Venähdys koiralla – eläinlääkärin ensiapuvinkit
Kesällä liikutaan muita vuodenaikoja enemmän myös sellaisten koirien kanssa, jotka eivät välttämättä ole tottuneita fyysisiin aktiviteetteihin.
Kesällä ortopedin päivät täyttyvät erilaisten traumapotilaiden hoidosta. Yleisiä vaivoja ovat venähdykset, luunmurtumat, nivelsidevammat ja polven ristisidevammat. Lisäksi akuutit selkäongelmat kuten välilevytyrät hieman lisääntyvät, kun esimerkiksi liikuntaan tottumattomat lemmikit kirmaavat vapaana mökeillä.
Lievissä tapaturmissa, kuten venähdyksissä, pätevät ensiavun suhteen samat säännöt kuin ihmisilläkin. Akuutin pehmytkudosvamman ensiapua on tuttu KKK eli kylmä, koho ja kompressio.
Loukkaantunutta aluetta voi kylmätä jääpussin tai esimerkiksi pakastevihannespussin avulla. Tällöin on kuitenkin huolehdittava, että jääpussin ja ihon välissä on esimerkiksi ohut kangas, jottei iholle tule paleltumia. Turvotusta voi estää tukisiteellä, jota ei kuitenkaan saa laittaa liian kireälle. Raajan kohottaminen on koiralle hankalasti toteutettavissa, mutta liikunnan rajoittaminen minimiin riittää. Koiran käydessä makuulle voi koiraa auttaa sellaiseen asentoon, että kipeä raaja jää päälle.
Mikäli koira on perusterve ja kotona on koiralle tarkoitettua tulehduskipulääkettä, voi kipulääkettä antaa omatoimisesti muutaman päivän ajan. Sairaalle koiralle tai koiralle, jolla on muita lääkityksiä, ei tule antaa mitään uusia lääkkeitä omatoimisesti.
Helpoin tapa ennaltaehkäistä kesäharmeja on yksinkertaisesti pitää mielessä, minkälaiseen fyysiseen rasitukseen koira on tottunut ja sovittaa liikunta sen mukaan. Liikunnan lisääminen ja kunnon kohottaminen on hyvä tehdä asteittain, jotta loukkaantumisilta vältytään.
Mikäli koirallasi on liikkumisvaikeuksia tai se ontuu, varaa aika ontumatutkimukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi.