Vitamiinit ja hivenaineet kissan ravinnossa

Mitä kaikkia vitamiineja ja hivenaineita kissa tarvitsee? Miten niiden tarve vaihtelee eri iässä?

Kissa tarvitsee erityisesti välttämättömiä aminohappoja, rasvahappoja, B-ryhmän vitamiineja ja rasvaliukoisia vitamiineja. Näiden lisäksi kissa tarvitsee myös monia hivenaineita ja muun muassa kuituja ravinnossaan.

Kissa on ravitsemuksellisilta tarpeiltaan lihansyöjä, mikä tulee huomioida sen ruokinnassa.

Kissojen vitamiinien ja hivenaineiden tarve ei ole suurin ongelma kissojen ruokinnassa, vaan riittävä proteiinin saanti koko kissan elämän ajan. Kissa tarvitsee joka päivä reilusti eläinperäistä proteiinia ravinnossaan.

Usein ajatellaan, että esimerkiksi viljat ovat kissan ruokavaliossa haitallisia. Näin ei kuitenkaan ole, mikäli riittävä määrä kissan ruokavalion energiasta tulee proteiineista ja rasvasta. Kissa pystyy kyllä käyttämään kypsennettyä viljaa ravinnokseen, kunhan hiilihydraattien kokonaismäärä ravinnossa ei ole kovin suuri. Jos kissa sattuu olemaan allerginen tietylle hiilihydraattilähteelle, niin se voi aiheuttaa oireilua.

Täysravintoa tai tasapainotettua ruokavaliota syövä terve kissa ei tarvitse mitään ylimääräisiä vitamiineja tai hivenaineita. Joidenkin vitamiinien liiallista saantia pidetään jopa vaarallisena.

Saako kissa kaikki tarvitsemansa aineet täysravinnosta? Millainen on kissalle hyvä täysravinto?

Kissa saa kaikki tarvitsemansa aineet täysravinnosta. Hyvässä kissan täysravinnossa on runsaasti hyvin sulavaa proteiinia ja rasvaa sekä vain vähän hiilihydraattia. 

Ikääntyminen johtaa kissoilla proteiinitarpeen lisääntymiseen, sillä ruuansulatus ei toimi enää yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Monille vanhoille kissoille kehittyy kuitenkin krooninen munuaisten vajaatoiminta iän myötä, ja se saattaa aiheuttaa tarvetta vähentää kissan ravinnon proteiinimäärää. Eläinlääkäri osaa neuvoa juuri sinun kissallesi oikean proteiinin määrän.

Yli 12-vuotiaan kissan proteiinien, rasvahappojen ja tiettyjen vitamiinien tarve kasvaa. Samaan aikaan ikääntyvän kissan suoliston kyky sulattaa ja hyväksikäyttää ravintoaineita huononee. Yli 15-vuotiaalla kissalla ruoansulatuksen teho on vähentynyt jo 25 prosenttia. Tämän vuoksi monet ikääntyvät kissat tarvitsevat ruokavalion, jossa proteiinin määrä on lähes yhtä suuri kuin pentukissan ruuassa. 

Mikäli yli 12-vuotias kissa syö senioriruokaa, on sen proteiinipitoisuus syytä tarkastaa. Nykyisin seniorikissoille on saatavilla myös korkeaenergisiä, paljon proteiinia sisältäviä täysravintoja.

Milloin tarvitaan lisäystä? Miten lisäys kannattaa tehdä erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden kohdalla?

Lisäravinteita saatetaan tarvita, jos kissa ei syö syystä tai toisesta tasapainotettua täysravintoa sekä tietyissä sairauksissa. Mikäli kissa ei suostu syömään täysravintoa tai omistaja haluaa valmistaa kissan ruoan itse, on syytä kääntyä ravitsemukseen pätevöityneen eläinlääkärin puoleen. Tällaiselle kissalle tulee suunnitella tasapainotettu kotiruokavalio.

Mitä avuksi nirsolle kissalle?

Kissoille suutuntuma on erittäin tärkeä. Mikäli kissa ei suostu syömään kuin yhden tyyppistä ruokaa, on tähän ruokavalioon tehtävät muutokset erittäin hitaasti. Esimerkiksi täysmuonan lisääminen aloitetaan minimaalisen pienellä määrällä. Täysmuona tulee tällaisessa tapauksessa käsitellä sellaiseen muotoon, että se muuttaa kissan suutuntumaa mahdollisimman vähän.

Esimerkiksi vain raakaa jauhelihaa syöviä kissoja on saatu syömään täysmuonaa jauhelihan seassa sekoittamalla aluksi joukkoon hienoksi jauhettua annospussiruokaa teelusikan kärjellinen. Määrien lisäykset tehdään todella hitaasti, etteivät suutuntuma ja maku muutu liian nopeasti.

Millaisia ongelmia kissalle voi tulla vitamiininpuutoksesta?

Kissat tarvitsevat erityisen paljon vesiliukoisia B-vitamiineja. B-ryhmän vitamiineista erityisesti kobalamiini (B12-vitamiini) on tärkeä. Kobalamiinitason laskua esiintyy tyypillisesti suolisto-ongelmissa, kroonisen haimatulehduksen yhteydessä ja syöpäsairauksissa. Kissat paranevat huonosti sairauksista, mikäli matalaa B12-tasoa ei korjata. Kobalamiinin puute voi johtaa ruokahaluttomuuteen, anoreksiaan, energiavajeeseen ja maha-suolikanavan toimintaongelmiin. Eläinlääkäri voi antaa kissalle kobalamiinia pistoksena tai sitä voidaan määrätä suun kautta annettavaksi. 

Kissat tarvitsevat myös paljon rasvaliukoisia vitamiineja eli A-, D-, E- ja K-vitamiineja. Näiden puute on onneksi harvinaista niillä kissoilla, jotka syövät lihaa tai täysravintoa. Puutoksia nähdään lähinnä vakavasta maksasairaudesta (A-vitamiini) tai munuaissairaudesta (D-vitamiini) kärsivillä kissoilla sekä vegaanisella dieetillä olevilla kissoilla. Jos kissan ruokavalio on kovin yksipuolinen ja sisältää runsaasti sisäelimiä (erityisesti maksaa), on kissalla riski saada ravinnostaan liikaa A-vitamiinia. Yliannostus voi johtaa nuorella kissalla vakaviin luuston kehityshäiriöihin. 

E- ja K-vitamiinin puutosta sekä monien B-vitamiinien puutosta nähdään potilailla, joilla on pitkittynyt heikko ruokahalu, maksasairaus tai ruoansulatuskanavan sairaus.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan