Punkin purema koiralla
Artikkelin sisältö
Punkin välityksellä koiraan tarttuvia sairauksia ovat bakteeritaudit borrelioosi ja anaplasmoosi, jotka voivat tarttua lemmikkiin aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Kiinnittynyt punkki onkin tärkeää poistaa mahdollisimman nopeasti.
Kaikki punkit eivät kanna tartuntaa, joten vaikka punkki pääsisi puremaan koiraasi, se ei välttämättä sairastu. Koska punkkien levittämien sairauksien toteaminen ja hoito on hankalaa, on helpointa välttää vaivat suojaamalla koira punkkien häätöön tarkoitetuilla lääkkeillä. Eläinlääkärisi auttaa sinua valitsemaan juuri sinun koirallesi sopivimman ennaltaehkäisyn torjumaan punkkitartuntoja.
Punkin aiheuttamat sairaudet
Punkkien välityksellä tarttuvien sairauksien toteaminen ja hoito on usein hankalaa, sillä oireet ovat moninaisia ja epäspesifejä ja saattavat esiintyä koiralla myös monesta muusta syystä. Oikea diagnoosi taudista saadaan oireiden ja verikokeessa todettavien vasta-aineiden perusteella.
Punkkien välittämiä sairauksia hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa koira saadaan hoitoon.
Ehkäise punkin purema ennalta
Tarkista koirasi turkki säännöllisesti
Koiran ihoon kiinnittynyt punkki on tärkeää poistaa mahdollisimman nopeasti. Punkin kiinnittymistä voi olla vaikeaa havaita, sillä kiinnittyessään se on vain muutaman millimetrin mittainen. Usein punkin huomaakin vasta silloin, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi.
Punkit voivat kiinnittyä koirassa mihin tahansa. Ne kiinnittyvät mielellään esimerkiksi koiran naamaan, korvien taakse, kaulaan tai kainaloihin. Punkkiaikana säännöllinen punkkitarkastus ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen ovat tärkeä päivittäinen rutiini ja merkittävä osa punkkien levittämiltä taudelta suojautumista.
Punkkien torjunta lääkkeillä
Erilaiset punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet ovat tehokkain tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta. Kun lääke tappaa koirassa olevan punkin, se suojaa välillisesti myös ihmisiä punkkien aiheuttamilta harmeilta – oleilevathan ihmiset ja koirat usein lähekkäin.
Lue lisää punkkien torjunnasta erilaisilla lääkevalmisteilla
Kuinka yleisiä punkkien puremat koirilla ovat?
Punkkien määrä vaihtelee runsaasti alueittain. On myös yksilökohtaista, kuinka paljon punkkeja koiraan kiinnittyy. Helpoiten punkki kiinnittyy metsässä ja heinikossa viihtyvään koiraan, kun taas tiellä pysyttelevät lemmikit eivät välttämättä saa punkkeja yhtä helposti. Myös pitkä turkki voi helpottaa punkin tarttumista luonnosta eläimeen.
Ennen kiinnittymistään punkki ryömii hetken eläimen turkin seassa ihon pinnalla löytääkseen hyvän kohdan kiinnittymiselle. Kiinnittyneenä punkki pysyy yleensä 3–11 päivää, jolloin se imee verta. Tämän jälkeen punkki irtoaa.
Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?
Koska punkkivälitteisten sairauksien itämisaika on useita kuukausia ja niiden oireet ovat hyvin epämääräiset, oireita ei usein yhdistetä punkin puremaan. Tauti voidaankin todeta vasta verikokeessa vasta-aineiden perusteella. Mikäli epäilet koirasi voivan huonosti, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.
Punkkivälitteisten sairauksien oireita ovat muun muassa:
- Kuume
- Väsymys ja velttous
- Ruokahaluttomuus
- Kipu tai aristus
- Ontuminen tai nivelten jäykkyys tai aristus
Punkkeja talvella?
Jos löydät koirastasi punkkeja talvella, säästä ne ja lähetä tutkittaviksi. Kysy apua eläinlääkäriltäsi. On olemassa punkkilajeja, joita ei yleensä tavata Suomessa. Jos olet saanut ulkomaalaisia punkkeja, ne tulee hävittää.