Ripuliepidemiaa ei toistaiseksi havaittu Suomessa – Evidensia seuraa tilannetta

tiistai 10. syyskuuta 2019
norja-ripuli-tiedote

Norjassa, erityisesti Oslon alueella, on viime viikkoina esiintynyt koirilla tavanomaista enemmän vakavaa veristä ripulia ja oksentelua, johon liittyy yleiskunnon heikkeneminen. Kymmeniä koiria on toimitettu sairaalahoitoon, ja osan potilaista on raportoitu menehtyneen tautiin.

Norjan eläinlääkäketieteellinen instituutti tutkii tilannetta. Osalle menehtyneistä koiralle on tehty ruumiinavaus, joista on onnistuttu eristämään ripulia aiheuttavia Clostridium perfringens – ja Providencia alcalifaciensis -bakteereita epätavallisen suurina määrinä. Sairastumisen syytä ja aiheuttajaa ei kuitenkaan vielä ole saatu selville, mutta tutkimukset jatkuvat ja tulosten toivotaan antavan lisätietoa infektion lähteestä. Vielä ei voida olla täysin varmoja myöskään siitä, onko tauti tarttuva.

– Olen keskustellut Evidensian Norjan eläinlääketieteellisen johtajan kanssa, ja hänen mukaansa Oslon Evidensia-eläinsairaalassa on havaittu elo–syyskuussa tavallista useampia tavanomaista sairaampia veriripulitapauksia. Aggressiivisella nestehoidolla huonokuntoisiakin potilaita on kuitenkin saatu toipumaan. On havaittu, että samassa perheessä olevat koirat eivät välttämättä sairastu, Evidensian Suomen eläinlääketieteellinen asiantuntija Mirja Kaimio sanoo.

Veriripulipotilaita hoidetaan Suomessakin säännöllisesti – ei merkkejä epidemiasta

Vastaavaa epidemiaa ei ole toistaiseksi todettu Suomessa. Verinen ripuli ja oksentelu voivat liittyä useisiin sairauksiin, eikä tila aina ole hengenvaarallinen.

– Eläinlääkäriin on kuitenkin syytä olla viipymättä yhteydessä, mikäli koiralla havaitsee äkillisesti alkavaa veristä ripulia tai oksentelua sekä yleiskunnon heikkenemistä. Etenkin, jos kyseessä on pienikokoinen koira, pentu, vanhus tai koira, jolla on jokin perussairaus, kuten diabetes. Tällöin hoitoon on hakeuduttava nopeasti, Kaimio sanoo.

Koiran verinen ripuli tai akuutti hemoherraaginen diarrhea syndrooma (AHDS) ei ole Suomessa uusi tauti, vaan potilaita hoidetaan eläinklinikoilla viikoittain. Suurin osa potilaista paranee tehohoidolla hyvin, ja Evidensian päivystävissä eläinsairaaloissa on osaamista tällaisten potilaiden hoidosta. Tärkeintä hoidossa on mahdollisimman nopea nestehoidon aloittaminen. Vakavista oireista kärsivät potilaat tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.

– Veriripulin aiheuttajaa ei aina saada selville, sillä laukaisevia tekijöitä voi olla monia, esimerkiksi saastunut ruoka, tartuntatauti tai kasvain suolistossa. Koska mahdollisia aiheuttajia on useita ja osa aiheuttajista, kuten parvovirus, voi olla tarttuvia, tulee veriripulista kärsivien potilaiden hoidossa kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan, kertoo Kaimio.

Terveiden koirien välisiä kontakteja ei tarpeen välttää – oireiden ilmetessä yhteys eläinlääkäriin

Norjan epidemian seurauksena maassa on peruttu koiratapahtumia, ja Suomessakin Kennelliitto on toistaiseksi kieltänyt norjalaisten koirien osallistumisen tapahtumiinsa. Ruokavirasto suosittelee koirille Norjaan ja Norjasta Suomeen matkustamisen välttämistä.

– Koska Suomessa ei ole havaittu vastaavaa epidemiaa, ei ole toistaiseksi syytä kokonaan välttää kontakteja terveiden koirien kesken. Emme kuitenkaan suosittele massakoiratapahtumiin osallistumista sairaiden tai rokottamattomien koirien kanssa. Mikäli omalla koiralla havaitsee taudinkuvaan sopivia oireita, tulee olla viipymättä yhteydessä eläinlääkäriin, Kaimio sanoo.

– Olemme aktiivisesti yhteydessä kollegoihimme Norjassa sekä viranomaisiin Suomessa ja seuraamme tilannetta.

Lue lisää

Koiran verinen ripuli
Veterinærinstituttet: Akutt hundesykdom september 2019 – dette vet vi
Ruokavirasto: Suomessa ei toistaiseksi koirien veriripuliepidemiaa
Kennelliitto: Kysymyksiä ja vastauksia Norjan tautiepidemiasta