalle rodullesi soveltuvasta leikkausajankohdasta. 

Miten tunnistaa koiran nisäkasvain 

Nisäkasvain on useimmiten kahdessa takimmaisessa nisässä. Alkuvaiheessa kasvain on selkeärajainen pyöreä patti. Kehittyessään kasvain tuntuu kiinteältä muhkuralta tai useasta muhkurasta muodostuneelta rykelmältä. 

Useimmissa tapauksissa kasvaimia on enemmän kuin yksi. Koiran yleiskunto laskee yleensä vasta kun kasvain on lähettänyt etäpesäkkeitä, joten koiran olemuksesta ei voi päätellä sen sairastumista. Pahanlaatuinen koiran nisäkasvain lähettää etäpesäkkeitä läheisiin imusolmukkeisiin tai keuhkoihin. Myös maksasta, munuaisista, munasarjoista ja luustosta voidaan löytää etäpesäkkeitä. 

Koiran nisäkasvaimen diagnosointi 

Kun koirallasi on havaittu maitorauhaskasvaimessa muutos, voidaan siitä ottaa ohutneulanäyte patologille tutkittavaksi. Varma diagnoosi muutoksen laadusta saadaan kuitenkin vasta kirurgisen poiston jälkeen tutkitusta kudosnäytteestä. Tiettyjen löydösten perusteella, voi olla tarpeen tehdä myös levinneisyys kartoitus (esim. iäkäs koira, nopeasti kasvanut tai suurikokoinen muutos). Yleensä levinneisyyskartoitukseen riittää keuhkojen röntgenkuvat. Joskus voidaan tarvita myös muita kuvantamismenetelmiä kuten ultraäänitutkimusta tai rinta-/vatsaontelon tietokonetomografiakuvantamista. Varsinkin iäkkäämmiltä lemmikeillä perusverinäytteiden tutkiminen voi olla tarpeen ennen leikkaushoitoon ryhtymistä, mahdollisten muiden sairauksien varalta.  

Koiran nisäkasvaimen kirurginen poisto 

Koiran nisäkasvain tai -kasvaimet poistetaan leikkauksella. Ne maitorauhaset poistetaan, joihin kasvain on levinnyt. Tarpeen mukaan poistetaan myös niiden viereiset maitorauhaslohkot sekä imusolmukkeet.  

Eläinlääkärisi saattaa suositella nartun sterilointia leikkauksen yhteydessä. Eräissä tutkimuksissa on todettu, että narttujen sterilointi nisäkasvaimen poiston yhteydessä on pidentänyt odotettavissa olevaa elinaikaa.  

Koiran nisäkasvain ja solunsalpaajahoito 

Solunsalpaajahoidon käytöstä osana koirien maitorauhaskasvainten hoitoa on ristiriitaista tutkimustietoa. Solunsalpaajalääkitystä voidaan käyttää aggressiivisten ja levinneiden maitorauhaskasvainten hoitona yhdistettynä leikkaukseen tai joskus ainoana vaihtoehtona silloin, kun kasvainta ei pysty leikkaamaan. 

Koiran nisäkasvainten ennusteeseen vaikuttavat tekijät 

Tärkein ennusteeseen vaikuttava tekijä on kasvaimen tyyppi. Noin puolet maitorauhaskasvaimista on hyvänlaatuisia ja pahanlaatuisistakin kasvaimista valtaosa on hoidettavissa kirurgisesti. Ennustetta huonontaa nisäkasvainten suuri koko (yli 3 cm), kasvainten kiivas kasvunopeus ja kasvaimen ikä (yli puoli vuotta). Jos imusolmukkeista löytyy kasvainsoluja, maitorauhaskasvain uusiutuu 80 prosentin todennäköisyydellä puolen vuoden sisällä. Myös koiran ikä vaikuttaa ennusteeseen: mitä vanhempi se on maitorauhaskasvainleikkauksen aikaan, sen vähemmän aikaa se elää terveenä leikkauksen jälkeen. Jos kyseessä on tulehduksellinen karsinooma (ns. inflammatorinen karsinooma) tai kasvain, joka on lähettänyt runsaasti etäpesäkkeitä, kirurgiseen hoitoon ei yleensä ryhdytä.  

Koiran nisäkasvainten ennaltaehkäisy 

Koiran sterilointi ennen ensimmäistä kiimaa on tehokkain tapa ehkäistä maitorauhaskasvaimiin sairastumista. Kaikkia koiria ei voida tai haluta kuitenkaan steriloida, ja silloin kannattaa tutkia nartun nisät säännöllisesti. Ajoissa suoritettu leikkaus parantaa sairastuneen koiran ennustetta huomattavasti. Toisin kuin ihmisillä, joilla raskauden on todettu vähentävän rintasyövän riskiä, koirilla tiineys ei vähennä maitorauhaskasvainten todennäköisyyttä. 

Jos epäilet koirallasi kasvainta, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi! 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa