MyDogDNA-testi

MyDogDNA-testi on koiran perimän kattava terveyskartoitus, joka auttaa sinua tuntemaan koirasi paremmin ja pitämään parempaa huolta sen hyvinvoinnista.

MyDogDNA kartoittaa koirasi terveysperimän

MyDogDNA-testi antaa markkinoiden kattavimman näkymän koirasi perinnölliseen terveyteen. Yhden testin avulla saadaan luotettavasti ja kustannustehokkaasti tietoa koirayksilön sairausriskiprofiilista ja rakenteellisten ominaisuuksien periytymisestä noin 200 tunnetun ominaisuuden ja sairauden osalta.

Perimänlaajuisella testillä saadaan yksilöllistä ja perusteellista tietoa koirasta ja sen rodusta:

  • perinnöllisistä sairauksista
  • ulkomuoto-ominaisuuksista
  • geneettisestä monimuotoisuudesta
  • yksilöiden välisistä perinnöllisistä eroavaisuuksista

Tieto auttaa sekä sinua että eläinlääkäriäsi pitämään parempaa huolta koirasi terveydestä ja hyvinvoinnista: se on avuksi koiran hoidossa, tutkimisessa ja terveempien pentujen jalostuksessa.

Geenitieto auttaa koirasi hoidon suunnittelussa

Kattavan geenitiedon avulla koiran hoitoa voidaan suunnitella sen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

1. Koiran yksilöllisen ennakoivan ja ennaltaehkäisevän terveydenhoidon suunnittelu

Koiranomistaja voi yhteistyössä eläinlääkärin kanssa ennakoida koiran koko elinkaaren ajan useita koiran hyvinvointiin vaikuttavia seikkoja: koiran ominaisuudet, alttiudet, perinnölliset sairaudet ja mm. lääkeaineherkkyydet. Lääkeaineyliherkkyys vaikuttaa mm. lääkeannostuksiin ja käytettäviin lääkeaineisiin.

2. Havaittujen perinnöllisten sairauksien tutkiminen, täsmähoidon löytäminen ja koiran elämänlaadun parantaminen

Koira voi elää onnellisen elämän perinnöllisen sairauden puhkeamisesta huolimatta. Esimerkiksi linssiluksaatio, joka on yleinen perinnöllinen silmäsairaus, on hyvä tunnistaa ajoissa, jotta se voidaan hoitaa. Koirilla geenitestillä havaittu verenvuototaipumus voidaan ottaa huomioon aina leikkaustoimenpidettä suunniteltaessa tai traumapotilaiden hoidossa.

Eläinlääkäreillämme on tietotaitoa MyDogDNA-testillä havaittavista sairauksista.

3. Kestävien jalostuspäätösten tekeminen rodun terveyden ja elinvoimaisuuden edistämiseksi

Koiran perimän tunteminen mahdollistaa perinnöllisten sairauksien esiintymisen hallinnan sekä monimuotoisuuden säilyttämisen. Useat rotujärjestöt ovatkin ottaneet geenitestit käyttöön jalostustavoiteohjelmissaan.

Testissä ilmennyt geenivariantin kantajuus ei yleensä ole este koiran jalostuskäytölle. Tällöin on vain varmistettava, ettei toinen vanhempi kanna kyseistä geenivarianttia.

4.Tutkimustyötä kaikkien koirien hyväksi

Jokainen testattu koira antaa lisätietoa rodun ja lajin perinnöllisestä monimuotoisuudesta ja antaa näin myös panoksensa rotujen terveystyön edistämiselle. Tieto auttaa sekä kasvattajia, rotujärjestöjä että tutkijoita kartoittamaan tunnettujen perinnöllisten sairauksien esiintymistä ja koirarodun terveyden kehittymistä.

Lue lisää: Geenitutkimus koirien terveydenhoidon apuna

Testausta kaikenrotuisille pennusta senioriin

DNA-testauksesta on hyötyä kaikille koirille ja koiranomistajille. MyDogDNA-testi voidaan tehdä koiralle milloin vain rodusta ja iästä riippumatta. Suosittelemme testin tekemistä pentuvuoden aikana, jotta tietoa voidaan hyödyntää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa koiran terveydenhoidossa ja pentu saa entistä paremmat eväät koko elämäksi.

MyDogDNA-testin kattavasta perimätiedosta on hyötyä sekä koiranomistajille, kasvattajille että rotujärjestöille. DNA-tieto on avuksi tehtäessä koko rodun kannalta kestäviä jalostusvalintoja ja suunnitelmia, jotka vahvistavat koko rodun elinvoimaisuutta. Perinnöllisten sairauksien leviämistä seuraaviin sukupolviin voidaan ennaltaehkäistä ja samalla vaalia riittävää geneettistä monimuotoisuutta rodussa.

Miten MyDogDNA-testi tehdään?

Testinäyte otetaan koiran suusta pyyhkäisemällä näytteenottoharjalla soluja posken limakalvolta. Näytteenotto tehdään eläinlääkärissä. Rekisteröidy MyDogDNA -palveluun ja tilaa näytteenottovälineet verkkokaupasta.

  1. Tilaa testikitti MyDogDNA-palvelusta.
  2. Koiraltasi otetaan poskisolunäyte Evidensia-eläinlääkäriasemalla.
  3. Lähetä näytteet Genoscoperin laboratorioon.
  4. Voit tarvittaessa varata eläinlääkärikäynnin ​tulosten tarkempaa läpikäyntiä ja hoito-ohjelman laatimista varten.
  5. Saat tulokset sähköpostitse Genoscoperilta. Samassa yhteydessä sinulle lähetetään tunnukset MyDogDNA-verkkopalveluun, josta löytyy lisää mielenkiintoista tietoa koirasi perimään ja monimuotoisuuteen liittyen.

Koiran oma DNA-tunniste

MyDogDNA-testauksen yhteydessä koiralle voidaan myös luoda yksilöllinen DNA-tunniste, jonka avulla koira tunnistetaan luotettavasti esimerkiksi katoamis- tai rikostapauksissa. Yleisesti DNA-tunnisteita hyödynnetään koiran vanhemmuuden varmistamisessa.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa