Koiran verinen ripuli (AHDS)

Sairastuneen koiran uloste on löysää, veristä ja mahdollisesti limaista. Muita mahdollisia oireita ovat oksentaminen, ruokahaluttomuus ja voimattomuus. Sairaus saattaa johtaa elimistön kuivumiseen ja koira voi mennä tästä nopeasti shokkiin, ellei nestehoitoa aloiteta ajoissa. Koiran verinen ripuli on aina eläinlääkärin hoitoa vaativa sairauden tila.

Lue myös: Koiran ripuli

Koiran verinen ripuli – syyt

Verisen ripulin aiheuttajaa ei tarkalleen tunneta, mutta ripulin taustalla on usein bakteereiden ja niiden erittämien toksiineiden aiheuttama tulehdus, epäsopiva ruokavalio tai stressi. Tässä kirjoituksessa taudin aiheuttajista poissuljetaan parvovirus, joka aiheuttaa herkästi tarttuvaa ripulia. Parvovirusripuli on nuorelle rokottamattomalle pennulle usein kohtalokas.

Riskirotuihin kuuluvat ylivilkkaat ja stressiherkät koirat ovat muita koiria herkempiä sairastumaan. Potilasmateriaalin perusteella on havaittu, että koiran verinen ripuli vaivaa useimmin nuoria kääpiökoirarotuihin kuuluvia koiria, kuten kingcharlesinspanieleita, shetlanninlammaskoiria, kiinanpalatsikoiria, yorkshirenterriereitä ja villakoiria.

Koiran verisen ripulin oireet ja tutkiminen

Oireisiin kuuluu äkillisesti alkanut oksentelu ja verinen ripuli, ruokahalun menetys ja uupumus. Sairaus ei ole tarttuva ja koira saattaa sairastua veriseen ripuliin ilman muutoksia ruokavaliossa tai päivittäisissä rutiineissa.

Aluksi eläinlääkäri tutkii koiran yleiskunnon ja tarkistaa verinäytteestä hematokriittiarvon ja valkosolujen määrään. Hematokriitti kuvaa punasolujen suhteellista osuutta verinäytteen tilavuudesta. Koiran normaali hematokriittiarvo on 45 %, mutta nestehukassa arvo nousee nopeasti yli 60 %. Hematokriitin perusteella arvioidaan nesteytystarvetta ja mahdollista jatkoseurannan järjestämistä.

Ulostenäytteestä tehdään tarvittaessa parvovirustesti, jolla poissuljetaan parvoviruksen aiheuttama ripuli, joka taudinkuvaltaan muistuttaa läheisesti hemorraagista gastroenteriittiä.

Verisen ripulinen hoitaminen

Hoidon perustana on suonensisäinen nesteterapia. Nesteytyksellä estetään ripuloivan koiran elimistön kuivuminen ja varmistetaan munuaisten toiminta ja virtsantuotanto. Nesteytyshoito vie aikaa ja potilaat joutuvat usein viettämään eläinlääkäriasemalla pitkiäkin aikoja. Tarvittaessa nesteytyksen jälkeen tarkistetaan hematokriittiarvo, jotta voidaan olla varmoja potilaan turvallisesta kotiuttamisesta.

Yleensä nestehoito riittää parantamaan koiran voinnin. Tietyissä tapauksissa potilas saattaa vaatia myös antibioottilääkitystä. Kaikki antibiootit eivät kuitenkaan sovi ripuloivalle ja mahdollisesti nestehukasta kärsivälle koiralle. Tästä syystä koiran omistaja ei missään tilanteessa saa antaa ripuloivalle koiralle mitään antibiootteja omin päin, ilman lääkärin määräystä.

Verinen ripuli – ennuste

Potilaan vointi kohenee yleensä nopeasti nestehoidolla ja se voidaan päästää kotiin toipumaan. Kotona on huolehdittava, että koira juo riittävästi ja sille on hyvä tarjota myös helposti sulavaa, vähärasvaista ruokaa (vastaanotolla on myynnissä erityisesti ripuloiville koirille kehitettyjä erikoisruokia). Paastottamisesta ei ole todettu olevan hyötyä ripulin hoidossa ja liian pitkä paasto voi olla jopa haitallista terveydelle.

Verisestä suolistotulehduksesta kärsivillä koirilla vakavat komplikaatiot ovat onneksi harvinaisia. Tilastojen mukaan alle 10 % koirista menehtyy sairauteen. Suurella osalla menehtyneistä koirista hoitotoimenpiteet on aloitettu liian myöhään. Noin 10–15 prosenttia sairastuneista koirista sairastuu jossain elämänvaiheessa uudelleen veriseen ripuliin.

Mikäli koira kärsii verisestä ripulista, ota yhteyttä eläinlääkäriin!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan