Ilotulitukset stressaavat eläimiä: näillä vinkeillä teet uudesta vuodesta eläimelle mahdollisimman rauhallisen

torstai 15. joulukuuta 2022
 • uusivuosi
 • äänipelko
Joka vuosi eläimet hätääntyvät, kun ihmiset huvittelevat ampumalla ilotulituksia. Uudenvuoden paukkeeseen kannattaa lemmikkikodissa varautua ajoissa ja tehdä kodista eläimelle mahdollisimman turvallisen tuntuinen.

Äänipelkoinen koira usein vinkuu, läähättää, hakeutuu ihmisten lähelle tai yrittää paeta tilanteesta. Uutena vuotena on tavallista suurempi riski sille, että koira karkaa omille teilleen. Myös esimerkiksi kissat ja kanit voivat stressaantua paukkeesta.

Evidensian Eläinlääkäriasema Käpälämäessä työskentelevä käytösneuvoja Helmi Pesonen muistuttaa, että ilotulitusten välkkyvät valot sekä ruudin haju voivat vahvistaa eläimen pelkoa. Ilotulitusten äänet kannattaa yrittää peittää soittamalla kotona musiikkia. Verhoilla taas voi estää ilotulitusten välkkyviä valoja näkymästä sisään.

Koiraa voi rauhoittaa esimerkiksi painevaatteiden avulla. Pesonen suosittelee kokeilemaan painevaatteita koiralle äänipelon tukihoitona, jos vaatteiden ja takkien pukeminen on sille muutenkin luontevaa.

”Painevaatteiden tehon oletetaan perustuvan siihen, että ne tukevat hermostoa ja koiran rauhoittumista. Paineen on todettu rauhoittavan ja alentavan eläinten stressiä. Oikein puetun painevaatteen on tutkimuksessa todettu myös alentavan sykettä eroahdistuksesta tai yleistyneestä ahdistushäiriöstä kärsivillä koirilla verrokkiryhmiin verrattuna”, Pesonen sanoo.

Jos koira on hyvin herkkä ihostaan, koiran käsittely muutenkin on vaikeaa tai koira esimerkiksi kutisee paidan kanssa, painevaatteet eivät ole paras valinta tukihoidoksi.

”Osa koirista rentoutuu selvästi painevaate päällään, mutta valitettavasti osalle siitä ei vaikuta olevan hyötyä. Tämä pätee oikeastaan kaikkiin muihinkin pelon hoitoa tukeviin tuotteisiin. Tärkeintä on löytää ne keinot, jotka rauhoittavat parhaiten juuri omaa koiraa”, Pesonen kertoo.
 

Pelokas koira voi hyötyä lääkityksestä ja feromonivalmisteista ilotulitusten aikaan


Koiralle kannattaa hankkia uuttavuotta varten lääkitys, jos sen tietää pelkäävän ilotulituksia. Jos koiran reaktiota ilotulituksiin ei tiedä etukäteen, voi tilannetta verrata siihen, kuinka se suhtautuu esimerkiksi ukkoseen tai muihin äkillisiin koviin ääniin.

”Osa lääkkeistä alkaa vaikuttaa jo vartissa, pitkäaikaislääkitysten tehon alku voi kestää useamman viikon. Kannattaa siis keskustella eri vaihtoehdoista eläinlääkärin kanssa mielellään jo muutamaa viikkoa ennen uutta vuotta”, Eläinlääkäriasema Käpälämäen eläinlääkäri Tanja Hakkarainen suosittelee.

Jos äänipelko häiritsee koiran elämää myös muuten kuin uudenvuoden kaltaisina yksittäisinä päivinä, kannattaa siihen hakea apua ammattilaiselta. Äänipelon hoitaminen vaatii johdonmukaista käytösterapiaa.

Uuttavuotta varten kotiin voi hankkia myös feromonihaihduttimen. Se sisältää eläintä rauhoittavaa feromonia. Koirille ja kissoille on omat valmisteensa. Hakkarainen muistuttaa hankkimaan myös feromonivalmisteen jo hyvissä ajoin.

”Toisten eläinten kohdalla feromoni voi alkaa vaikuttaa jo viikon kuluttua, mutta toisinaan siinä voi mennä jopa kuukausi. Parhaan tehon saamiseksi ferominihaihdutin kannattaa kytkeä pistorasiaan jo joitakin viikkoja ennen uuttavuotta”, Hakkarainen sanoo.
 

Käytösneuvojan vinkit äänipelkoisen lemmikin uuteenvuoteen

 • Järjestä lemmikille kotiin rauhallinen ja turvallinen paikka, jonne se voi halutessaan vetäytyä. Anna lemmikin olla rauhassa turvapaikassaan.
 • Älä jätä lemmikkiäsi yksin ilotulituksen aikaan.
 • Käyttäydy itse mahdollisimman tavallisesti. Näin elekielesi viestii eläimelle, että sillä ei ole hätää.
 • Peitä ilotulitteiden ääniä taustamusiikilla.
 • Jos eläin hermostuu ilotulitteiden välkkyvistä valoista, peitä ikkunat verhoilla.
 • Käytä tyynnyttävää feromonihaihdutinta. Parhaan hyödyn saa, jos feromihaihduttimen kytkee pistorasiaan jo noin kaksi viikkoa ennen ilotulituksia.
 • Käy koiran kanssa ulkona ennen ilotulistusten alkamista. Varmista, että koira on kunnolla kytkettynä, vaikka ilotulitukset eivät olisi vielä alkaneetkaan. Pidä ulkoileva kissa sisällä.
 • Voimakkaasti äänipelkoisen lemmikin oloa voidaan helpottaa myös lääkityksellä. Ota yhteyttä eläinlääkäriin ajoissa ennen uutta vuotta, jos ajattelet, että oma lemmikkisi hyötyisi lääkityksestä.
 • Mahdollisuuksien mukaan uusi vuosi kannattaa eläimen kanssa viettää sellaisessa paikassa, jonne ilotulitusten äänet eivät kuulu.