Eläinlääkärikeskus Kiepin päiväsairaala avautui Rovaniemellä – ”Tämä on helpotus”

tiistai 5. tammikuuta 2021
Porkkana-02web

Vajaa viisivuotias Porkkana-kani tarvitsi pikaista apua hammaspiikkeihinsä. Pian ruokailu taas onnistuu.

Eläinlääkärikeskus Kieppi on jatkossa joka päivä auki oleva päiväsairaala, joka pystyy palvelemaan akuuttipotilaita entistä paremmin. Evidensia-verkostoon kuuluvan Kiepin päiväsairaala avasi ovensa lauantaina 2. tammikuuta.

Eläinlääkärikeskus Kiepin eläinlääkäri ja klinikan johtaja Jutta Kasvin päivän ovat täyttäneet koirien ja kanien vaivat, kun Kiepin päiväsairaala Rovaniemellä on auki ensimmäistä päivää. Potilaita ovat vaivanneet muun muassa haavat, silmävaivat, hampaat ja yksi halvaantuminenkin. Esimerkiksi Porkkana-kanin pahat hammaspiikit piti hoitaa kiireellisinä, jotta syöminen onnistuu jälleen mahdollisimman nopeasti

– Potilaita on ollut länsirajalta Ylä-Lappiin asti. Asiat ovat lähteneet käyntiin vauhdilla, mutta hallitusti, Jutta Kasvi sanoo.

Kieppi on Lapin ensimmäinen päiväsairaala, joten laajeneva leikkaustoiminta ja viikonloppujen aukiolo säästävät asiakkailta mahdollisesti matkat jopa Ouluun asti.

11-vuotias, opaskoiran töistä eläköitynyt labradorinnoutaja Bim sai nopeasti apua katkenneeseen kannuskynteensä. Taustalla 2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu odottaa vuoroaan omistajansa Santeri Lahtisen kanssa.

Soittamalla aika akuuttipotilaille

11-vuotias labradorinnoutaja Bim on ollut jo vuosia eläkkeellä opaskoiran tehtävistään, mutta nyt koiran kannuskynnen katkeaminen tarvitsi eläinlääkärin huomiota.

Omistaja Saana Kallatsa huomasi kynnen katkenneen iltapäivällä ja sai soittamalla ajan eläinlääkärille Kieppiin saman tien. Bimin kannuskynsi on nopeasti irrotettu ja paikattu, ja hoito-ohjeet kotiinkin ovat olleet selkeät.

– Meillä on toinenkin koira, ja tapauksia, joissa tarvitaan nopeaa hoitoa, on ehkä kolme tai neljä kertaa vuodessa. Emme ole kuitenkaan aiemmin päässeet hoitoon näin nopeasti, Kallatsa sanoo.

Monelle lemmikinomistajalle, kuten myös Kallatsalle, on tärkeää tietää, että apua on tarvittaessa saatavilla, vaikka tarvetta kiireelliselle hoidolle olisikin vain muutaman kerran vuodessa.

– Päiväsairaalan avautuminen on tosi iso juttu, sillä aiemmin Rovaniemellä on ollut vain kunnan päivystys. Tämä on helpotus, Kallatsa kuvaa.

Vaikka Kiepissä hoidetaan nykyisin entistä enemmän akuuttipotilaita, korostaa Kasvi, että Kieppiin kannattaa jatkossakin soittaa etukäteen ja sopia aikataulu. Näin vältytään myös turhalta odottamiselta eläinlääkärikeskuksen tiloissa etenkin näin korona-aikana.

– Lähtökohtaisesti yksi eläinlääkäri on varattu joka päivä akuuttipotilaille ja päiväsairaalan asiakkaille, Kasvi kertoo.

Asiakkaille näkyvimmät uudistukset ovat viihtyisämpi odotusaula ja kissojen oma toimenpidehuone ja niiden oma odotustila. Pikkulemmikkien oma heräämö ja toinen hammastoimenpideyksikkö ovat viittä vaille valmiita. Kaikki palvelut toimivat jo normaalisti.

2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu tuli hakemaan apua arkaan takapuoleensa Kiepistä.

Auki jokaisena päivänä

Myös 2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu on tuotu nopealla aikataululla hakemaan apua arkaan takapuoleensa.

– Asumme tuossa 500 metrin päässä. Katsoin verkosta, että Kieppi on vielä auki ja soitin saman tien, Aatun omistaja Santeri Lahtinen kertaa.

Tammikuun alusta lähtien Kieppi on auki jokaisena päivänä, myös sunnuntaisin. Tarkat aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät Kiepin verkkosivuilta.

– Meillä ei kuitenkaan ole yöpäivystystä, mutta Rovaniemen kaupungin päivystys palvelee ympäri vuorokauden, Kasvi muistuttaa.

Päiväsairaalan ensimmäisenä päivänä ei kissojen omalle odotustilalle ollut vielä tarvetta. Odotustilan vierestä löytyy myös kissojen oma toimenpidehuone.