Uroskoiran kastraatio

Terveen uroskoiran voi kastroida noin puolen vuoden ikäisenä. Kun kastraatio tehdään riittävän nuorelle koiralle, sille ei kehity sukukypsyyden myötä voimakasta kiinnostusta narttukoiriin. Uroskoira voidaan kastroida joko leikkauksella tai kemiallisesti.

Kastraatioleikkaus

Kastraatioleikkauksessa koiralta poistetaan ihoon tehdyn viillon kautta kivekset. Kastraatioleikkaus on rutiinitoimenpide ja koira toipuu leikkauksesta yleensä nopeasti.

Lue, mitä kastraatioleikkauksessa tapahtuu

Kemiallinen kastraatio

Koiran kastraatio voidaan tehdä myös kemiallisesti asettamalla sen ihon alle hormonia vapauttava implantti, joka saa aikaan saman vaikutuksen kuin leikkaus, mutta vain 6–12 kuukauden ajaksi. Kemiallinen kastraatio on hyvä vaihtoehto, mikäli omistaja empii leikkauspäätöstä ja haluaa arvioida mahdollisen leikkauksen vaikutuksia koiran luonteeseen.

Kastraation edut ja haitat

Kastroinnin jälkeen uroskoira on luonnollisesti kyvytön lisääntymään, mutta se saa yleensä terveemmän ja laadukkaamman elämän. Vaikka kastraatio saattaa rauhoittaa koiraa, se ei ole oikotie onneen koiran käytösongelmien ratkaisemiseksi. Kastraation edut ja haitat on syytä käydä läpi eläinlääkärin kanssa ennen toimenpidettä.

Muutokset käyttäytymisessä

Kun kastraatio suoritetaan riittävän nuorena, uros ei kehitä sukukypsyyden myötä yhtä vahvaa kiinnostusta narttuihin kuin kastroimaton uros. Tämä vähentää stressiä naapuruston narttukoirien juoksuaikana. Myös metsästystilanteissa vapaana pidettävä koira kannattaa kastroida, jotta se voi keskittyä täydellisesti työhönsä tuoksuvista narttukoirista huolimatta.

Koiran kastrointi saattaa myös vähentää sen uhittelua ja aggressiivisuutta muita uroksia kohtaan. Erityisen suuri vaikutus koiran kastroinnilla on merkkailuun. Uroskoiran sisälle merkkailuun on syytä puuttua ajoissa, ennen kuin kuin sisälle pissaamisesta tulee sille tapa. Kastraatio ei todennäköisesti riitä yksin ratkaisemaan koiran epätoivottua käytöstä, vaan käytösongelmien vähentämiseksi ja poistamiseksi vaaditaan myös koulutusta.

Eturauhas- ja muiden sairauksien väheneminen

Kastraatio vähentää erityisesti vanhoille ja leikkaamattomille koirille tyypillisten eturauhasvaivojen riskiä. Kastraatio ehkäisee myös kiveskasvaimia sekä peräaukon kasvainten ja tyrän riskiä.

Ylipainon riski

Kastraation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja se lihoo helposti, joten koiran ravinnosta saaman energian määrää on syytä laskea noin 15–20 prosenttia ja liikuntaa lisätä. Kastroinnin jälkeiset hormonimuutokset vähentävät koiran aineenvaihduntaa ja lisäävät ruokahalua, joten ruokavalion tulee olla riittävän kuitupitoista, ettei koiran vatsa tunnu tyhjältä pian syömisen jälkeen. Ylipaino voi johtaa moniin seurauksiin, kuten ongelmiin verisuonissa ja sydämessä, diabetekseen ja nivelsairauksiin. Keskustele sopivasta ruokavaliosta kastroidulle koirallesi eläinlääkärin kanssa.

Muutokset turkissa

Joidenkin, etenkin paksuturkkisten rotujen karvapeite voi muuttua kastraation myötä villavammaksi ja joskus liiankin tuuheaksi. Usein kastraatiota seuraa myös aiempaa voimakkaampi karvan vaihtuminen.

Pidätysongelmien riski

Kastrointi voi johtaa uroskoirilla virtsanpidätyskyvyttömyyteen, mutta se ei ole kovin yleistä.

Kastraatio sairauden hoitona

Esimerkiksi joissain syöpäsairauksissa, eturauhasongelmissa ja perineaalityrässä, sekä sairauksissa, joihin sukupuolihormoni testosteroni vaikuttaa, on hoitona koiran kastraatio.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900