Nuorten koirien nivelterveystarkastus
Artikkelin sisältö
Alkuun päästyään nivelrikko etenee ja oireet pahenevat. Lääkehoidolla nivelrikon oireita voidaan lieventää ja nivelrikon etenemistä mahdollisesti hidastaa, mutta nivelrikkoa ei voida parantaa. Sen vuoksi on järkevää ja lemmikkiemme edun mukaista pyrkiä kaikin keinoin estämään nivelrikon synty.
Kehityshäiriöt nivelrikon taustalla
Koirilla kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöt ja nivelrikko sen seurauksena ovat yleisiä vaivoja. Nivelrikon syntymiseen johtavat kehityshäiriöt (dysplasia) alkavat näkyä kyynär- ja lonkkanivelissä jo 3,5 – 5 kk iässä. Tuolloin koira voi olla vielä täysin oireeton, liikkuu ja leikkii normaalisti. Röntgenkuvauksella ja tunnustellen tutkimalla voidaan kuitenkin todeta nivelissä muutoksia, jotka luotettavasti ennustavat lonkka- tai kyynärdysplasian ja nivelrikon kehittymisen.
Kehityshäiriön varhainen toteaminen mahdollistaa ennaltaehkäisevän hoidon
Ongelman varhainen toteaminen on tärkeää ja kehittymiseen voidaan jossain määrin vaikuttaa ruokinnalla ja liikunnalla. On myös olemassa leikkaushoitoja, jotka voivat kokonaan estää kyynär- ja lonkkadysplasian ja nivelrikon kehittymisen, jos ne suoritetaan tarpeeksi nuorelle, alle 5 – 6 kk ikäiselle koirapotilaalle; ennen kuin niveleen on ehtinyt tulla palautumattomia rustovaurioita.
Nivelterveystarkastusta suositellaan kaikille nivelten kehityshäiriölle alttiiden rotujen pennuille
Evidensia eläinlääkäriasemilla, joissa ortopedian perehtyneitä eläinlääkäreitä, voidaan suorittaa nuorelle koiranpennullesi nivelterveystarkastus, tutkimus kyynär- ja lonkkanivelten kehitysongelmien varalta. Tietyille koiraroduille suosittelemme samalla olkanivelten kuvaamisen. Suosittelemme, että nivelterveystarkastus tehdään kaikille nivelten kehityshäiriölle alttiiden rotujen pennuille. Nivelten kehityshäiriöt ovat yleisiä monilla roduilla mm. noutajilla, saksanpaimenkoirilla, rottweilerilla ja jättikokoisilla roduilla, mutta myös pienikokoisemmilla roduilla.
Kyynärluun ja värttinäluun kasvaminen eri tahtiin aiheuttavat usein ongelmia ns. kondrodystrofisilla roduilla kuten mm. mäyräkoirat, bulldogit, corgi, mopsi, ranskanbulldoggi, basset, pekingeesi, lhasa apso, shih tzu ja beagle.
Niveltarkastuksen suositusikä on n. 4,5 – 5 kk, isommilla koiranroduilla 5 kk. Kaikkien rotujen pennuille nivelterveystarkastus on aiheellista suorittaa heti, jos havaitaan ontumaa tai epänormaalia liikkumista, kuten jäykkyys liikkeelle lähtiessä tai ylösnousuongelmia.
Mitä tutkimuskäynnillä tehdään?
Tutkimuskäynnillä tehdään ensin ontumatutkimus ja niveliä tutkitaan tunnustelemalla. Seuraavaksi pentu rauhoitetaan kevyesti, joten lyhyt paasto (n. 6 h) on tarpeen ennen toimenpideaikaa.
Kyynärnivelten tutkimus:
- todetaan onko pennulla ontumaa, seisooko pentu epänormaalissa asennossa, onko makuulta ylös nousu normaalia
- aiheuttaako kyynärnivelen ojentaminen tai muu manipulaatio kipua
- koira rauhoitetaan kevyesti ja kyynärnivelistä otetaan röntgenkuvat kahdesta eri suunnasta
Lonkkanivelten tutkimus:
- lonkkanivelet tunnustellaan löysyyden ja kivun varalta
- tunnustelu rauhoitettuna: tuleeko reisiluun pää ulos lonkkamaljakosta (Ortolani –ilmiö)
- lonkkanivelistä otetaan 4 röntgenkuvaa:
- normaali, virallisen lonkkakuvauksen asento
- sammakkoasento
- lonkkamaljakon reunan kuva (DAR-kuva)
- venytyskuva: reisiluut normaalissa seisomis -asennossa. Reisiluihin kohdistetaan voima, joka työntää reisiluiden päitä pois lonkkamaljakoista (Bardetsher -tekniikka). Tällä kuvaustekniikalla mahdollisesti havaittava löysyys on tärkeä lonkkadysplasiaa, lonkkavikaa ennustava tekijä. Lonkkanivelten löysyys on lonkkadysplasian alkusyy.
Olkanivelten tutkimus:
Olkanivelen OCD –sairaus (osteokondroosi irtopala) on nykyään melko yleinen ongelma mm. australianpaimenkoirilla ja bordercollieilla. Myös oireettomalla koiralla voi olla OCD –muutos olkanivelessä. Hoitamattomana tällainen muutos yleensä aiheuttaa olkaniveleen nivelrikon.
Tutkimusten tulokset:
Tutkimusta tekevä, ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri antaa kirjallisen lausunnon tutkimustuloksista ja hoitosuosituksista, mikäli nivelistä löytyy kasvuhäiriöön viittaavia muutoksia. Jatkohoitosuositukset voivat olla
- tilanteen seuraaminen, ruokinnan korjaaminen, kontrollikuvauksia myöhemmällä iällä
- jatkotutkimuksia leikkaushoidon tarpeen arvioimiseksi, kuten CT-kuvaus. Tämä tutkimus voi olla tarpeen mm. kyynärnivelen kasvuhäiriöepäillyn tarkentamiseksi
- leikkaustoimenpiteitä, kuten kyynärnivelen tähystys, kyynärluun katkaisuleikkaus, lantion häpyluun kasvulinjan lämpöluudutus