Eläinlääkärikeskus Kieppi muuttuu joka päivä avoinna olevaksi päiväsairaalaksi Rovaniemellä

maanantai 16. marraskuuta 2020
Vieno 4

Eläinlääkärikeskus Kieppi muuttuu vuodenvaihteessa päiväsairaalaksi. Sairaala on ensimmäinen laatuaan Lapissa. Lapinkoiranpentu Vienolle ensimmäinen kokemus Kiepissä oli kiva rokotuspiikistä huolimatta.

Evidensia-verkostoon kuuluva Eläinlääkärikeskus Kieppi uudistaa tilojaan vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Vuodenvaihteesta alkaen Kieppi on joka päivä avoinna oleva päiväsairaala, joka pystyy palvelemaan myös akuuttipotilaitaan entistä paremmin.

Vaikka rokotettavaksi saapunut, 13-viikkoinen lapinkoira Vieno ei asiaa ymmärräkään, Rovaniemellä sijaitsevassa Eläinlääkärikeskus Kiepissä panostetaan voimakkaasti palvelujen parantamiseen.

– Kiepistä tulee päiväsairaala. Sen myötä meillä on mahdollisuus ottaa samalle päivälle akuuttipotilaita ajanvarauspotilaiden lisäksi, klinikan johtaja, eläinlääkäri Jutta Kasvi

Vuodenvaihteessa avattava päiväsairaala mahdollistaa lemmikkien tuomisen tutkimuksiin ja seurantaan päivän ajaksi.

– Tämä palvelee muun muassa neste- ja kivunhoitopotilaita sekä monimuotoisia tutkimuksia tarvitsevia potilaita. Se tuo myös enemmän joustoa asiakkaille aikataulullisesti, Kasvi kertoo.

Lisää tehokkuutta ja hammashoitoja

Eläinlääkärikeskus Kieppi jatkaa tuttuun tapaan Rovaniemen Lampelankadulla. Sen nykyisten tilojen käyttöä tehostetaan. Käynnissä olevasta remontista huolimatta kaikki palvelut ovat olleet koko ajan asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan lukuun ottamatta remontin alussa ollutta, muutaman viikon katkosta leikkaustoiminnassa.

– Asiakkaille näkyvimmät uudistukset ovat uusi toimenpidehuone, viihtyisämpi ja toimivampi odotusaula ja kissojen oma, rauhallinen odotustila, Kasvi kertoo.

Uudessa heräämössä on myös pikkulemmikeille, kuten kaneille ja marsuille, oma stressittömämpi heräämötilansa. Sairaala saa lisäpaikkoja toiminnalleen, esimerkiksi hammashoitojonoja lyhentävän, toisen hammastoimenpideyksikön.

– Ihmisten tietoisuus lemmikkien hampaiden hoidon tärkeydestä on lisääntynyt, ja siksi hampaita hoidatetaan entistä enemmän. Painetta hammashoitomahdollisuuksien lisäämiseen on ollut, Kasvi toteaa.

Rekrytointeja ja hoitoa hätätapauksille

Päiväsairaalan avautuessa myös aukioloajat laajenevat. Jatkossa Kieppi on avoinna viikon jokaisena päivänä, myös sunnuntaisin. Palvelujen laajentaminen tarkoittaa myös uusien työntekijöiden rekrytointia. Tällä hetkellä Kiepissä työskentelee 13 alan ammattilaista.

– Haemme nyt osaajiimme kahta tai kolmea uutta eläinlääkäriä. Näistä yksi on äitiysloman sijaisuus. Meille on saatu myös uusia hoitajia, mutta haemme vielä muutamaa lisää. Tarvitsemme lisäksi yhtä tai kahta asiakaspalvelijaa, klinikan johtaja luettelee.

Jatkossa yksi eläinlääkäri vastaa aina päiväsairaalasta ja akuuteista tapauksista, mikä mahdollistaa hätätapausten vastaanottamisen ajanvarauspotilaiden rinnalla.

– Meille voi tulla joka päivä, kun hätä yllättää, ja apua on saatavilla kiireellisyysjärjestyksessä. On kuitenkin soitettava ennen tuloa, että pystymme varautumaan ja katsomaan sopivan ajan. Näin korona-aikana vältämme pitkiä oleskeluaikoja odotushuoneessa, Kasvi neuvoo. 

Osaamista kehitetään jatkuvasti

Vaikka Lapissa olosuhteet ja välimatkat eroavat muusta maasta, on itse eläinlääkärin työ hyvin samanlaista kuin Etelä-Suomessa.

– Täällä on paljon metsästys- ja valjakkokoiria, jotka ovat arvokkaita omistajilleen. Niistä huolehditaan, ja niiden hoitoon ollaan valmiita satsaamaan. Koiria löytyy toki jokaiseen muuhunkin lähtöön. Ominaista kaikille on, että täällä pienet seurakoiratkin ovat yleensä sporttisia ja liikkuvat paljon luonnossa, Jutta Kasvi kehuu.

Niin käyttökoirien kuin muidenkin lemmikkien vaivoja hoitaa Kiepissä muun muassa yksi ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri. Osaamista löytyy myös sisätaudeissa ja pehmytosakirurgiassa sisältäen pienten lemmikkien, kuten kanien, marsujen ja rottien leikkaukset.

– Vaikka korona onkin aiheuttanut kouluttautumisten peruuntumisia, niin onneksi esimerkiksi webinaarien avulla monia koulutuksia on voitu järjestää. Ulkopuolisten tahojen lisäksi Evidensia järjestää paljon myös omia koulutusmahdollisuuksia työntekijöilleen ja kannustaa kouluttautumaan. Kiepin työntekijöillä on jokaisella omat mielenkiinnon kohteensa, ja niissä kehittymistä tuetaan vahvasti, Kasvi vakuuttaa.

 

Klinikan johtaja Jutta Kasvi sai ilon rokottaa reippaan lapinkoiranpentu Vienon. Jatkossa, jos Vienon yllättää hätä, on tuttu apu lähellä joka päivä, kun Eläinlääkärikeskus Kiepistä kehkeytyy päiväsairaala.

Teksti ja kuvat: Iiro Kerkelä