Evidensia tukee Suomen mestarin kisamatkaa

keskiviikko 24. elokuuta 2016
JONNA_ROPPERI

Paragilityn World Cupissa Suomea edustava Jonna Malmberg arvostaa eläinlääkäripalveluissa tehokkuutta.

Evidensia Eläinlääkäripalvelut tekee yhteistyötä muun muassa rotujärjestöjen, kasvattajien ja harrastajien kanssa, jotta mahdollisimman moni suomalainen eläin olisi terve, hyväkuntoinen ja onnellinen.

– Halusin yhteistyökumppanikseni eläinlääkäriaseman, jossa Ropperi tunnetaan ja jossa sitä on aina hoidettu hyvin. Olen ollut vuosia Univetin asiakas, joten hoitohenkilökunta ja paikat ovat Evidensia Nekalassa tutut. Hoito on ollut hyvää, oli kyse sitten rokotuksesta, tapaturmasta, leikkauksesta tai vain avun kysymisestä, kertoo Suomea Paragility World Cupissa (PAWC) tulevana viikonloppuna edustava Jonna Malmberg.

Malmberg innostui agilitystä jo parikymmentä vuotta sitten nähdessään sattumalta kilpailut Tampereen Eteläpuistossa. Vielä tuolloin toipuminen vuonna 1990 sattuneesta liikenneonnettomuudesta oli pahasti kesken.

– Kun menin ensimmäisiin agilityharjoituksiin silloisen koirani Proton kanssa, minulla oli vielä kävelysauvat. Tahto tutustua lajiin ja kuntoutua olivat niin voimakkaat, etten antanut keppien häiritä, Malmberg muistelee. Onnettomuuden seuraukset näkyvät Malmbergin arjessa edelleen.

Puolessa vuodessa SM-mitaleille

Paragility on agilityn muoto erityisryhmiin kuuluville ohjaajille. Laji on tarkoitettu henkilöille, joilla on mikä tahansa fyysinen vamma, haitta, vika tai vajaatoiminta tai lievä henkinen rajoite, esimerkiksi kehitysvamma tai mielenterveyden oireita.

Malmberg osallistui kuusivuotiaan sekarotuisen Ropperin kanssa virallisiin agilitykilpailuihin ensimmäisen kerran tammikuussa 2016, ja muutamassa kuukaudessa parivaljakko eteni kolmanteen eli korkeimpaan kilpailuluokkaan. Erityisryhmiin kuuluville ohjaajille järjestetään Suomessa vuosittain vain yksi kilpailu, jossa ratkotaan paragilityn Suomen mestaruus. Muutoin paragilitaajat kilpailevat samoilla radoilla muiden ohjaajien kanssa.

Malmberg ja Ropperi palasivat heinäkuussa järjestetystä paragilityn SM-kilpailusta mukanaan kultainen mitali. Fyysisesti raskaan suomenmestaruusmatkan jälkeen Ropperi hoidettiin World Cup -kilpailukuntoon Evidensia Nekalassa.

– Evidensiassa koirani hoidetaan tehokkaasti, ja niille tehdään kaikki tarpeellinen mutta ei turhia toimenpiteitä. Verikokeet, ultraäänitutkimukset ja röntgenkuvaukset saa hoidettua samassa paikassa ja ne tutkitaan nopeasti. Minusta on selkeää, että koiran koko hoitohistoria on samassa paikassa, Malmberg kertoo.

“Periksi ei anneta”

Suomen Agilityliitto lähettää vuosittain joukkueen paragilityn kansainväliseen arvokilpailuun, Paragility World Cupiin, joka kisataan tänä vuonna Tshekissä. Ulkomaanmatkaa varten vaadittavan loishäätölääkityksen Ropperi sai Nekalan Evidensia-eläinlääkäriasemalta, jossa tarkistettiin samalla koiran kunto tulevaa arvokilpailua varten.

– World Cupissa kaikenkokoiset koirat kilpailevat samassa luokassa, joten olemme kovassa seurassa kokemattomana kilpailuparina suurempien koirien keskellä. Lähdemme tekemään parhaamme, ja odotan matkasta upeaa kokemusta ja elämystä parhaan tsempparini Ropperin kanssa, Malmberg kertoo.

– Se muistuttaa minua terrierinä joka päivä siitä, että periksi ei anneta.

Kuvat: Eevaliisa Pohjanen