Narttukoiran sterilisaatio – perinteinen vai tähystysleikkaus

Onko tähystysleikkaus yhtä turvallinen vaihtoehto kuin perinteinen avoleikkaus? Miksi kannattaa valita tähystysleikkaus? Koirien sterilaatio tähystysleikkauksella yleistyy Suomessa huimaa vauhtia. Tekniikka on käytössä jo useilla eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen.

Tutkitusti vähemmän kipua

Tähystysleikkaus aiheuttaa koiralle tutkitusti vähemmän kipua kuin perinteinen ns. avoleikkaus. Useissa tutkimuksissa on todettu koirien toipuvan nopeammin tähystyksellä suoritetusta leikkauksesta. Tämän ovat huomanneet useat koiranomistajat myös käytännössä – kokemukset tähystysleikkauksista ovat olleet hyviä, ja palaute asiakkailta yksinomaan positiivista.

Tähystysleikkauksessa toimenpide suoritetaan pienien haavojen (0,5–3cm) kautta. Haavojen lukumäärä riippuu käytössä olevasta laitteistosta sekä leikkaustekniikasta. Leikkauksen aikana vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla paremman näkyvyyden aikaansaamiseksi. Erinomainen näkyvyys vatsaonteloon onkin yksi tähystysleikkauksen ehdoton etu verrattuna perinteiseen avokirurgiaan. Leikkauksen aikana suurennettua näkymää vatsaontelosta katsellaan näytöltä, ja toimenpiteet suoritetaan pitkillä, tähystysleikkauksiin suunnitelluilla instrumenteilla.

Tähystysleikkauksessa poistetaan yleensä vain munasarjat

Kun narttukoira sterilisoidaan tähystämällä, yleensä poistetaan vain munasarjat, ja kohtu jätetään paikalleen. Näin voidaan tehdä silloin, kun kohtu on täysin normaali. Jos kohdussa havaitaan jotain poikkeavaa leikkauksen aikana, kohtu poistetaan. Tällöin voi joskus olla tarvetta vaihtaa avoleikkaukseen. voidaan myös kohtu poistaa ilman, että leikkausta tarvitsee muuttaa avoleikkaukseksi.

Perinteisessä avoleikkauksessakin voidaan poistaa vain munasarjat ja jättää kohtu paikalleen. Tällöin leikkauksessa aiheutetaan vähemmän kudosvauriota, mikä nopeuttaa leikkauksesta toipumista.

Tähystysleikkauksessa verisuonet suljetaan yleensä polttamalla. Vaihtoehtoisesti suonien sulkuun voidaan käyttää myös klipsejä tai ultraäänikoagulaatiota. Menetelmät verisuonten sulkuun ovat luotettavia, ja verenvuoto tähystysleikkauksen aikana on vähäisempää kuin avoleikkauksessa.

Anestesialla iso rooli tähystysleikkauksissa

Tähystysleikkaus asettaa anestesialle eli nukutukselle omat haasteensa. Leikkauksen aikana potilaan hengityksestä huolehtii ventilaattori – tämä on välttämätöntä, koska leikkauksen aikana vatsaontelo täytetään kaasulla, ja potilaan hengitys voisi vaikeutua ilman ventilaattoria. Anestesian valvonnassa käytössä on uloshengityksen hiilidioksidimittaus, pulssioksimetri, EKG eli sydänsähkökäyrä sekä jatkuva lämpötilan seuranta. Leikkaustiimiin kuuluu eläinlääkärin lisäksi aina vähintään yksi klinikkaeläinhoitaja, jonka pääasiallinen tehtävä leikkauksen aikana on valvoa potilaan nukutusta sekä avustaa muutoin toimenpiteessä. 

Nopea toipuminen ja vähäisempi kipulääkkeen tarve

Tähystysleikkauspotilaiden toipuminen on hämmästyttävän nopeaa. Tähystyspotilaiden saama kipulääkitys on huomattavasti vähäisempi kuin perinteisessä leikkauksessa, esim. opiaattikipulääkkeitä ei tarvita leikkauksen jälkeisen kivun poistoon ollenkaan. Koirat ovat toki väsyneitä nukutuksen takia, mutta yleensä viimeistään seuraavana päivänä meno on jo lähellä normaalia. Erityisesti käyttö- ja harrastuskoirille tähystysleikkaus on suositeltava vaihtoehto, jos treenitauko halutaan mahdollisimman lyhyeksi.

Muita leikkauksia, joita tehdään tähystämällä

  • Piilokivesleikkaukset (koira ja kissa)
  • Virtsakivileikkaukset (koira ja kissa)
  • Ennaltaehkäisevä mahalaukun kiinnitys
  • Koepalojen otto vatsaontelon elimistä, esim. maksa

Tähystysleikkauksen edut pähkinänkuoressa

  • Parempi näkyvyys leikkausalueelle
  • Aiheutetaan vähemmän kudostraumaa (kudosvauriota)
  • Verenvuoto on minimaalista
  • Leikkauksen jälkeinen kipu on tutkitusti vähäisempi kuin avoleikkauksessa
  • Toipuminen on nopeaa ja paluu täysipainoiseen harjoitteluun kilpa- ja käyttökoirilla on mahdollista jo pari viikkoa leikkauksesta.

Ohje omistajalle tähystyksellä tehtävään sterilisaatioleikkaukseen valmistautumisesta

  • Edellisestä kiimasta tulisi olla kulunut vähintään 3kk. Koiraa ei mielellään leikata kiima-aikana, kiiman jälkeisenä aikana tai valeraskauden aikana.
  • Paastotus eli 8 tuntia syömättä ennen leikkausta. Vettä voi olla vapaasti tarjolla.
  • Mainitse, mikäli koiralla on sairauksia tai jatkuvia lääkityksiä.
  • Mainitse, mikäli koiralla on ollut ongelmia aiemmissa nukutuksissa, tai on todettuja lääkeaineyliherkkyyksiä.
  • Muista, että nukutuksesta toipuminen vie oman aikansa. Leikkauspäivänä kotiin pääsyn jälkeen potilasta ei tulisi jättää pitkiksi ajoiksi valvomatta. Toipumisen edetessä normaalisti, voi tähystysleikatun koiran jättää yleensä jo seuraavana päivänä yksin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa