Pennun kehitys pentulaatikosta maailmalle

Koiraemo on luonnostaan mahtava äiti, mutta myös kasvattajan apua tarvitaan ensimmäisten päivien ajan. Kasvattaja tarkistaa, että emolla on kaikki hyvin ja pennut ovat tyytyväisiä ja sopivan pulleita. Tiesitkö, että esimerkiksi saksanpaimenkoiranpentu on syntyessään vain noin puolen kilon painoinen!

Kun koiranpennun silmät aukeavat, alkaa huikea, nopea kehitys. Pentu oppii seisomaan ja kävelemään, sille puhkeavat terävät maitohampaat, jotka vaihtuvat pennun ollessa noin puolen vuoden ikäinen. Joka päivä pentu oppii uutta; sosiaalisia taitoja ja leikkiä. Sisaruksista on toisilleen seuraa ja turvaa. Vaikka pikkupentujen tärkein ravinto on emon maito, ne saavat tutustua hiljalleen myös kiinteään ravintoon, esimerkiksi pieniin määriin jauhelihaa.

Pentulaatikon kokemukset ovat pohja koiranpennun elämälle ja siksi onkin tärkeää, että ensimmäiset viikot elämästä sujuvat hyvin. 7-8 viikon ikäisenä pennun on turvallista lähteä uuteen kotiinsa, sitä ennen emo ja kasvattaja ovat suurimmassa osassa pennun sosiaalistumiseen ja kehitykseen!

Vastuullinen kasvattaja huolehtii pentujen loishäädöstä: pennut madotetaan kahden viikon välein, jotta ne saavat hyvän suojan sisäloisia vastaan. Kasvattaja voi tarjota pennuille mahdollisuuksia tutustua ympäröivään maailmaan turvallisesti, jotta pennuille kertyy mahdollisimman paljon hyviä kokemuksia ennen uuteen kotiin muuttamista. Kun pentue on kyllin vanha, kasvattajan kotona voi vierailla monia erilaisia ihmisiä katsomassa pentuja.

Eläinlääkärin tekemä yksilöllinen pentutarkastus on sekin hyvä merkki kasvattajan vastuullisuudesta. Pentutarkastuksen yhteydessä pennut voidaan myös tunnistusmerkitä. Tunnistusmerkintä tehdään Suomessa nahan alle asetettavalla mikrosirulla. Se on lemmikin yksilöllinen tunniste, jonka avulla voidaan todeta mikä koira on kyseessä. Tunnistusmerkintä on välttämätöntä, jotta pentu voidaan rekisteröidä tai sen kanssa voidaan matkustaa ulkomaille. Se voi myös olla koiran henkivakuutus, auttaen löydetyn koiran tunnistamista ja omistajan löytymistä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan