Virtsarakontulehdus kissoilla: tunnista kissan virtsatieoireet

Kipu tai virtsaamisvaikeudet ovat ensimmäisiä virtsatieoireita. Virtsarakon tulehdus voi olla hyvin kivulias ja hoitamattomana kissalle vaarallinen. Virtsatieoireet onkin tärkeää pyrkiä havaitsemaan mahdollisimman ajoissa ja viedä kissa eläinlääkärin hoitoon heti oireiden ilmettyä.

Virtsarakon tulehdukset (joita kutsutaan myös kystiiteiksi, mikä tarkoittaa virtsarakon tulehdustilaa) voivat johtua virtsakiteistä tai -kivistä, olla bakteerin aiheuttamia tai idiopaattisia, jolloin emme tiedä mistä tulehdus johtuu. Altistavia tekijöitä ovat mm.  ylipaino, stressi ja diabetes eli sokeritauti tai munuaissairaus. Bakteerin aiheuttamat virtsarakon tulehdukset ovat harvinaisia nuorilla terveillä kissoilla, mutta vanhemmilla erityisesti tyttökissoilla niitä todetaan enemmän. Virtsarakon tulehdus voi olla hyvin kivulias ja se voi johtaa hoitamattomana munuaisaltaan tulehdukseen ja munuaisten vajaatoimintaan, minkä vuoksi on tärkeää viedä lemmikkisi hoitoon ajoissa.

Mikäli poikakissa ei saa pissattua virstatietukoksen vuoksi, voi sille tulla virtsa-ainemyrkytys, joka hoitamattomana johtaa kuolemaan. Tämän vuoksi uroskissalla virtsaamisvaikeudet vaativat aina välitöntä eläinlääkärin hoitoa.

Kuinka tunnistan virtsatietulehduksen oireet kissoilla

Kipu virtsatessa tai virtsaamisvaikeudet ovat ensimmäisiä virstarakontulehduksen oireita. Pissassa saattaa olla verta tai kissasi tekee tiheän pieniä pissoja. Kissa voi pissata hiekkalaatikon ulkopuolelle, vaikkei sitä normaalisti ikinä tee. Vie kissasi aina eläinlääkäriin, jos havaitset alla olevia oireita: 

Kissojen virsatieoireita:

  • Kivulias pissaaminen
  • Tihentynyt pissaaminen
  • Verta pissassa
  • Samea tai voimakkaan/pahanhajuinen pissa
  • Heikko virtsasuihku ja virtsan tiputtelu
  • Matolle tai muualle epänormaaliin paikkaan pissaaminen
  • Valitus virtsatessa
  • Genitaalialueen nuoleminen
  • Kuume
  • Lisääntynyt juominen
  • Väsymys 

Virtsatieoireiden diagnostiikka kissoilla

Virtsanäytteestä voidaan todeta onko kissallasi virtsatietulehdus ja onko siihen syynä bakteeritulehdus, virtsakiteet vai onko kyse idiopaattisesta tulehduksesta, jonka syy on tuntematon. Näyte pyritään ottamaan suoraan rakosta ultraääniohjauksessa jotta se saadaan mahdollisimman puhtaasti ja samalla voidaan tarkastaa virtsarakko virtsakivien ja muiden muutosten varalta. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla, mikäli kyseessä on bakteeritulehdus. Lisäksi yleensä käytetään kipulääkettä ja jos kyseessä on virtsakiviä- tai -kiteitä, voidaan kissallesi määrätä eritysruokavalio. Myös idiopaattisen kystiitin hoitoon on saatavilla erityisruokavaliota.

Voinko ehkäistä kissaani samasta virtsatieoireita?

Paras tapa ehkäistä virstatietulehduksia on huolehtia, että kissasi juo riittävästi. Huolehdi että kissasi vesikuppi on aina täynnä raikasta vettä. Voit myös harkita suihkulähteen ostamista kissallesi lisäämään juomista, koska kissat juovat mielellään juoksevaa vettä. Ylipainon ehkäisy ja ympäristön virikkeet ovat myös hyvin tärkeitä virtsatiesairauksien ennaltaehkäisyssä. Lisäksi kissoille on saatavilla virtsateiden terveyttä edistäviä ruokia ja ravintolisiä. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan