Myksomatoosi rantautui Suomeen ja saattaa tarttua lemmikkikaneihin

perjantai 31. heinäkuuta 2020
Myksomatoosi Suomessa web

Myksomatoosiin on olemassa rokote, joka saadaan Suomeen elokuussa. Sen avulla lemmikkikanit voitaisiin pelastaa tältä korkean kuolleisuuden omaavalta sairaudelta.

Suomeen on rantautunut uusi eläintauti, myksomatoosi, joka on terveysuhka myös lemmikkikaneille. Tätä vakavaa sairautta vastaan on maailmalla olemassa rokote, jota saadaan Suomeen elokuussa. Lemmikkikanit voivat saada myksomatoosin esimerkiksi hyönteisten välityksellä villikaneilta. Ihmisiin tai muihin lemmikkeihin tauti ei tartu.

Ruokavirasto tiedotti 24.7.2020, että Espoosta kuolleena löytyneellä villikanilla on todettu myksomatoosi. Tautitapaus varmistui Ruokaviraston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Sairautta ei ole aiemmin esiintynyt Suomessa. Ruokaviraston jaostopäällikkö Tiina Nokireki toteaa tiedotteessa, ettei vielä tässä vaiheessa voida arvioida, mistä tauti on tullut Suomeen.

Etelä-Amerikasta lähtöisin olevaa myksomatoosia esiintyy ympäri maailmaa, myös Euroopassa ja Australiassa. Etelä-Ruotsissa ja Virossa tautia on esiintynyt jo pitkään. Kyseessä on kaniinien myksoomaviruksen aiheuttama tauti, jonka seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Taudin aiheuttama kuolleisuus voi olla erittäin korkea. Luonnonvaraisilla kaneilla ei ole keinoa estää viruksen leviämistä ja nyt onkin Nokireen mukaan oletettavaa, että sairaus alkaa levitä kanipopulaatioissa. Myös rusakko ja metsäjänis saattavat saada tartunnan, samoin lemmikkikanit. Muihin eläimiin tai ihmisiin virus ei tartu.

Silmätulehdus, pään turpoaminen ja patteja

Myksomatoosi on vakava sairaus, joka oirehtii monin eri tavoin.

– Silmäluomet tulehtuvat ja märkivät, pää saattaa turvota ja kanien nahkaan voi tulla patteja, kanien luustosairauksista väitöskirjaa tekevä eläinlääketieteen lisensiaatti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Mäkitaipale Eläinsairaala Evidensia Tammistosta luettelee myksomatoosin oireita.

Turvotuksenomaisia kasvannaisia ilmaantuu ensin tartuntakohtaan, minkä jälkeen virus leviää muualle elimistöön. Yleensä pään seutu ja sukuelinten alue turpoavat, samoin märkivät silmäluomet. Patit ovat yleensä karvattomia, rupisia, ja niitä ilmaantuu erityisesti päähän sekä korviin.

– Tautiin voi kuolla muutamassa päivässä. Poikasilla saattaa esiintyä myös äkkikuolemia ilman näkyviä oireita. Ne ovat myös herkempiä sairastumaan myksoomavirukseen, Mäkitaipale pahoittelee.

Tauti heikentää eläimen immuunipuolustusta, jolloin se voi saada helposti myös bakteeri-infektioita. Joillakin yksilöillä tauti voi aiheuttaa hengitystieoireita.

Kanit on hyvä pitää sisätiloissa

Ruokaviraston mukaan virus leviää kaniinien välisissä kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten, erityisesti hyttysten ja kirppujen mukana. Tällä tavoin sen voi saada myös lemmikkikanit.

Lemmikkikanit on syytä pitää ainakin villikanialueilla toistaiseksi sisätiloissa, suojata hyttysiltä ja välttää myös tuoreruuan tuontia ulkoa tartunnan estämiseksi.

Mäkitaipale kehottaa lemmikkikanien omistajia ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin heti, jos myksomatoosin oireita alkaa ilmaantua. Mahdollisesti infektoitunut yksilö on pidettävä erillään muista kaneista.

Tartunta voidaan todentaa verinäytteestä tutkittavien vasta-aineiden avulla, jos eläintä ei ole rokotettu, tai PCR-tutkimuksella limakalvoilta vanupuikolla otetusta näytteestä. Tautiin ei ole parantavaa hoitokeinoa, mutta lieväoireiset kanit saattavat selvitä hyvällä tukihoidolla.

Rokote tulossa Suomeen elokuussa

– Myksomatoosiin on olemassa Suomeenkin rekisteröity rokote, mutta tähän saakka se on ollut myyntikiellossa Suomessa, sillä tautia ei ole täällä aiemmin ollut. Toivommekin, että rokote saataisiin nopealla aikataululla pieneläinklinikoiden ja eläinsairaaloiden käyttöön, Johanna Mäkitaipale esittää.

Fimea ryhtyi heti toimiin. Se on jo poistanut myyntikiellon rokotukselta. Eläinlääkkeitä ja -rokotteita kehittävä, valmistava ja maahantuova MSD Animal Health Suomi on puolestaan hakenut eräkohtaista vapautusta Ruotsissa nyt käytössä olevalle rokotteelle, tuontilupaa saada nopealla aikataululla Ruotsin pakkauksia myös Suomeen, ja Fimea on tämän poikkeusluvan myöntänyt. Luvan myötä eläinlääkärit pääsevät määräämään rokotteita ilman työteliästä erityislupakäytäntöä.

Rokote on uusi, kolmea virusta vastaan kehitetty Nobivac Myxo RHD Plus, ja sitä on käytetty jo Evidensialla Ruotsissa ja Tanskassa.

– Rokote saataneen Suomeen elokuun aikana. Tarkempi aikataulu varmentuu ensi viikolla. Heti tämän jälkeen ryhdymme valmistamaan suomenkielisiä pakkauksia, kertoo asiantuntijaeläinlääkäri Paula Kinnunen MSD Animal Health Suomesta.