Kauppakeskuksen käytävälle Poriin valmistuu uusi eläinlääkäriasema

maanantai 14. kesäkuuta 2021
7A2C94BA-67B3-426B-8F8D-1F9971E4A5F7

Eläinklinikka Sykkeen johtajalla Marika Virtasella on aihetta iloon. Klinikan rakennustyöt ovat hyvällä mallilla. Uudella klinikalla kissa-asiakkaita muistetaan ikiomilla tiloilla. Kuvan Martti-kissa kuuntelee tyytyväisenä Marika Virtasen kaavailtuja.

  • Eläinklinikka Syke
  • hygienia
  • Marika Virtanen
  • Pori
  • ympäristöystävällisyys

Evidensian Porin klinikan rakennustyöt ovat nyt käynnissä. Eläinklinikka Sykkeestä muodostuu remontissa nykyaikainen ja turvallinen paikka, jonne on helppo tulla.

Kauppakeskus Iccossa Mikkolassa vierailleet porilaiset ovat saattaneet viime viikkoina huomata, että rakennuksen ulkoseinästä on erotettu muutama metri työmaa-aidalla. Sisälle ehdittyään samat shoppailijat ovat ehkä panneet merkille, että myös Subwayn läheisen liiketilan ovet on laudoitettu.

Aidan ja lautaovien takaa löytyy muutama viikko sitten alkanut remontti, jonka valmistuttua kauppakeskukseen aukeaa uusi eläinlääkäriasema, Eläinklinikka Syke, joka on osa Evidensia-verkostoa.

– ­­Toiminta on tarkoitus aloittaa elokuussa, klinikan johtaja, eläinlääkäri Marika Virtanen kertoo.

Ohjenuorana laatu, katse tulevaisuudessa

Vielä toistaiseksi Dressmanissa soivan iskelmän voi kuulla myös tulevan eläinlääkäriaseman puolella. Näin ei kuitenkaan tule olemaan pitkään.

– Tänne tulee täysi äänieristys molempiin suuntiin, Virtanen sanoo.

Remontissa painottuu muutenkin nykyaikaisuus ja toimivuus. Tiloista on haluttu tehdä mahdollisimman monipuoliset. Lisäksi suunnittelijat ovat ottaneet jo nyt huomioon sen, että toiminta voi tulevaisuudessa muuttua tai laajentua.

– Tilat ovat muunneltavissa, jos esimerkiksi aukioloaikamme jossain vaiheessa pitenevät. Jos kysyntä kasvaa, pyrimme vastaamaan siihen.

Laadukkaan ja turvallisen hoidon takaaminen on eläinlääkäriaseman tilojen suunnittelun tärkein lähtökohta. Tilat täytyy toteuttaa siten, että esimerkiksi tarvittava välineistö saadaan käyttöön.

– Kaikkiin huoneisiin, joissa tehdään anestesiaa vaativia toimenpiteitä, tulee nykyaikaiset valvontalaitteet, joilla potilaan elintoimintoja voidaan tarkkailla koko toimenpiteen ajan, Virtanen mainitsee esimerkkinä.

Tilat antavat mahdollisuuden vaativaan ja perushoitoon

Kaikkiaan Porin klinikalle tulee kaksi leikkaussalia. Niiden varustelu on nykyaikainen, mikä antaa mahdollisuuden kehittää kirurgista osaamista tulevaisuudessa.

Lisäksi eläinlääkäriasema tarvitsee muun muassa odotustiloja, heräämöitä, oman huoneen lemmikkien hampaiden hoitoon, laboratorion, röntgenhuoneen ja päiväsairaalaosastot.

– Vastaanottohuoneita on koirille kolme ja kissoille yksi. Kissoille on oma rauhallinen odotustila, josta on käynti kissojen vastaanottohuoneeseen. Koirille ja kissoille on omat heräämöt sekä akuuttihoitotilan yhteydessä omat päiväsairaalaosastonsa pidempiaikaista hoitoa klinikalla vaativille potilaille.

Klinikalta löytyy erillinen tila muun muassa perustoimenpiteitä varten. Niin sanottu peruseläinlääkintä muodostaakin Virtasen mukaan merkittävän osan eläinlääkäriasemien arjen työstä.

– Se tarkoittaa rokotuksia, sterilisaatioita ja kastraatioita, hampaiden hoitoa ja virallisia kuvauksia.

Tulevaa röntgenhuonetta esitellessään Virtanen kertoo, että se käyttää monista sairaaloista jo tuttua suoraa digitaalista röntgenkuvantamista: lääkärien ja hoitajien ei siis tarvitse pelata kasettien kanssa. Työmukavuutta lisää vielä se, että huoneessa on mahdollisuus kuvata isot koirat seisten.

– ­Ei tarvitse punnertaa niitä pöydälle.

Toki klinikan tiloihin täytyy mahduttaa kaiken tämän lisäksi vielä sosiaalitiloja, varastoja, tilat pyykille ja jätteille sekä vastaanotto. Remonttimiehille riittää siis väliseiniä pystytettäväksi.

– Likaisille toimenpiteille eli esimerkiksi perähuuhteluille tulee vielä erikseen oma tilansa. Sinne voi myös tarvittaessa sijoittaa eristystä vaativan potilaan, esimerkiksi pahasta ripulista kärsivän lemmikin.

Klinikka tulee olemaan auki arkisin kello 8 – 20

­ ­Eläinklinikka Syke on alkuun nyt auki arkisin, maanantaista perjantaihin, kello 8 – 20. Se pyrkii tarvittaessa palvelemaan myös akuuttia hoitoa vaativia potilaita.

Ajanvarausta järjestelemällä voidaan saada järjestettyä aika esimerkiksi akuuttia leikkausta vaativalle lemmikille. Suunnitelmiin kuuluu jättää ajanvaraukseen akuutteja aikoja niitä eniten tarvitseville potilaille. Ajanvarausnumero palvelee asiakkaita koko aukiolon ajan.

– Myös asiakaspalvelukeskuksemme vastaanottaa puheluita. Asiakkaat saavat tarvittaessa yhteyden nopeasti klinikan henkilökuntaan. Evidensia-verkoston etuihin kuuluu myös maksuton etäeläinlääkärin puhelinneuvonta viikon jokaisena päivänä, Virtanen kertoo.

Sijainti suurten teiden läheisyydessä on edullinen

Kaikki nämä toiminnot löytyvät alkusyksystä lähtien 480 neliön liiketilasta. Paikan koko on Virtasen mielestä alueen tarpeisiin nähden toistaiseksi riittävä.

Koon lisäksi liikepaikan valintaan vaikutti sen sijainti. Iccon eduksi lukeutui muun muassa suurten teiden läheisyys. Klinikalle on helppo tulla.

Vastaanottotiloihin pääsee suoraan parkkipaikalta, eikä asiakkaiden tarvitse kiertää kauppakeskuksen kautta. Itse parkkipaikkakin on tärkeä.

– Täällä on hyvä iso parkkipaikka, jolta ei tila varmasti lopu kesken, ja me saamme siitä paikkoja pelkästään asiakkaidemme käyttöön, Virtanen kertoo.

Eksoottisista eläimistä sisätauteihin ja kirurgiaan

Evidensian Porin klinikka rakentuu Iccoon hyvää vauhtia. Silti pelkät seinät eivät tee yritystä, eivät myöskään eläinlääkäriasemaa. Johtaja Marika Virtanen kertoo, että osa henkilökunnasta on jo valittu.

– Lääkäreistä neljä on nyt rekrytoitu. He tuovat taloon osaamista muun muassa eksoottisten lemmikkien hoidosta, sisätaudeista, ruokinnasta ja pehmytosakirurgiasta. Omaa erityisalaani ovat hampaat.

Eläinlääkärien rekrytoimisessa piilee omat haasteensa. Alaa vaivaa työvoimapula. Virtanen kertoo kuulleensa, että jopa kesälomasijaisia on vaikea saada, sillä kandit viedään käsistä.

– Siksi Evidensia panostaa omien eläinlääkäriensä ja hoitajiensa jatkokouluttamiseen, ja niin me myös tällä klinikalla tulemme tekemään.

Marika Virtasen mukaan Sykkeen perusajatuksen muodostavat tutuiksi tulevat eläinlääkärit ja hoitajat, jotka pystyvät tarjoamaan jokaiselle lemmikille yksilöllistä hoitoa nykyaikaisilla välineillä. Asiakkaiden kuunteleminen on lähtökohtana hyvälle ja onnistuneelle hoidolle.

– Evidensia-verkoston avulla saamme lisäksi helposti potilaalle sen mahdollisesti tarvitsemaa jatkohoitoa, lisäksi hoitosuunnitelma välittyy lähettävälle eläinlääkärille helposti sisäisten järjestelmien avulla.

Eläinklinikka Sykkeen johtaja Marika Virtasen mukaan uuden klinikan tilat tulevat olemaan äänieristetyt, helposti puhtaana pidettävät ja pitkälti kierrätettävistä, ympäristöystävällisistä materiaaleista tehdyt. Klinikalla on niin eläinten kuin ihmistenkin turvallista ja viihtyisää olla.

Materiaalivalinnoissa painavat ympäristöasiat ja hygienia

Missä tahansa remontissa täytyy kiinnittää huomiota pintamateriaalien valintaan, eikä eläinlääkäriasema tee tässä poikkeusta.

Eläinklinikka Sykkeelle on valittu materiaaleja muun muassa ympäristöystävällisyys ja siivottavuus huomioiden.

– Kaikki materiaalit on helppo pitää puhtaana. Esimerkiksi vastaanottohuoneisiin tulevat digitapetit, voidaan pestä ja pyyhkiä asianmukaisesti. Hygienian ylläpito on siis helppoa, klinikan johtaja Marika Virtanen kertoo.

Seinä- ja kattolevyt sekä lattiamateriaali ovat ympäristöystävällisesti tuotettuja. Seinälevyt ovat itsessään kierrätettäviä, kuten myös akustiikkalevyt. Jälkimmäisten valmistuksessa on käytetty vähintään 58 prosenttia kierrätysmateriaalia.

Lattioiden materiaali on suunniteltu todella kovaan kulutukseen. Se on sataprosenttisesti kierrätettävissä ja lupaa hyvän äänieristyksen. Lisäksi materiaali luovuttaa monia muita vähemmän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, mikä tarkoittaa parempaa huoneilmaa.

Teksti Raisa Aho

Facebook: https://www.facebook.com/elainklinikka.syke  Instagram: https://www.instagram.com/elainklinikkasyke/ tai nimimerkki @elainklinikkasyke