Terveystarkastus on osa Eddien ja Wilman vuosihuoltoa

Laajassa terveystarkastuksessa löydettyyn sairauteen ajoissa puuttuminen pidentää usein seniori-ikäisen lemmikin aktiivista eläkeikää ja parantaa elämänlaatua, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sanna Mäkinen Malmin eläinklinikka Apexista ja Tammiston eläinsairaalasta kiteyttää. 
– Vuosittaisen tarkastuksen yhteydessä omistaja saa myös tietoa siitä, millaisten vaivojen kanssa ikääntyvä lemmikki voi vielä elää hyvää elämää ja mitä omistaja voi tehdä antoisien eläkepäivien eteen, Mäkinen sanoo. 

Pienet koirat ovat usein pitkäikäisiä

– Kissat voivat elää 15–20-vuotiaiksikin, pitkäikäisiä ovat myös pienet koirat. 

Mäkisen luokse Malmin eläinklinikka Apexiin on tulossa samalla kertaa kaksi eläkeläistä, 14-vuotias toyvillakoiravaari Eddie ja 11-vuotias kääpiövillakoiraneito Wilma, omistajansa Ritva Tuomi-Rautiaisen kanssa.

Perheen ensimmäinen koira Wilma on kotoisin Suomesta, vaikka taustalla virtaakin kansainvälistä verta. Eddie on saapunut Rautiaisille saman kasvattajan kautta USA:sta. 

– Eddie on ollut näyttelykoira, kiertänyt maailmaa ja saattanut alulle useita pentuja. Voisi sanoa, että se on elänyt hyvin monipuolista elämää ja vauhdikkaita vuosia, mutta viettää nyt meillä ansaittuja ja leppoisia eläkevuosia, Tuomi-Rautiainen naurahtaa. 

Käytösmuutokset kartoitetaan yhdessä

Nyt jännittää: Eddie pyörii ympäri tutkimushuoneen lattiaa, Wilma tärisee paikallaan. Kohta ne kuitenkin rauhoittuvat, kun omistaja ja tuttu eläinlääkäri juttelevat leppoisasti.

Keskustelu on itse asiassa tärkeä osa tarkastusta, sillä omistajalla on paras kuva siitä, miten lemmikki normaalisti käyttäytyy. Tiedot käyttäytymisen muutoksista antavat eläinlääkärille vihjeen mahdollisesta alkavasta sairaudesta.

– Tutkimusten tueksi on hyvä saada kokonaiskuva lemmikin kunnosta. On oleellista tietää, miten lemmikki syö, nukkuu ja ennen kaikkea, onko sen käyttäytyminen muuttunut. Jos esimerkiksi hyvin energisesti leikkivästä kissasta on tullut äkisti verkkainen ja väsynyt, on siitä syytä kertoa, Mäkinen sanoo.

Lemmikki ei välttämättä käyttäydy eläinlääkärillä samoin kuin arjessa. Omistaja tuntee, millainen persoona hänen lemmikkieläimensä on ja milloin lemmikin käyttäytyminen on sille tyypillistä.  Esimerkiksi Eddie on vanhemmiten alkanut merkata lenkkipolun puiden lisäksi paikkoja sisällä. Jalka nousee vieläkin huonekaluja vasten, mutta sotkua ei tule – kiitos vaippojen.  Koiravaaria itseään vaipat eivät tunnu haittaavan.

Wilmasta ei ensi näkemältä uskoisi, että se on koiraperheen matriarkka, jota urokset tottelevat kuuliaisesti. Eläinlääkärillä sen tyytyy istumaan hiljaa paikallaan.

– Tuo meidän Eddie on iän myötä muuttunut vähän hölmöksi. Tuntuu, ettei se ole ihan aina tilanteen tasalla. Toisaalta se on aina ollut vähän sellainen, joten ero käytöksessä ei ole niin dramaattinen. Jos sama olisi tapahtunut terävääkin terävämmälle Wilmalle, olisin huolestunut, Tuomi-Rautiainen kertoo.

Lemmikki osaa peitellä oireet omistajaltaan

Evidensian terveystarkastuksessa lemmikin terveydentila kartoitetaan puolen tunnin aikana kattavasti, ja eläinlääkärillä on aikaa vastata omistajan mieltä painaviin kysymyksiin. Eläinlääkäri tutkii muun muassa silmät, korvat, hampaat, turkin, sydämen, nivelet ja liikkumisen. Lemmikki punnitaan, ja sille voidaan antaa tarvittavat rokotukset.

– Eläimet eivät halua näyttää olevansa sairaita, edes omistajalleen. Ne ovat hyvin taitavia peittelemään kipua tai sairauden oireita. Tarkastuksissa voi paljastua asioita, joita omistaja ei ole huomannut. Kuten esimerkiksi ihomuutoksia, Mäkinen kertoo.

Kirkkaiden tutkimuslamppujen valossa Eddien silmien siristely ja näön huononeminen on helpompi havaita kuin arjessa. Vaikka vanhuudenkaihi ei ole vaarallinen, sen vuoksi Eddie voi pelätä pimeää herkemmin kuin ennen. Wilman haasteena olevan painonnousun omistaja taas on jo ehtinyt huomata: ikäneito on laitettu dieetille.

– Normaali paino on myös koirille ja kissoille tärkeä asia, joka edistää virkeää oloa ja liikkumista sekä ehkäisee nivel- ja sydänsairauksia. Joillain lemmikeille taas ongelmana on vanhemmiten alipaino.

Mäkisen mukaan samat terveellisen elämän eväät eli ruokavalio, liikunta, leikki, vuorovaikutus, juttelu, huolenpito ja terveystarkastukset ovat tärkeitä niin senioreille kuin pennuillekin.

Hajuaistin varassakin pärjää

Kissat ja koirat elävät hajujen maailmassa. Näkö- ja kuuloaisti eivät ole niille yhtä tärkeitä kuin ihmisille: lemmikit tulevat  kohtalaisen hyvin toimeen, vaikka näkö ja/tai kuulo heikentyy.

– Tilannekohtasia erojakin on. Jos kissa toimii vain hajuaistinsa varassa ja liikkuu vapaasti ulkona, on se suuressa vaarassa jäädä auton alle. Omistajaa voi myös turhauttaa lemmikin tottelemattomuus, vaikka syy voi johtua kuulon heikentymisestä, Mäkinen kertoo esimerkkejä.

– Sisällä oleilevan ja tutuilla lenkkipoluilla viihtyvän koiran näön heikkenemistä omistajan voi olla hyvin vaikeaa havaita. Koira voi olla jopa aivan sokea ja liikkua silti tutussa paikassa yhtä sujuvasti kuin ennen. Tällöin koira on hyvä pitää ulkona hihnassa, eikä huonekalujen järjestystä kannata kotona kovasti vaihdella.

Lääkityksestä leikkaushoitoihin

Yleisempiä ikääntyvien kissojen ja koirien vaivoja ovat nivelrikko, kasvaimet, sydänsairaudet ja elinten rappeumasairaudet, kuten munuaisten tai maksan vajaatoiminta.

Ylipaino ja hoitamattomat hampaat vaikuttavat myös ikääntyvän lemmikin yleiskuntoon. Erityisesti pienillä koirilla tulee vanhemmiten ongelmia hampaiden sekä hammaskiven kanssa.  – Eläin pärjää oikealla ruokavaliolla hyvin hampaattomanakin. Huonommin se voi, jos sen suussa on tulehtuneita hampaita, muistuttaa Mäkinen.

Mikäli vanhemman lemmikin terveyttä ei seurata säännöllisesti, voi kerralla löydettävien sairauksien määrä olla ikävä yllätys.

– Jos terveystarkastuksessa syntyy aihetta epäillä sairautta, lemmikki ohjataan jatkotutkimuksiin. Kissojen ja koirien sairauksiin on tarjolla monipuolisia hoitomuotoja lääkityksistä ja ruokavaliohoidoista fysioterapiaan ja leikkauksiin asti, Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan vanhan kissan ja koiran hoitaminen voi joskus vaatia omistajalta paljon, mutta monet ovat siihen valmiita. Jos lemmikki esimerkiksi saa säännöllisen lääkityksen, tulee sen ajallaan ottamisesta pitää huolta.

Helpotusta viimeiseen vaiheeseen

Jokainen seniorilemmikin omistaja joutuu myös miettimään tilannetta, jossa lemmikin kunto on liian huono.

– Useita sairauksia voidaan hoitaa, ja lemmikin eteen pystytään tekemään paljon. Jos kipuja on enemmän kuin energiaa, ei lemmikin elämää pidä pitkittää, Mäkinen toteaa.

Pääkaupunkiseudulla Evidensia tarjoaa vaikeaan tilanteeseen palvelua, jossa eläinlääkäri tulee tekemään lemmikin eutanasian kotiin. Tuttu ympäristö rauhoittaa ja helpottaa tilannetta – niin lemmikin kuin omistajankin näkökulmasta katsottuna.

Ritva Tuomi-Rautiainen menetti aikoinaan rakkaan kissan, eikä uusien lemmikkieläinten, villakoirien ottaminen ollut itsestään selvä asia.

– Lemmikkien menettäminen on raskasta, sillä ne ovat perheen jäseniä. Pitää kuitenkin olla realisti ja tiedostaa, ettei yhteinen polku jatku ikuisesti. Minua helpottaa ajatus, että meillä on tuttu ja loistava eläinlääkäri, jonka kanssa voin näistä asioista sitten keskustella, Tuomi-Rautiainen pohtii.

Hurmaavat harmaaturkit

Koirat ja kissat voivat vanhetessaan harmaantua, hidastua ja vähän jäykistyä – kuten me ihmisetkin. Esimerkiksi kissa ei välttämättä hyppää seniorina paikasta toiseen yhtä notkeasti kuin nuorena. Vanhenemisen merkit eivät ole sinänsä huolestuttavia.

Mäkisen mukaan lemmikkiä ei kannata kuitenkaan luokitella väsyneeksi eläkeläiseksi turhan herkästi. Jos vanhemmalla koiralla on energiaa juosta pitkiä lenkkejä, kannattaa niille lähteä.

Entä miltä näyttää villakoiriemme, Eddien ja Wilman kunto? Millainen on kokonaisterveysarvio terveystarkastuksen jälkeen?

– Pieniä vanhuuden vaivoja, jäykkyyttä ja harmaantumista sekä hidastumista, mutta ei mitään sairaudeksi tai suuremmaksi ongelmaksi luokiteltavaa. Kummatkin koirat ovat malliesimerkkejä aktiivisista eläkeläisistä, joiden terveelliseen elämään panostetaan, Mäkinen kehuu.

– Ikääntymisen mukanaan tuomia muutoksia ei voi estää, mutta sairauksien etenemistä voi viivyttää. Ja ennen kaikkea sairauksia voidaan parhaiten hoitaa, kun diagnoosi saadaan aikaisessa vaiheessa ja hoito päästään aloittamaan ajoissa. Lemmikin seniorivuodet voivat olla oikein hyviä ja aktiivisia, kunhan niihin ei kuulu kipua vaan säännöllistä hoitoa ja terveydentilan seurantaa, kiteyttää erikoiseläinlääkäri Sanna Mäkinen.

Vinkkejä seniorikoiran hoitoon

Koirille tulee vanhemmiten erityistarpeita ja ikääntymisen merkkejä, jotka omistajan on hyvä ottaa huomioon.

  • Immuunipuolustuksen heikkeneminen.
    • Pidä koiran rokotukset ja madotukset kunnossa. Harjaa hampaat säännöllisesti.
  • Diabetekselle, nivelrikolle ja muille ongelmille altistavan ylipainon kertyminen.
    • Tarjoa vähärasvaisia aterioita, joissa on riittävästi proteiinia. Anna pieniä aterioita useita kertoja päivässä.
  • Pidätyskyvyn heikkeneminen.
    • Voit joutua käyttämään koiran tarpeillaan ulkona entistä useammin.
  • Lämpötilan vaihtelun sietokyvyn laskeminen.
    • Tarjoa koiralle lämmin ja hyvin pehmustettu makuupaikka. Viilennystä ja suojaa kesähelteillä.
  • Nivelrikko ja jäykistyminen.
    • Vältä portaissa kulkemista. Laita juoma- ja ruokakupit korokkeelle.
  • Näkökyvyn heikkeneminen.
    • Pidä huonekalut tutuilla paikoilla.
  • Piilevät sairaudet.
    • Vie iäkäs koira terveystarkastukseen 1–2 kertaa vuodessa.

 Sairauden oireita iäkkäällä koiralla

Säännöllisten terveystarkastusten lisäksi on hyvä seurata lemmikin terveyttä kotioloissa. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos havaitset seuraavia oireita:

  • Virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen
  • Patit, massat
  • Ummetus
  • Hengitysvaikeudet, yskä
  • Heikkous
  • Epänormaalit eritteet esim. silmistä tai sieraimista
  • Ontuminen tai jäykkyys
  • Ulvahtelu (kivun vuoksi), aggressiivisuus tai muuttunut käytös
  • Lihominen tai laihtuminen

Lue lisää laajasta terveystarkastuksesta koirille
Lue lisää laajasta terveystarkastuksesta kissoille

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa