Koiran tai kissan ontumatutkimus

Koira tai kissa ontuu, koska sillä on kipua. Ontumatutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää kivun syy ja paras hoito kivun ja ontuman lievittämiseen.

Omistaja ei useinkaan miellä ontumaa ja kipua yhteen, vaan ajatellaan, että ontuminen tai kankea liikkuminen johtuu esimerkiksi koiran tai kissan vanhuudesta. Eläin kuitenkin ontuu vähentääkseen tuntemaansa kipua. Kun kissa välttelee korkeille paikoille hyppäämistä ja portaiden kulkemista tai koira ontuu, sillä on usein nivelkipua.

Voit arvioida lemmikkisi mahdollisia kipuoireita oheisilla kaavakkeilla; koiran kivun arviointi tai kissan kivun arviointi. Jos olet menossa eläinlääkäriin tai terveystarkastukseen lemmikkisi kanssa, on suositeltavaa ottaa kaavake valmiiksi täytettynä mukaasi.

Koiran ontumatutkimus – milloin?

Koiran ontumisen syy on aina syytä selvittää. Joskus syy selviää omin voimin kotona: esimerkiksi nirhautuma tassussa tai liukastuminen lenkin aikana menevät nopeasti ohi. Jos koira ontuu vielä seuraavanakin päivänä, eikä ontumisen syytä ole pystytty selvittämään, on potilas syytä tuoda eläinlääkärille.

Pitkittyessään kipu ja ontuma huonontavat koiran elämänlaatua ja rajoittavat sen normaalia elämää. Pitkittynyt hoitamaton ontuma saattaa heikentää merkittävästi koiran hoitoennustetta.

Kissan ontumatutkimus – milloin?

Kivun vuoksi kissa saattaa vältellä esimerkiksi portaita ja korkeille paikoille hyppäämistä. Kissan aktiivisuustaso laskee, se saattaa jättää turkkinsa hoitamatta ja sen nukkumisrytmi voi muuttua. Kissa pyrkii piilottelemaan kipujaan mahdollisimman pitkään eikä välttämättä onnu, joten nivelongelmien oireita voi olla vaikea havaita. Kankeus ja selvät muutokset kissan käytöksessä ovat aina huolestuttavia merkkejä. Tällöin kissa on syytä tuoda eläinlääkärille.

Kipu huonontaa pitkittyessään kissan elämänlaatua ja rajoittaa sen normaalia elämää. Kissan muuttunut käyttäytyminen aiheuttaa myös ylimääräistä huolta sen omistajalle. Pitkittynyt hoitamaton ontuma voi heikentää kissan hoitoennustetta.

Miten koiran tai kissan ontumatutkimus tehdään?

Ontumatutkimus alkaa koiran tai kissan liikkumisen tarkkailulla. Eläinlääkäri seuraa koiran liikkumista sisä- ja ulkotiloissa. Kissan liikkumista seurataan turvallisesti eläinlääkäriaseman tiloissa.

Koska eläinpotilas ei itse osaa kertoa, missä kipua tuntuu, keskustelu omistajan kanssa auttaa eläinlääkäriä paikantamaan kivun alkuperän. Eläinlääkäri pyrkii selvittämään, milloin ja miten ontuminen alkoi ja miten oireet näkyvät lemmikin arjessa.

Ontumatutkimuksessa eläinlääkäri tutkii käsin koiran tai kissan kaikkien raajojen nivelet, lihakset, jänteet ja luut tarkkaillen samalla potilaan reaktioita käsittelyyn. Myös eläinpotilaan selkä tutkitaan. Potilaalle tehdään lisäksi huolellinen terveystarkastus, jossa pyritään kartoittamaan mahdolliset muut vaivat.

Kun kipu on paikannettu, tehdään tarvittavat jatkotutkimukset.

Jatkotutkimukset apuna hoidon suunnittelussa

Oikean hoidon määrittelemiseksi potilaan kipualueet usein röntgenkuvataan. Kuvausta varten potilas rauhoitetaan, jotta röntgenkuvista tulee mahdollisimman tarkkoja. Rauhoitus auttaa myös koiraa tai kissaa pysymään paikoillaan tilanteen vaatimissa – joskus hankalissakin – kuvausasennoissa. Tietokonetomografia- eli CT-tutkimus parantaa entisestään hoidon tarkkuutta ja ennakkosuunnittelua. Tarkkojen viipalekuvien ansiosta nähdään koiran tai kissan luiden ja nivelten sisälle.

Nivelrikko ontuman aiheuttajana

Koiralla nivelten kasvuhäiriöt ja polven etummaisen ristisiteen repeämä ovat yleisimmät nivelrikkoon johtavat taustasyyt, mutta nivelrikko voi kehittyä myös erilaisten vammojen seurauksena tai kokonaan ilman allaolevaa syytä esimerkiksi eläimen ikääntyessä. Nivelrikko on krooninen sairaus, joka aiheuttaa potilaalle kipua ja ontumaa.

Nivelrikko onkin kissojen yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus ja yleisin syy koiran ontumiseen: yli 12-vuotiaista kissoista suurin osa kärsii nivelrikosta. Arvioiden mukaan joka viides koira kärsii nivelrikon aiheuttamista kivuista elämänsä aikana.

Nivelrikkoinen koira tai kissa jää helposti hoitamatta, sillä kissan kankeus ja haluttomuus liikkua laitetaan kotona helposti vanhuuden piikkiin. Hoidolla pystytään kuitenkin lievittämään iäkkään lemmikin kipua ja kohentamaan sen elämänlaatua.

Apua asiantuntevalta eläinlääkäriltä

Ontumat ovat koirille ja kissoille ikäviä, mutta hyvin tavallisia vaivoja. Ontumien hoito ja kivun lievittäminen ovatkin osa eläinlääkäriaseman jokaista päivää.

Ontuvan potilaan liikeratojen analysointi sekä koiran tai kissan reaktioiden ja tutkimuslöydösten tulkinta vaatii paneutumista ja kokemusta. Röntgenkuvien ottaminen oikeissa asennoissa ja niiden tulkinta vaatii niin ikään perehtyneisyyttä. Asiantuntevat eläinlääkärimme auttavat sinua ja lemmikkiäsi ammattitaidolla.

Varaa aika ontumatutkimukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa