Kissan virtsatieongelmat

Kissan virtsatieongelmat ovat melko yleisiä. Jos kissa alkaa tehdä tarpeitaan muualle kuin hiekkalaatikkoonsa, syynä voi olla mm. rakon tai suolen ärtymisen tuottama kipu. Oireileva kissa on syytä tuoda mahdollisimman nopeasti eläinlääkärin tutkittavaksi. 

Kissan virtsakiteet ja -kivet

Kissojen virtsakiteet ovat melko yleisiä. Ne ovat pieniä mineraalikertymiä, jotka saattavat tietyissä olosuhteissa kasautua yhteen virtsakiviksi. Virtsakivet voivat aiheuttaa kipua virtsatessa ja pahimmillaan tukkia virtsaputken. Jos kissa ei virtsaa, se tulee tuoda välittömästi eläinlääkäriin. Hoitamaton virtsatietukos johtaa kissan kuolemaan.

Kissan virtsatietulehdus

Myös kissan virtsatietulehdus voi tehdä virtsaamisen kivuliaaksi, jolloin kissa saattaa alkaa vältellä hiekkalaatikkoaan. Muita mahdollisia kissan virtsatietulehduksen merkkejä ovat virtsan verisyys, sukupuolielinten tavallista ahkerampi nuoleminen ja virtsaamisvaikeudet. Kissa kannattaa tuoda eläinlääkärin tutkittavaksi, jos sen hiekkalaatikkokäytös selvästi muuttuu.

Kissan idiopaattinen kystiitti

Kissan idiopaattinen kystiitti (FIC) on virstarakon steriili tulehdustila, joka kuuluu kissojen alempia virsatiesairauksia (feline lower urinary tract disease, FLUTD) aiheuttaviin tauteihin.

Syy sairauteen on epäselvä, mutta stressi voi olla yksi altistavista tekijöistä. Oireet ovat samankaltaisina kuin virstatietulehduksessa tai -tukoksessa ja niihin kuuluvat muun muassa kivulias, tihentynyt ja verinen virtsaaminen. Oireet helpottavat tavallisesti viikossa ja niiden lievittämiseen käytetään usein tulehduskipulääkettä. Antibioottia ei tarvita, koska kyseessä ei ole bakteerin aiheuttama tulehdus. Stressin vähentäminen, virikkeet, erityisruokavaliot ja mahdollisen ylipainon hoito ovat olennainen osa hoitoa.

Kissan virtsatieongelmien ehkäisy

Yksi tärkeä tekijä kissan aineenvaihdunnan terveydelle on riittävä nesteen saanti. Jos kissa syö pääasiassa kuivamuonaa, on tarkkailtava, että se myös juo tarpeeksi. Kissan riittävän nesteen saannin voi varmistaa esimerkiksi tarjoamalla sille märkäruokaa ja asettamalla asuntoon riittävän monta juomakuppia. Kissa juo mieluiten paikassa, joka ei ole lähellä sen hiekkalaatikkoa tai ruokapaikkaa, ja vesipisteiden määrällä on myös usein suuri vaikutus. Kissalle mieluisin vesikuppi on laakea, läpinäkyvä, matalareunainen vuoka. Suuresta kupista kissa juo enemmän kuin pienestä, vaikka pientä täytettäisiinkin usein.

Varaa aika kissasi tutkimukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat