Eläin rakas -video kertoo lemmikin ja omistajan tarinan

keskiviikko 24. toukokuuta 2017
elainrakas-nettiin-arirastas

Katso koskettava Eläin rakas -video ja lue, mitä lemmikit videolla nähtäville eläinten omistajille merkitsevät.

– Spence on minulle ennen kaikkea treeni- ja kilpailukaveri, vaikka suurimman osan ajasta se viettääkin normaalia kotikoiran elämää. Urheilu ja treenaaminen ovat meillä iso osa yhteistä arkea ja harjoittelemme yhteisten päämäärien eteen ja kohti yhteisiä tavoitteita. Koira on minulle tärkeä kumppani, kertoo Ari Rastas.

Rastas ja kolmevuotias Spence-saksanseisoja ovat moninkertaisia valjakkourheilun SM-mitalisteja ja edustaneet Suomea lajissa myös ulkomailla. Rastas, jonka koirien terveyttä hoidetaan Mäntsälän Evidensiassa, kertoo samaistuvansa Eläin rakas -videolla kuultavan manifestin sanomaan:

– Tuotahan se on, lemmikin kanssa eläminen. Ainakin meidän perheessämme koirat ovat sekä aikuisten että lasten parhaita kavereita, ja vaikka koiria on yhteensä kuusi, niiden kaikkien kanssa on omia juttuja ja ne ovat kaikki tärkeitä.

Lemmikit ovat omistajilleen rakkaita perheenjäseniä, parhaita ystäviä sekä kumppaneita työhön tai harrastuksiin. Teettämämme kyselytutkimuksen* mukaan suuri osa suomalaisista pitää lemmikkejä yhtä tärkeinä kuin muita perheenjäseniään. Jopa 76 prosenttia suomalaisista odottaa lemmikkieläinten hoidon olevan yhtä laadukasta kuin ihmisten, ja 80 prosentille lemmikinomistajista eläimen hoito on yhtä tärkeää kuin itsensä ja muiden perheenjäsenten hoito.

– Minulle koirat ovat perheenjäseniä ja arjen ilostuttajia, joten manifesti kuulostaa oikein hyvältä, kertoo videolla Pokka-bordercollien kanssa esiintyvä agilityharrastaja Johanna Mankinen.

– Hyvä eläinlääkäri on pätevä ja empaattinen ja hänellä on vastauksia omistajan mieltä painaviin kysymyksiin. Myös eläinlääkärin on tärkeää osata kysyä tarvittaessa apua tai lähettää potilas eteenpäin, mikäli hän ei itse osaa auttaa, Mankinen listaa.

Tärkeä muistutus eläinten omistajille

Cornish Rex -kissojen kasvattaja Mia Tuomivirta kertoo turvautuneensa eläinsairaala Evidensia Tammiston apuun erityisesti päivystystilanteissa. Hän arvostaa eläinlääkärissä erityisesti asiantuntijuutta ja sitä, että eläinlääkäri pystyy selkokielellä kertomaan omistajalle, mikä kissalla on. Omistajana hänelle on tärkeää, että diagnoosit tehdään oikein arvailun sijaan.

– Manifesti on mielestäni oikein hyvä. On tärkeää muistaa, miten suuren vastuun eläimen hankkiminen tuo. Välillä tuntuu, etteivät kaikki aina ymmärrä sitä, Tuomivirta sanoo.

Disa-isomünsterinseisojan omistaja, metsästystä harrastava Ari Ripatti on samaa mieltä:

– Manifestissa sanotaan tärkeitä asioita. Disa on minulle metsästyskaveri ja apulainen, joka helpottaa harrastustani huomattavasti. Ja kuten kaikki koiranomistajat tietävät, onhan se mukavaa tulla töistä kotiin, kun on iloinen kaveri vastassa, Ripatti kertoo.

*Evidensia teetti heinäkuussa 2016 kyselytutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta lemmikkien hoitoon. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tutkimuksen toteutti IRO Research.