Eläinlääkäriin pääsee aina – Eläinsairaala Veter valvoo lemmikkisi tähden

torstai 16. huhtikuuta 2020
Hanna Pihlman ja Heidi Koponen, Veter, kuvaaja Kati Vastamäki, 2.3.2020

Varsinkin iäkkäiden koirien terveystarkastukset ovat yleistyneet. Borderterrieri Madde, 10, on mainiossa kunnossa, toteavat pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Hanna Pihlman ja klinikkaeläinhoitaja Heidi Koponen. Kuva: Kati Vastamäki

  • eläinsairaala
  • päivystys
  • veter

Viime syksynä avattuun Eläinsairaala Veteriin Tampereella lemmikki pääsee hoitoon vuoden jokaisena päivänä, kaikkina vuorokauden aikoina.

Eläinsairaalaa johtaa yhdessä kollegansa eläinlääkäri Salla Leppävuoren kanssa pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Hanna Pihlman. Hän sanoo, että ympärivuorokautisen päivystyksen tarve on osoittautunut suureksi.

Veterissä hoidetaan joka päivä noin 70 pääosin koira- ja kissapotilasta, ja niistä yli kolmasosa päivystyksessä. Arkipäivisinkin klinikalla työskentelee päivystävä eläinlääkäri, joka ottaa vastaan vain ilman ajanvarausta.

Perustutkimusten ja -hoidon lisäksi Veterin henkilökunta hallitsee laajasti eri erikoisaloja hammashoidosta sisätauteihin, kirurgiasta lisääntymisongelmiin, ja tarvittaessa diagnoosia ja hoitoa mietitään yhdessä laajan kollegaverkoston kanssa.

Kehittyneiden kuvantamislaitteiden ansiosta Tampereella pystytään tutkimaan tarkasti niin luusto kuin pehmytkudokset. Röntgen- ja ultraäänitutkimusten lisäksi Veterissä tehdään CT-kuvauksia eli tietokonetomografiakuvauksia. Niillä onnistuu esimerkiksi muuten hankalasti kuvannettavan nenäontelon tutkiminen tai kasvainten levinneisyyden selvittäminen.

Kun hätä on suuri, esimerkiksi mahalaukun kiertymässä tai sektiossa, sairaalassa on valmius aloittaa potilaan leikkaus nopeasti.

Hoitoa ja tutkimuksia myös läpi yön

Kun pelkkä lääkärikäynti ei riitä, lemmikki voi jäädä sairaalaosastolle hoidettavaksi. Iltaisin ja viikonloppuisin potilaista huolehtii päivystystiimi, arkipäivisin potilaiden omahoitajana toimii sairaalaeläinlääkärin työparina työskentelevä klinikkaeläinhoitaja Heidi Koponen.

Hän kertoo, että suurin osa koirien sairaalahoitoa vaativista ongelmista ovat akuutit maha- suolikanavan ongelmat, äkillisesti alkaneet hengitysvaivat ja traumat. Kissoilla tyypillisiä ovat pissavaivat.

– Jokaista lemmikkiä hoidetaan yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan. Potilaiden elintoimintoja seurataan, hengitysvaikeuksista kärsiville annetaan lisähappea, näytteitä otetaan ja tutkitaan. Jokaisen potilaan olo pyritään tekemään osastolla mahdollisimman hyväksi, niin yövuoron kiireessä kuin päivisinkin.

Laboratorionäytteiden tulokset saadaan nopeasti omasta laboratoriosta tai seinän takana sijaitsevassa eläinnäytteisiin erikoistuneesta yrityksestä.

Kun pentuja ei ala kuulua

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Tuire Tamminen auttaa esimerkiksi koirien ja kissojen hedelmällisyyshäiriöissä ja urogenitaalialueen ongelmissa. Seitsemänviikkoinen akitan pentu poikkesi klinikalla muissa asioissa, mutta ei pannut pahakseen pientä kuvaustuokiota. Kuva: Kati Vastamäki

Erikoiseläinlääkäri Tuire Tammisen erikoisala on pieneläinten lisääntymistiede, josta hän on suorittanut eurooppalaisen diplomaattitutkinnon.

– Kissoille tehdään enimmäkseen sperman laadun tutkimuksia, mutta koirien hedelmällisyyshäiriöitä voidaan tutkia laajemminkin. Koiran tavanomaisesta poikkeavaa kiimaa voidaan selvittää muun muassa ultraäänitutkimuksella. Tiineyden keskeytymisen riskin vuoksi osaa nartuista seurataan tarkemmin tiineyden aikana ja myös tehostettu synnytyksen seuranta on mahdollista.

Veterissä toimii koirien spermapankki, jossa on säilytyksessä noin sadan eri rotuisen uroksen spermaa.

Lisäksi Tamminen voi auttaa lemmikkejä, jotka kärsivät pissavaivoista. Esimerkiksi virtsarakon tähystys on melko nopea tutkimus, jolla voidaan selvittää muun muassa haastavien virtsatietulehdusten taustalla olevaa syytä.

Sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa voi aina soittaa Veterin numeroon 0201 750 190.

Klinikkamanageri Anna Mäkinen kertoo, että Eläinsairaala Veteriin Tampereelle tulee asiakkaita säännöllisesti pitkältä Pohjanmaalta saakka. Kuva: Kati Vastamäki

Teksti ja kuvat: Kati Vastamäki