Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta liittyen eläinlääkäripalveluihin ja lemmikkeihin

maanantai 16. maaliskuuta 2020
Kysymys vastaus korona_2

Tälle sivulle on koottu uuteen COVID-19 -koronavirukseen liittyviä kysymyksiä eläinlääkäripalveluista ja lemmikeistä. Päivitämme sivua, kun uutta tietoa ilmenee.

Asiointi eläinlääkäriasemalla

Vaikuttaako koronavirus aukioloaikoihinne?

Klinikkamme ovat tällä hetkellä auki tavalliseen tapaan ja teemme kaikki varotoimenpiteet, että eläinlääkäriasemat ja -sairaalat voivat jatkaa toimintaansa normaalisti. Turvaamme kaikin keinoin henkilöstömme sekä asiakkaidemme turvallisuuden ja sitä kautta eläinpotilaiden hoidon. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja noudatamme viranomaisten ohjeistuksia.

Onko palveluiden tai toimenpiteiden saatavuudessa rajoituksia? Voinko varata ajan normaalisti?

Klinikkamme ovat tällä hetkellä tavalliseen tapaan auki ja teemme kaikki varotoimenpiteet, että eläinlääkäriasemat ja -sairaalat jatkavat toimintaansa normaalisti. Olemme peruneet luento- ja asiakastapahtumia sekä esimerkiksi joukkotarkastuspäiviä, jotka koskevat esimerkiksi silmätarkastuksia. Tiedotamme asiakkaita suoraan, jos varattuihin aikoihin tulee muutoksia. On mahdollista, että joudumme jatkossa rajoittamaan kiireettömiä hoitoja ja toimenpiteitä, jotta pystymme varmistamaan esimerkiksi päivystystoiminnan jatkuvuuden ja kiireellisten potilaiden hoidon. Aikoja voi varata soittamalla klinikalle tai nettiajanvarauksestamme.  Kaikki klinikkamme löydät täältä.

Uskaltaako klinikalle tulla vai onko syytä perua aika?

Eläinlääkintäalan toimijana noudatamme äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta kaikkien terveysriskien suhteen. Klinikoillamme on erittäin vahva osaaminen toimimisesta myös tartuntatautiasioissa. Meillä on normaalistikin erittäin korkea hygieniataso ja -käytännöt. Olemme entisestään lisänneet kaikkien kosketuspintojen puhdistusta ja desinfiointia klinikkatiloissamme. Odotustiloissa suositellemme pidettäväksi 1–2 metrin väliä toisiin asiakkaisiin. Toivomme yhtä saattajaa per lemmikki. Ohjeistamme klinikalla myös hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Voit lukea lisää klinikalla asioimisesta täällä.

Terveydenhuollossa on kuulemma jo pulaa tarvikkeista. Onko teillä saatavilla eläinlääkärissä tarvittavia tarvikkeita ja suojaimia?

Olemme kaikilla klinikoillamme varautuneet kriittisten lääkkeiden ja tarvikkeiden osalta. Tarvittaessa toimenpiteitä priorisoidaan kiireellisyyden mukaan. Poikkeustilanteissakaan emme tingi klinikkahygieniasta. 

Miten lemmikkien terveys turvataan koronakriisissä?

Poikkeustilanteessa seuraamme jatkuvasti viranomaistahojen ohjeistuksia. Klinikkamme ovat tällä hetkellä normaalisti auki ja teemme kaikki varotoimenpiteet, että eläinlääkäriasemat ja -sairaalat jatkavat toimintaansa normaalisti. Turvaamme kaikin keinoin henkilöstömme sekä asiakkaidemme turvallisuuden ja sitä kautta eläinpotilaiden hoidon.  Äärimmäisessä kriisitilanteessa on ihmisten turvallisuus ensisijaista.

Mitä teen, jos lemmikkini sairastuu ja minulla on todettu koronavirustartunta tai epäilen olevani sairaana?

Ole ensin yhteydessä puhelimitse klinikallemme, jolloin teemme lemmikin hoitotarpeen kiireellisyysarvion. Voit myös pyytää jotakuta toista tuomaan lemmikkisi hoitoon. Jos kukaan muu ei voi saattaa lemmikkiäsi hoitoon, tarvittaessa henkilökuntamme voi noutaa lemmikin ulkotiloista klinikalle hoitoon. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää soittaa klinikallemme etukäteen. Tässä tilanteessa pyydämme omistajan odottamaan klinikan ulkopuolelle. Toivomme yhtä saattajaa per lemmikki.

 Olen omaehtoisessa karanteenissa, voinko tulla klinikalle?

Jos sinulla ei ole flunssan oireita tai kuumetta, voit asioida meillä normaalisti. Toivomme yhtä saattajaa per lemmikki. Jos olet altistunut COVID-19 -koronavirukselle, sinulla on hengitystieoireita tai olet karanteenissa mahdollisen altistumisen vuoksi, pyydämme jättämään klinikkakäynnin väliin. Voit tällöin pyytää jotakuta toista tuomaan lemmikkisi hoitoon. Kehotamme myös olemaan meihin yhteydessä, jotta voimme arvioida lemmikin hoidontarpeen kiireellisyyttä.

Lemmikit ja koronavirus COVID-19

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus COVID-19 tarttuu ihmisestä toiseen, eivätkä lemmikkieläimet ole tartuntojen lähde. Lemmikkien ei tiedetä sairastuneen, tai välittäneen COVID-19 virusta ihmisiin.

Ruokaviraston sivuille on kasattu kattavasti ajantasaista tietoa lemmikeistä ja koronaviruksesta.  Lukemaan pääset tästä linkistä. 

 

Onko virus lähtöisin eläimistä? Onko koronavirusta eläimillä?

Tällä hetkellä oleva tieto viittaa siihen, että koronaviruksen COVID-19 alkuperä on eläimissä. Julkisuudessa on arvioitu, että virus olisi peräisin lepakoista, joista se on väli-isännän kautta siirtynyt ihmiseen. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa siitä, mistä eläinlajista tartunta on peräisin tai mikä sen tartuntareitti ihmisiin on ollut.

 COVID-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta – mm. kuinka koronavirukselta voi suojautua ja miten toimia, jos epäilee tartuntaa – löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Koronavirukset ovat laaja virusten suku, johon kuuluu monilla eri eläinlajeilla tunnettuja viruksia. Koronavirukset ovat usein isäntäeläinlajispesifisiä eivätkä siis yleensä leviä helposti eri eläinlajien välillä. Useimmat koronavirukset eivät ole zoonoottisia, eli ne eivät tartu ihmisen ja eläinten välillä. Useilla eläinlajeilla tunnetaan koronavirusten aiheuttamia sairauksia, joita ei pidä sekoittaa nyt ihmisillä tavattuun koronavirus COVID-19 -tautitapauksiin.

Lemmikkieläimilläkin esiintyy omia koronaviruslajeja. Esimerkiksi koirille tautia aiheuttavia koronaviruksia tunnetaan kaksi, joista toinen aiheuttaa suolisto-oireita, ja toinen taas hengitystieoireita. Kissoilla esiintyvä koronavirus aiheuttaa suolisto-oireita, ja joskus vakavaa tarttuvaa vatsakalvontulehdusta (FIP, feline infectious peritonitis).

Voiko virus tarttua eläimestä ihmiseen tai ihmisestä eläimeen?

Ruokaviraston julkaiseman tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus COVID-19 tarttuu ihmisestä toiseen, eivätkä lemmikkieläimet ole tartuntojen lähde. Lemmikkien ei tiedetä sairastuneen, tai välittäneen COVID-19 virusta ihmisiin.

Hongkongissa on todettu sairastuneen henkilön koiralta otetuissa näytteissä COVID-19 -virusta, mutta koiralla ei ollut sairauteen viittaavia oireita. Ruokavirasto seuraa tilannetta eläinten osalta ja tiedottaa tarvittaessa lisää.

Pitääkö sairastuneen välttää kontaktia lemmikkieläimiin?

Mitään erityisiä suojatoimenpiteitä eläinten, esimerkiksi lemmikkien suhteen ei ole tarpeen tehdä koronavirus COVID-19 -tartunnan vuoksi. Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä, ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä. Myös oman terveyden kannalta kädet kannattaa muutenkin aina pestä saippualla, jos on silitellyt eläimiä, koska muut bakteerit kuten salmonella tai E.coli voivat tarttua eläimestä ihmiseen.

Lähteet: Ruokavirasto, Maailman terveysjärjestö WHO