Eläinsairaala Vettori hoitaa Turun ja Varsinais-Suomen pieneläinpäivystyksen jatkossakin

maanantai 7. syyskuuta 2020
Iven_Vettori

Eläinsairaala Vettorin johtaja, eläinlääkäri Marja-Leena Ivén toivottaa kaikki Turun ja Varsinais-Suomen alueella hoitoa tarvitsevat lemmikit tervetulleiksi Raisiossa sijaitsevaan sairaalaan @ oli sitten yö tai päivä.

Turun kaupunki ja Liedon kunnan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue ovat tehneet sopimuksen Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n kanssa pieneläinpäivystyksen hoitamisesta Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen maakunnan alueella. Evidensia Vettori on hoitanut palveluita jo tähänkin saakka kaksi vuotta. Nyt päätettiin, että sopimus saa jatkoa ainakin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi, minkä jälkeen päätöstä on mahdollista jatkaa vielä kahdella vuodella.

– Sopimus tarkoittaa sitä, että Turun ja koko Varsinais-Suomen kunnallinen eläinlääkintä hoitavat hyötyeläimiä ja viranomaistehtäviä. Evidensia-verkostoon kuuluva Eläinsairaala Vettori Raisiossa puolestaan ottaa vastaan kaikki lemmikit, jotka tarvitsevat apua, eläinsairaalan johtaja, eläinlääkäri Marja-Leena Ivén kertoo.

Pieneläinpalvelut järjestetään Turun kaupungin lemmikkieläimille. Päivystyspalvelut tuotetaan Turun ja Salon kaupungin, sekä Liedon, Raision ja Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen pieneläimille. Valtaosa Eläinsairaala Vettoriin tulevista asiakkaista saapuu hoitoon Turun, Kaarinan, Raision, Salon ja Naantalin alueelta.

– On hienoa, että hyväksi koettu yhteistyö jatkuu. Tehty sopimus täyttää erinomaisesti myös eläinlääkintähuoltolain vaatimukset pieneläinpäivystyksen suhteen, Turun kaupungin kaupunkiympäristön toimialan valvontajohtaja Leena Salmelainen kiittelee.

– Ruokaviraston eläinlääkintähuollon valtakunnallisen ohjelman mukaan tavoitteena on keskittää pieneläinpäivystys maakuntatasolla yhteen tai muutamaan pisteeseen huomioiden maakunnan koko ja potilasmäärät. Nyt tehdyn sopimuksen avulla taataan tämän alueen pieneläimille päivystyspiste, joka toimii tarkoituksen mukaisissa tiloissa, välineillä ja henkilökunnalla. Sopimuskumppanimme Eläinsairaala Vettori ylittää lain minimivaatimukset, ja sen puitteissa pystytään tekemään vaativiakin leikkauksia, ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall Turun kaupungin Kaupunkiympäristötoimialalta puolestaan toteaa tyytyväisenä.

Turun kaupungin eläinhoitolassa otetaan vastaan ilman omistajaa jääneitä ja viranomaisten haltuun ottamia lemmikkieläimiä sekä huolehditaan niiden tilapäisestä hoidosta. Eläinhoitola palvelee 17 kaupunkia ja kuntaa Varsinais-Suomessa.

–   Toimintaa sujuvoittaa, että pieneläinpäivystys on aina samassa paikassa ja paikalle voi hätätapauksessa lähteä, vaikka ketään ei puhelimella tavoittaisikaan. Eläimen voi jättää hoidettavaksi eikä eläinhoitolan henkilökuntaa tarvita kiinnipitäjänä, mikä helpottaa eläinhoitolan muuta työskentelyä. Näin myös löytöeläimillä on mahdollisuus saada apua päivästä ja kellonajasta huolimatta, Sjövall toteaa.

Koirista iguaaneihin ympäri vuorokauden

Pieneläinpäivystyksessä käy yli 10 000 potilasta vuodessa.

– Potilaita on laidasta laitaan. Meillä käy koirien ja kissojen lisäksi muun muassa kaneja, marsuja, gerbiilejä, käärmeitä, chinchilloja, frettejä, kääpiösiilejä ja iguaaneja, Ivén luettelee.

Tavallisimmat vaivat, joihin apua haetaan, ovat oksentelu, ripuli, korva- ja silmävaivat, haavat, kohtutulehdukset, vierasesineitä syöneet lemmikit ja kevät – kesäaikaan kyynpuremat.

Pieneläinpäivystys toimii ympäri vuorokauden. Eläinlääkärit tekevät kahdentoista tunnin mittaisia vuoroja. Päivystämässä on aina yhdestä kolmeen eläinlääkäriä ja kahdesta kolmeen hoitajaa.

– Usein tarvittaessa paikalle voidaan hälyttää myös lisäapua varalla olevasta eläinlääkäristä ja hoitajasta. Öisin päivystystiimit pidetään saman vahvuisina kuin päivisin. Hätä ei katso kellonaikaa. Siksi päivystyksen on toimittava saumattomasti ympäri vuorokauden, päivystystiimissä työskentelevä eläinlääkäri Noora Kalalahti kertoo.

Lemmikit hoidetaan päivystyksessä kiireellisyysjärjestyksessä.

– Esimerkiksi, jos päivystykseen on tuotu ei niin kiireellinen potilas, ja sisään tuodaan vaikkapa auton alle jäänyt, huonokuntoinen lemmikki, hoidamme tämän mahdollisesti elämästään kamppailevan lemmikin ensin, Kalalahti kertoo. 

Hoitotyö on tiimityötä

Päivystystyötä tehdään eläinlääkärin ja hoitajan tiiviinä tiimityönä.

– Ilman hoitajan apua tästä ei tulisi mitään. Hyvin asiansa osaava hoitaja on kullanarvoinen apu eläinlääkärille. Kun hoitaja pystyy tekemään esimerkiksi leikkausvalmistelut, voi eläinlääkäri keskittyä varsinaiseen leikkaukseen, eläinlääkäri Noora Kalalahti kiittelee.

Eläintenhoitaja Laura Ruotsala avustaa Kalalahtea usein päivystyksessä. Hänen mielestään työ on mielekästä juuri siksi, että siinä saa kantaa vastuuta.

– Teen esimerkiksi verinäytteen otot, röntgenkuvaukset, potilaiden kiireellisyysluokituksen sekä valvon leikkauspotilaan nukutuksen, Ruotsala luettelee.

Kaikkien turvallisuus taaten korona-aikana

Kaikissa Evidensia-verkoston 40 toimipisteessä eri puolilla Suomea noudatetaan korona-aikana erityistä varovaisuutta, pyritään takaamaan niin lemmikkien, heidän omistajiensa kuin hoitohenkilökunnankin turvallisuus.

–  Noudatamme muulloinkin sairaaloissamme ja klinikoillamme tiukkaa hygieniaohjeistusta. Koronaepidemian ajaksi ohjeistusta on entisestään kiristetty, minkä lisäksi olemme luoneet muitakin virustartuntoja välttäviä toimintatapoja, eläintenhoitaja Laura Ruotsala kertoo.

– Mikäli lemmikin omistajalla on hengitystiesairauden oireita, haemme lemmikin ulkoa sairaalaan hoidettavaksi ja palautamme omistajalleen hoidon päätyttyä. Tällöin henkilökunta käyttää suojavarusteita hoitaessaan lemmikkiä, Ruotsala selvittää.

Ota yhteyttä päivystykseen ympäri vuorokauden

Pieneläinpäivystykseen pääsee ilman lähetettä silloin, kun apua tarvitaan.

– Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan soittaa ennen hoitoon tuloa. Puhelimessa voidaan arvioida hoidon tarpeen kiireellisyyttä sekä arvioida sitä, kuinka pitkä jonotusaika mahdollisesti kiireettömällä päivystyspotilaalla tulee olemaan. Päivystyksen arvaamattomuus johtaa siihen, että odotusaika venyy pahimmillaan useiden tuntienkin mittaiseksi, johtaja Marja-Leena Ivén neuvoo.

Pieneläinpäivystys löytyy osoitteesta Purokatu 3, 21200 Raisio. Samassa yhteydessä toimii noin 25 eläinlääkäriä ja 60 hoitajaa ja asiakaspalvelijaa käsittävä Eläinsairaala Vettori, jonka 780 neliön uumenista löytyy muun muassa neljä leikkaussalia ja tehohoito-osasto vaikeasti sairaille potilaille. Tehohoito-osastolla potilasta hoidetaan tarvittaessa ympäri vuorokauden, niin kauan, kun tarvitaan. Eläinsairaalassa on esimerkiksi normaali röntgen, ultraäänilaitteisto ja CT-kuvantamislaite, jolla pystytään kuvantamaan tarkasti niin ortopedisiä kuin muitakin potilaita.

– Meillä on perehtyneisyyttä ortopediaan, sydän-, iho-, silmä- ja hammassairauksiin, pehmytkudoskirurgiaan ja sisätauteihin. Ortopediassa palkkalistoillamme työskentelee useita maamme huippuja, ja esimerkiksi kaikenlaiset tähystystoimenpiteet, kuten nivelten tähystykset sekä tähystyssterilointileikkaukset ovat sairaalan arkea. Tänne voi luottavaisin mielin tulla, Ivén kiteyttää.

Eläinlääkäri Noora Kalalahti (oikealla) ja eläintenhoitaja Laura Ruotsala Eläinsairaala Vettorista työskentelevät päivystystiimissä valmiina auttamaan kaikenlaisia pieneläimiä.

Eläinsairaala Vettori, avoinna 24h

Päivystysnumero 24h: 0600 124 44 (0,50 €/min + ppm)

Ajanvarausnumero: 0201 800 770 (Soitto 020-alkuiseen numeroon maksaa kiinteän verkon liittymästä 0,08€/puhelu + 0,07€/min ja matkapuhelinliittymästä 0,08€/puhelu + 0,17€/min)