Vitamiinit ja hivenaineet kissan ravinnossa

Mitä kaikkia vitamiineja ja hivenaineita kissa tarvitsee? Miten niiden tarve vaihtelee eri iässä?

Kissa tarvitsee erityisesti välttämättömiä aminohappoja, rasvahappoja, B-ryhmän vitamiineja ja rasvaliukoisia vitamiineja. Näiden lisäksi kissa tarvitsee myös monia hivenaineita ja muun muassa kuituja ravinnossaan.

Kissa on niin sanottu karnivori eli täydellinen lihansyöjä, kun koira on omnivori eli sekasyöjä. Kissan ja koiran fysiologia ja ravitsemus ovat tämän vuoksi erilaisia.

Kissojen vitamiinien ja hivenaineiden tarve ei ole suurin ongelma kissojen ruokinnassa, vaan riittävä proteiinin saanti koko kissan elämän ajan. Kissa käyttää proteiinia ja rasvoja pääasiallisina energianlähteinä, eikä sen ruuansulatusjärjestelmä pysty sulattamaan hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ja kuidut ovat kuitenkin ruoansulatuksen kannalta tärkeitä siinä määrin, mitä kissan luontaisessa ravinnossa niitä olisi (esimerkiksi saalistetun hiiren mahassa).

Usein ajatellaan, että esimerkiksi viljat ovat kissan ruokavaliossa haitallisia. Näin ei kuitenkaan ole, mikäli riittävä määrä kissan ruokavalion energiasta tulee proteiineista ja rasvasta. Kissa pystyy kyllä käyttämään kypsennettyä viljaa ravinnokseen, kunhan hiilihydraattien kokonaismäärä ravinnossa ei ole kovin suuri. Jos kissa sattuu olemaan allerginen tietylle hiilihydraattilähteelle, niin se voi aiheuttaa oireilua.

Täysravintoa tai tasapainotettua ruokavaliota syövä terve kissa ei tarvitse mitään ylimääräisiä vitamiineja tai hivenaineita. Joidenkin vitamiinien liiallista käyttöä pidetään jopa vaarallisena. Tällaisia ovat muun muassa rasvaliukoiset vitamiinit E ja K.

Saako kissa kaikki tarvitsemansa aineet täysravinnosta? Millainen on kissalle hyvä täysravinto?

Kissa saa kaikki tarvitsemansa aineet täysravinnosta. Hyvässä kissan täysravinnossa on runsaasti hyvin sulavaa proteiinia ja rasvaa sekä vain vähän hiilihydraattia. Aikuisen kissan ravinnon muuntokelpoisesta energiasta (ME) vähintään 40 prosenttia pitäisi tulla proteiinista.

Ikääntyminen johtaa kissoilla proteiinitarpeen lisääntymiseen. Monet seniorikissanruoat sisältävät vanhenevalle kissalle liian vähän proteiinia, sillä ne on alun perin suunniteltu ennaltaehkäisemään keski-ikäisen kissan ylipainon muodostumista. Kissa on seniori vasta yli 12-vuotiaana ja geriatrinen vasta yli 15-vuotiaana eli paljon myöhemmin kuin koira.

Yli 12-vuotiaan kissan proteiinien, rasvahappojen ja tiettyjen vitamiinien tarve kasvaa. Samaan aikaan ikääntyvän kissan suoliston kyky sulattaa ja hyväksikäyttää ravintoaineita huononee. Yli 15-vuotiaalla kissalla ruoansulatuksen teho on vähentynyt jo 25 prosenttia. Tämän vuoksi monet ikääntyvät kissat tarvitsevat ruokavaliota, jossa noin 50 prosenttia rehun muuntokelpoisesta energiasta tulee proteiinista.

Luettaessa rehujen sisällysluetteloja tuleekin omistajan kiinnittää huomiota pakkauksen ravintoainesisältöön ja etsiä ME-merkittyjä tietoja tai prosentteja kuiva-aineesta (dry-matter).   Mikäli yli 12-vuotias kissa syö senioriruokaa, on sen proteiinipitoisuus syytä tarkastaa. Nykyisin seniorikissoille on saatavilla myös korkeaenergisiä, paljon proteiinia sisältäviä täysravintoja.

Milloin tarvitaan lisäystä? Miten lisäys kannattaa tehdä erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden kohdalla?

Lisäravinteita saatetaan tarvita, jos kissa ei syö syystä tai toisesta tasapainotettua täysravintoa sekä tietyissä sairauksissa. Mikäli kissa ei suostu syömään täysravintoa tai omistaja haluaa valmistaa kissan ruoan itse, on syytä kääntyä ravitsemukseen pätevöityneen eläinlääkärin puoleen. Tällaiselle kissalle tulee suunnitella tasapainotettu kotiruokavalio.

Kissoille suutuntuma on erittäin tärkeä. Mikäli kissa ei suostu syömään kuin yhden tyyppistä ruokaa, on tähän ruokavalioon tehtävät muutokset erittäin hitaasti. Esimerkiksi täysmuonan lisääminen aloitetaan minimaalisen pienellä määrällä. Täysmuona tulee tällaisessa tapauksessa käsitellä sellaiseen muotoon, että se muuttaa kissan suutuntumaa mahdollisimman vähän.

Esimerkiksi vain raakaa jauhelihaa syöviä kissoja on saatu syömään täysmuonaa jauhelihan seassa sekoittamalla aluksi joukkoon hienoksi jauhettua annospussiruokaa teelusikan kärjellinen. Määrien lisäykset tehdään todella hitaasti, etteivät suutuntuma ja maku muutu liian nopeasti.

Millaisia ongelmia kissalle voi tulla vitamiininpuutoksesta?

Kissat tarvitsevat erityisen paljon vesiliukoisia B-vitamiineja, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä käytännössä kaikissa kissojen metabolisissa tapahtumissa. B-ryhmän vitamiineista erityisesti kobalamiini (B12-vitamiini) on erityisen tärkeä. Kobalamiinitason laskua esiintyy erityisesti suolisto-ongelmissa, kroonisen haimatulehduksen yhteydessä ja syöpäsairauksissa. Kissat paranevat huonosti sairauksista, mikäli matalaa B12-tasoa ei korjata. Tällöin kobalamiinikorvaushoito on äärimmäisen tärkeä osa kissan hoitoa. Kobalamiinin puute voi johtaa ruokahaluttomuuteen, anoreksiaan, energiavajeeseen ja maha-suolikanavan toimintaongelmiin.

Kissat tarvitsevat myös paljon rasvaliukoisia vitamiineja eli A-, D-, E- ja K-vitamiineja. Näiden puute on onneksi harvinaista niillä kissoilla, jotka syövät lihaa tai täysravintoa. Puutoksia nähdään lähinnä vakavasta maksasairaudesta (A-vitamiini) tai munuaissairaudesta (D-vitamiini) kärsivillä kissoilla sekä vegaanisella dieetillä olevilla kissoilla.

Kissa on täyslihansyöjä eikä mielestäni ole mitään hyväksyttävää syytä syöttää kissalle vegaanista dieettiä. Tämä on vähintäänkin yhä väärin kuin pakottaa vegaani syömään lihaa. E- ja K-vitamiinin puutosta sekä monien B-vitamiinien puutosta nähdään potilailla, joilla on pitkittynyt anoreksia, maksasairaus tai ruoansulatuskanavan sairaus.

Suvi Kalanen (ent. Kosonen)
Klinikan johtaja
ELL, MANZCVS (kissalääketiede)
Eläinlääkäriasema Villimys
Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900