Nuoren koiran lihashuolto

Koira on luotu liikkumaan ja erityisesti nuoressa koirassa virtaa tuntuu olevan pienen kylän edestä. Jo koiran kasvattajan on syytä tarjota pennulle niin fyysistä kuin henkistä kehitystä tukevat olosuhteet, jotta pennulla olisi uudessa kodissa parhaat mahdolliset valmiudet kehittyä suotuisasti. Pentuaikana omaehtoinen, luonnollinen liikunta vapaana turvallisessa paikassa ja ympäristössä, jossa alusta on joustava ja monipuolisen vaihteleva on kaiken perustana terveelle kehittymiselle. Esimerkiksi yhteiset metsälenkit ovat hyvää “harjoittelua” nuorelle koiralle.

Liikunnan tulisi tapahtua omaan tahtiin, jolloin pentu ja nuori koira voi ilmaista selkeästi halunsa levähtää. Liukkaita alustoja ja joustamatonta, luonnotonta, alustaa on syytä varoa kasvukauden aikana tapaturmien sekä erityisen herkkien nivelrakenteiden ylikuormittumisen välttämiseksi, myös jatkuva hyppiminen sekä joissain tapauksissa jatkuva tai toistuva rappusissa kulkeminen saattaa olla haitallista kehittyville raajoille. 

Koiranpennun kiihkeimmän kasvun aika sijoittuu 3–9 kuukauden ikään, pitkien putkiluiden kasvulinjojen sulkeutuminen voi kuitenkin kestää jopa vuoden ikään asti. Kokonaisvaltainen kasvu ja kehitys jatkuvat kuitenkin vielä aina 2–3 ikävuoteen asti rodusta riippuen.

Liikunnan ja levon suhde on tärkeää koko koiran elämän ajan, mutta korostuu kasvun aikana, sillä levossa kehitytään ja väsyneenä tapaturma-alttius kasvaa. Koordinaation kehittäminen on hyvin tärkeää, jotta kasvava koira pystyy hallitsemaan kokonsa ja nopeutensa, sillä lihaksistollisesti kesken kehityksen oleva keho on alttiimpi erityisesti nivelvammoille, jotka voivat olla jopa loppuiän vaiva. 

Nivelrikko on yleinen ja hankala ikääntyvien koirien ongelma, joka aiheuttaa kipua ja heikentää lemmikin elämänlaatua. Paras hoitokeino on sen ennaltaehkäisy, nuorten koirien nivelterveystarkastus onkin hyvä tehdä koiran ollessa noin 4–5 kuukauden ikäinen. Voit lukea lisää nuorten koirien nivelterveystarkastuksesta tästä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan