24/7 päivystävä Pohjois-Suomen Eläinsairaala on osoittautunut tuiki tärkeäksi alueen lemmikeille

keskiviikko 29. heinäkuuta 2020
PohjoisSuomen eläinsairaala web

Pohjois-Suomen Eläinsairaala auttaa, kun on hätä. Tulla voi aina, kun sattuu ja tapahtuu, oli sitten yö tai päivä, arki tai pyhä.

Pohjois-Suomen Eläinsairaala avasi ovensa tasan vuosi sitten, eikä se ole niitä sen jälkeen sulkenut. Yksivuotissynttäreitään juhliva ympärivuorokautinen päivystystoiminta on osoittanut tarpeellisuutensa. Ovien sisällä on koettu suuria tunteita herättäneitä selviytymistarinoita.

Norfolkinterrieri joi jäähdytysnestettä. Nuori bengalikissa oksenteli ja meinasi kuivua. Hirvi potkaisi karjalankarhukoira Jyryä. Piiku-koira nielaisi luun kokonaisena. Luca-koira jäi auton alle ja tarvitsi tehohoitoa. Eläinsairaalan vuorokausiin mahtuu synnytyksiä, rokotuksia, laboratoriokokeita, kuvantamisia, leikkauksia, hammashoitoa, verenluovutusta ja ties mitä. Jokainen päivä on erilainen.

– Kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä päivystävässä eläinsairaalassamme nähdään vieraina eniten vatsatautia potevia potilaita. Kuluneen vuoden aikana olemme kohdanneet monenlaisia tapauksia laidasta laitaan. Selviytymistarinat herättävät suuria tunteita myös henkilökunnassa, pieneläinsairaalan vastaanotossa potilaat kohtaava asiakaspalvelija Jutta Kilponen.

Jyryn tarina

Jo pieneläinsairaalan ensimmäinen päivystysvuosi on tuottanut ikimuistoisia potilastarinoita. Yksi niistä on karjalankarhukoira Jyryn tarina.

Jyrylle kävi metsäreissulla ikävästi viime marraskuussa. Hirvi potkaisi sitä rintaan. Päivystyksessä Jyryllä todettiin CT-kuvauksen avulla kylkiluumurtuma, ilmarinta ja pehmytkudosvaurio. Kipeä Jyry vietti muutaman vuorokauden sairaalahoidossa. Sille asennettiin rintaonteloimu ja tehtiin leikkaus, jossa korjattiin oikeanpuoleisen rintaontelon kylkivälilihasten repeämä ja stabiloitiin murtunutta viidettä kylkiluuta neljänteen kylkiluuhun.

– Jyry käyttäytyi alkuun todella aggressiivisesti, mutta leikkauksen jälkeen siitä tuli kaikkien kaveri. Tikkien poistossa kävi myöhemmin häntää heiluttava ja iloinen toipilas, joka oli toipunut traumastaan hienosti. Tuli hieno tunne, että olemme eläinsairaala, päivystystiimissä työskentelevä eläinlääkäri Sirkka Sepp.

Piikun tarina

 Piiku-koira taas sai kovan opetuksen keväällä, ettei naapurin pihalla oleva herkullinen luu ole terveellinen kokonaan hotkaistuna. Piiku alkoi oksentaa ja omistaja otti heti yhteyttä eläinsairaalaan. Päivystystiimi otti Piikun vastaan ja luuta lähdettiin poistamaan tähystämällä ruokatorvesta.

– Pohjois-Suomen Eläinsairaala on osa suurta Evidensia-perhettä. Evidensialla on viisi muutakin päivystävää sairaalaa Suomessa ja 34 pieneläinklinikkaa. Teemme yhteistyötä ja käytettävissämme on siksi kaikkien evidensialaisten tietotaito. Konsultoimme tässä tapauksessa Eläinsairaala Evidensia Tammistoa, josta neuvottiin kääntämään Piiku selälleen. Tähystyshuoneessa tuuletettiin, kun luunpalanen irtosi tähystyksessä ja leikkaukselta vältyttiin, erikoiseläinlääkäri Sari Haikola kertoo yhä onnistumisesta ilahtuneena ja suitsuttaa samaan hengenvetoon eläinsairaalan tiimityötä:

– Tiukassa ollut luu saatiin irrotettua huippuhoitajiemme avustuksella.

Tällä kertaa pelastusoperaatiossa olivat mukana klinikkaeläinhoitaja Johanna Ilkka ja pieneläinhoitaja Tiina Ojala.

Piikun omistajallekin oli hänen kertomansa mukaan suunnaton helpotus, kun eläinlääkäri soitti ja ilmoitti, että operaatio onnistui. Piiku oli alle kolmivuotias ja mielessä oli jo ehtinyt käydä, joudutaanko ihanasta ja kiltistä kaverista luopumaan. Piiku piristyi jo päivässä, ruoka alkoi maistumaan ja lääkkeetkin otettiin mukisematta.

Tiimityöllä eteenpäin

Onnistuneesti päättyneitä potilastarinoita riittää. Jäähdytysnestemyrkytyksestä kärsinyt norfolkinterrieri selvisi täysin. Jatkohoitoja tehtiin pitkään, mutta viimeisellä kontrollikäynnillä koiran elämä oli taas mallillaan.

– Vuoden vanha bengalikissa oli taas alkanut aamulla oksentelemaan, kuivunut ja lämpöä sillä oli vain 34 astetta. En uskonut sen selviävän, mutta viime viikon kontrollikäynnillä sain iloksemme todeta, että kaikki on nyt hyvin, klinikkaeläinhoitajana aikoinaan aloittanut ja eläinlääkäriksi lopulta valmistunut Martina Naumanen kertoo kiitollisena, itsekin kolmen kissan, Mion, Irmin ja Kasin sekä kahden hiljan adoptoidun ankan emäntä.

Eläinsairaalan päivystystoiminta perustuu tiimityöhön, jossa kirurgit, ortopedisiä toimenpiteitä tekevät eläinlääkärit ja muut eri asioihin perehtyneet päiväeläinlääkärit ovat tarvittaessa päivystävien tukena.

– Hyvällä tiimityöllä rakennamme eläinsairaalaa edelleen tarjoten korkeatasoista eläinlääkintäpalvelua ja panostaen hyvään asiakaspalveluun. Kuinka kiitollisia olemmekaan kaikille meidän asiakkaillemme, jotka ovat olleet mukana 24h-eläinsairaalan ensimmäisessä vuodessa, sairaalan johtaja, eläinlääkäri Johanna Antila lähettää terveisiä ja toivoo, että onnistuneita potilastarinoita karttuu jatkossakin muisteltavaksi.

Täyttä palvelua Pohjois-Suomelle

Pohjois-Suomen Eläinsairaala on nykyaikaisesti varusteltu, täyden palvelun, päivystävä pieneläinsairaala Oulussa. Potilaita sinne tuodaan laajasti koko Pohjois-Suomen alueelta ja tämä pieneläinsairaala toimiikin myös lähetesairaalana. Toisaalta hädän hetkellä tulla voi ilman lähetettäkin ja sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat voivat jäädä hoitoon ympäri vuorokauden.

Palveluita on tarjolla kattavasti ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta ensiapuun, vaativiin leikkauksiin ja kuntoutukseen. Rokotusten ja terveystarkastusten lisäksi palveluihin kuuluvat muun muassa iho- ja korvasairauksien hoito, röntgen- ja tähystystutkimukset, CT-kuvaus, pehmytkudoskirurgia, vatsaontelon tähystysleikkaukset, ortopediset tutkimukset ja leikkaukset, hammashoito, terapialaser, laboratoriopalvelut sekä ruoka-, lisäravinne- ja tarvikemyynti.

Eläinsairaalan päivätiimissä työskentelee kuusi eläinlääkäriä ja päivystystiimissä seitsemän. Eläinlääkärit ja klinikkaeläinhoitajat ovat kokeneita eläinlääkinnän ammattilaisia. Henkilökunta kouluttautuu jatkuvasti. Näin Pohjois-Suomen Eläinsairaala voi taata ajantasaisen hoidon lemmikeille jatkossakin.

 

Jyry selvisi hirven potkusta kuin ihmeen kaupalla Pohjois-Suomen Eläinsairaalan hyvässä hoidossa, voi taas oikein hyvin ja odottaa nyt karhujahtiin lähtöä. KUVA: Tatu Mäläskä