Nuoren koiran lihashuolto

Eläinfysioterapeutti Päivi Vähäkoski muistuttaa, että jo koiran kasvattajan on syytä tarjota pennulle niin fyysistä kuin henkistä kehitystä tukevat olosuhteet, jotta pennulla olisi uudessa kodissa parhaat mahdolliset valmiudet kehittyä suotuisasti. Pentuaikana omaehtoinen, luonnollinen liikunta vapaana turvallisessa paikassa ja ympäristössä, jossa alusta on joustava ja monipuolisen vaihteleva on kaiken perustana terveelle kehittymiselle. Esimerkiksi yhteiset metsälenkit ovat hyvää “harjoittelua” nuorelle koiralle.

Liikunnan tulisi tapahtua omaan tahtiin, jolloin pentu ja nuori koira voi ilmaista selkeästi halunsa levähtää. Liukkaita alustoja ja joustamatonta, luonnotonta, alustaa on syytä varoa kasvukauden aikana tapaturmien sekä erityisen herkkien nivelrakenteiden ylikuormittumisen välttämiseksi, myös jatkuva hyppiminen sekä joissain tapauksissa jatkuva tai toistuva rappusissa kulkeminen on mahdollisesti miettimisen paikka.

Koiranpennun kiihkeimmän kasvun aika sijoittuu 3–9 kuukauden ikään, pitkien putkiluiden kasvulinjojen sulkeutuminen voi kuitenkin kestää jopa vuoden ikään asti. Kokonaisvaltainen kasvu ja kehitys jatkuvat kuitenkin vielä aina 2–3 ikävuoteen asti rodusta riippuen.

Liikunnan ja levon suhde on tärkeää koko koiran elämän ajan, mutta korostuu kasvun aikana, sillä levossa kehitytään ja väsyneenä tapaturma-alttius kasvaa. Koordinaation kehittäminen on hyvin tärkeää, jotta kasvava koira pystyy hallitsemaan kokonsa ja nopeutensa, sillä lihaksistollisesti kesken kehityksen oleva keho on alttiimpi erityisesti nivelvammoille, jotka voivat olla jopa dramaattisia lopullisen kehittymisen kannalta.

Nivelrikko on yleinen ja hankala ikääntyvien koirien ongelma, joka aiheuttaa kipua ja heikentää lemmikin elämänlaatua. Paras hoitokeino on sen ennaltaehkäisy, nuorten koirien nivelterveystarkastus onkin hyvä tehdä koiran ollessa noin 4–5 kuukauden ikäinen. Voit lukea lisää nuorten koirien nivelterveystarkastuksesta tästä.

Kun pentu on hieman kasvanut, alkaa omistajaa usein kutkuttaa yhteisiin treeneihin ja harrastuksiin pääsy. Nuoren koiran treenaamiseen pätee kuitenkin sama  kuin ihmislasten ja nuorten liikkumiseen: monipuolisesti, leikin kautta. Lajitaidon harjoittaminen on suotavaa heti pennun kotiutuessa ja sitä voidaan harjoittaa vaikka lähimetsässä piipahtaessa. Varsinainen fyysinen kuormittaminen ja lajinomainen vaativa harjoittelu on kuitenkin syytä aloittaa vasta 1-2 vuoden iässä lajista, rodun aikuiskoosta ja -painosta, sekä yksilöstä ja sen rakenneominaisuuksista riippuen.

Kaikille koirille on kuitenkin tärkeää tasapainon ja koordinaation kehittäminen sekä molemminpuolinen, tasapainoinen, kehon hallinta. Näitä voi harjoittaa myös lajinomaisesti jo aikaisessa vaiheessa vaatimusten pysyessä kulloisenkin kehitystason mukaisella tasolla.

– Tärkeää on myös muistaa, että liiallinen aktivointi ei ole hyvästä sillä jatkuva ärsykkeiden tulva estää myös kehitystä ja saattaa ylikuormittaa koiraa hermostollisesti, jolloin sen kyky vastaanottaa uutta ja reagoida muuttuviin asioihin heikentyvät. Kohtuudella ja ilolla, muistuttaa Vähäkoski.

Fysioterapia on hyvä apuväline lemmikin kuntoutuksessa, mutta sillä on tärkeä rooli myös ennaltaehkäisyssä. Erityisesti, jos tarkoituksena on aloittaa tavoitteellinen harrastaminen koiran kanssa missä tahansa lajissa, voi fysioterapeutin luokse tulla vierailulle jo pentuaikana. Vähäkoski muistuttaa, että fysioterapeutin luokse hakeutuminen ei tarkoita vain esim. manuaalista käsittelyä vaan koiraa opetetaan vieraan ihmisen suorittamaan tutkimiseen ja yleiseen käsittelyyn, sekä ohjataan ja neuvotaan omistajaa koiran kasvun kuin kehittymisen tarkkailussa erityisesti oman lemmikin kohdalla.

Samalla omistajan kanssa voidaan käydä läpi mahdollisen tulevan harrastuslajin vaatimukset ja keinoja, miten omistaja voi tukea pennun kasvua ja kehitystä lajia silmällä pitäen. Mahdollisten tapaturmien sattuessa on myös syytä keskustella eläinlääkärin kanssa eläinfysioterapian tarpeellisuudesta, sillä moni seurannaisongelma on vältettävissä fysioterapian keinoin eläinlääkärin hoidon ohella.

Evidensian klinikoilla panostetaan lemmikkien kuntoutukseen ja kivunlievitykseen, mutta myös ennaltaehkäisyyn. Fysioterapia- tai hierontakäyntiä varten koiran ei tarvitse olla kipeä, mutta jumien aukominen ja oikeat harjoitteet säännöllisesti voivat auttaa jopa vähentämään kroonisesti kipuilevien lemmikkien särkylääkkeiden tarvetta. Lihashuollosta on apua niin kotikoirille kuin urheileville koirille ja fysioterapiakäynnillä voidaan myös suunnitella harjoitteita kotona tehtäviksi.

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900