Kirsti Määttänen ehti hoitaa monta sukupolvea mäntsäläläisiä lemmikkejä ja kokea huikean alan kehityksen

tiistai 28. heinäkuuta 2020
Kirsti Mantsala 2020 05 web

Joka toisen mäntsäläläisen tuttu, Kirsti Määttänen teki uran unelmatyössään, ja haluaa tuurailla eläkepäivinäänkin tykkäämällään työpaikalla. Asiakaspalvelija suurella sydämellä ja kuvan Reinon harras ihailija.

Mäntsäläläiset tuntevat pieneläinhoitaja Kirsti Määttäsen ja Kirsti mäntsäläläiset. Kirsti on hoitanut mäntsäläläisten lemmikkejä jo 90-luvulla, Mäntsälän eläinlääkäriasemalla lähes sen perustamisesta saakka. Syksyllä on aika juhlia ja siirtyä eläkkeelle – kuinkas muutenkaan – lemmikkien pariin.

Kirsti Määttänen on ollut vannoutunut koiraihminen jo teinistä saakka. Hän kilpaili tuolloin ensimmäisen koiransa kanssa tokossa.

– Suunnittelin jo silloin hakeutuvani opiskelemaan eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan ja valitsin lukioaineet sen mukaisiksi. Elämä kuitenkin heitti eteen muuttujia ja pyrkiminen jäi. Tein erilaisia töitä, esimerkiksi siivouspuolen työnjohtajana, ja olin lemmikkieläinliikkeessä myyjänä. Suoritin Markkinointi-instituutissa myyjän tutkinnon, ja olinpa rakennustekniikan opistossakin opiskelemassa maamittausalaa, Kirsti valottaa monipuolista taustaansa ennen eläinlääkintäalalle siirtymistä.

Koiraharrastus kulki koko ajan mukana. Kirsti kasvattaa koiria kennelnimellä Panda´s ja on myös FCI:n ulkomuototuomari harrastamilleen roduille cavalier kingcharlesinspanieli ja chihuahua.

Mäntsälään ja hoitajaksi sattumalta

Kirsti muutti Mäntsälään 90-luvun alussa. Hän ajautui tuolloin koiriensa kanssa eläinlääkäri Merja Dahlbomin asiakkaaksi. Dahlbom työskenteli ensin kunnaneläinlääkärinä, mutta perusti sitten Mäntsälän eläinlääkäriaseman.

– Olin pienempien lastemme kanssa kotona, kun Merja yllättäen pyysi minua tuuraamaan pitkäaikaista hoitajaansa, joka joutui onnettomuuteen. Siitä tämä ura sitten lähti eli sattumasta, kuten monet asiat elämässäni, Kirsti naurahtaa.

Kirsti teki eläinlääkäriasemalla sijaisuuksia 90-luvun puolivälistä alkaen ja perusti aseman yhteyteen eläintarvikeliikkeen.

– Trimmasin myös liikkeessäni koiria. Mieheni kuoltua 2000-luvun alusta lähtien olen työskennellyt Mäntsälän eläinlääkäriasemalla hoitajana, minkä lisäksi alkuvuosina jatkoin trimmauksia aseman yhteydessä.

Kirsti suoritti työnsä ohessa oppisopimuksella eläintenhoitajan tutkinnon Amiedussa vuonna 2006. Eläinrakkaus, sattumat, monipuolinen kokemus, koulutus ja aika muovasivat Kirstistä rautaisen ja tykätyn alan ammattilaisen. Nuoruuden unelma toteutui eri ammattinimikkeellä kuin Kirsti oli ajatellut.

Ala kehittyi huikeasti

Kirstin uran aikana eläinlääkintäala on mennyt eteenpäin huikeasti. Laitteet ja lääkitys ovat muuttuneet merkittävästi, ja esimerkiksi kivun hoito on nyt aivan toisella tasolla kuin 90-luvulla, jolloin Kirsti aloitti alan tehtävissä.

– Silloin esimerkiksi hammaskivet raaputettiin niin, ettei potilas ollut välttämättä edes tipassa. Nyt meilläkin on porayksikkö ja hammasröntgen, Kirsti kiittelee.

– Myös kuvantaminen on mennyt vauhdilla eteenpäin. Muistuu mieleen ajat, kun kuvat kehitettiin kehitelaitteessa, jossa tuntui aina kriittisellä hetkellä olevan huonot litkut ja saatiin suttuiset kuvat. Tai sitten ei saatu kuvia ollenkaan, kun filmi juuttui telojen väliin. Olen vielä tänäkin päivänä kiitollinen digiröntgenistä, Kirsti jatkaa kehityksen kiittelyä.

Lisääntymispalvelut lähellä sydäntä

Kirstin vuosiin hoitajana mahtuu huikea määrä iloisia ja dramaattisiakin potilastapaamisia. Alkuaikoina asiakkaat saattoivat kolkuttaa eläinlääkärin ovelle keskellä yötäkin, ja tämä hälytti sitten Kirstin avuksi. Usein hälytys koski sectiota.

– Se, että meillä on ollut lisääntymiseen liittyvää erityisosaamista, on tehnyt eläinlääkäriasemastamme myös kansainvälisen. Siihen aikaan, kun meillä tehtiin keinosiemennyksiä, kävi meillä paljon asiakkaita myös ulkomailta. Oma harrastukseni on koirien kasvatus. Niinpä lisääntymispalveluista tuli minulle läheinen erityisala, Kirsti paljastaa.

Mäntsälän eläinlääkäriasemalla on pitkät perinteet eteläisen Suomen lisääntymisklinikkana. Sieltä saa edelleen progesteronitestien tulokset saman päivän aikana, tiineysultra- ja röntgentutkimuksia. Mäntsälässä on hyvin varusteltu leikkaussali pehmytkirurgisia toimenpiteitä varten, röntgen- ja ultraäänilaitteisto, oma laboratorio, vaativaan hammashoitoon osaamista ja palveluita myös eksoottisille lemmikeille, kaneille ja jyrsijöille. Tarjolla on myös akupunktiohoitoja ja Kennelliiton virallisia tutkimuksia.

Hoitajien arvostus on lisääntynyt asiakaspalvelun myötä

Kirstin mielestä hoitajien arvostus on vuosien myötä lisääntynyt alalla.

– On aivan mahtavaa, että nykyisin on mahdollista suorittaa erityisammattitutkintojakin. Olen osallistunut moniin koulutuksiin, ja niistä on saanut aina joitakin vinkkejä ja uutta innostusta normityötehtäviin, Kirsti vakuuttaa.

– Tälle alalle hakeudutaan yleensä siksi, että eläimet kiinnostavat. Minusta hoitajille on tosi tärkeää ymmärtää, että asiakaspalvelu on iso ja tärkeä osa tätä työtä. Se korostuu ainakin pienemmillä vastaanotoilla, joissa hoitajat työskentelevät kaikissa työtehtävissä.

Kirsti kertoo, että lemmikkien omistajat ovat monesti hädissään, kun lemmikki sairastaa, ja se saattaa lisätä tilanteiden haastavuutta. Omistajien toiveet lemmikkiensä hoidosta ovat joskus epärealistisiakin. On tärkeää, että henkilökunta miettii silloinkin asioita lemmikin kannalta.

– Aina ei voi onnistua asiakkaiden kanssa, ja muutenkin virheitä saattaa tulla, mutta hyvä työyhteisö on tällaisissa yhteyksissä tärkeä tuki. Pidän asiakaspalvelusta ja tämä työ on ollut minulle unelma-ammatti, Kirsti summaa.

Tuuraukset toiveena

Mäntsälä on pieni paikkakunta. Kirsti on oppinut vuosien myötä tuntemaan asiakkaita ja heidän lemmikkejään jo useammassa polvessa. Joka toinen vastaantulija kylällä on tuttu.

– Joku voi kokea kiusalliseksi keskustella potilastapauksista kaupan hyllyjen välissä vapaa-ajalla,  mutta eipä tuo ole minua suuremmin haitannut. Usein päivät ovat olleet rankkojakin, varsinkin näillä kokeneilla kintuillani seisoen ja liikkuen, Kirsti naurahtaa ja toteaa, että on siksi aika siirtyä syrjään.

– Ihanasta työporukasta on tullut minulle kuitenkin melkein kuin perhe, ja sopeutumista eläkkeelle jäänti tulee vaatimaan. Toivon, että minua hyödynnetään vielä ajoittain tuuraajana, ja taatusti pistäydyn vastaanotolla eläkepäivinäkin, Kirsti lataa, kuinkas muutenkaan.

– Hyvillä mielin odotan kuitenkin myös aikaa, jolloin voin paremmin syventyä omiin koiriini, puutarhassa puuhailuun ja lapsenlapsiini ja ystäviini. Erityishuomiota tulee saamaan rakas kissamme Reino. Iän myötä kissat lemmikkinä ovat alkaneet kiehtoa minua yhä enemmän, Kirsti Määttänen paljastaa.

Kirsti juhlii eläkkeelle lähtöään syksyllä. Koko Evidensia yhtyy sydänlämpöä ja kiitollisuutta tuntien onnittelijoiden laajaan joukkoon.