Pentutehtailulla on selkeät tunnusmerkit

perjantai 31. toukokuuta 2024
  • koiranpentu
  • pentutehtailu
  • vastuullisuus
Kevät ja kesä on koiranpennun hankinnan aikaa, ja kyseessä on lemmikin eliniän pituinen sitoumus. Koiranpentua hankittaessa tulee varmistaa, että pennun ja omistajan tarpeet kohtaavat ja että pentua ei hankita pentutehtailijalta.

Koirapentua harkittaessa tulee ensin perehtyä kyseessä olevan rodun tarpeisiin ja luonteeseen sekä rodulle tyypillisimpiin sairauksiin. Rekisteröityjen rotukoirien osalta nämä löytyvät rotua harrastavan yhdistyksen tai rotujärjestön nettisivuilta joko jalostuksen tavoiteohjelmasta tai rodulle määritellystä PEVISA-ohjelmasta, jolla tarkoitetaan perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaa. 

Lähisukulaisten terveystutkimustiedot löytyvät Suomen Kennelliiton Koiranet-tietokannasta. Pennun vanhempien luonne sekä vanhempien ja pentueen terveyshistoria kannattaa selvittää. Pentujen kasvuympäristöön kannattaa tutustua huolellisesti ennen luovutusta vähintään kerran. Rescue-koirien ja kodinvaihtajien osalta tulee selvittää samat asiat, jos mahdollista. 

Koiran hankkijalle on tarjolla yhä lisääntyvässä määrin pentutehtaiden kasvatteja, joiden terveyshistoriaan ja kasvuolosuhteisiin ostajan on yleensä mahdoton perehtyä. Pentutehtailussa pentuja teetetään vain rahan takia eläimen hyvinvoinnista piittaamatta. Euroopan pentutehtaissa kasvatetaan satojatuhansia pentuja vuosittain. 
Pentuja tehtaillaan myös Suomessa, mutta suurin osa pennuista tuodaan Suomeen ulkomailta, tyypillisimmin Virosta. Pentutehtailua edesauttaa pentujen verrattain edullinen hinta sekä helppo saatavuus verkkokaupasta.


Halpa hinta kielii pentutehtailusta

Pentutehtailija myy pennun selkeästi vastuullista kasvattajaa halvemmalla. Pennun hankintahinta voi tuntua houkuttelevalta, mutta on hyvä muistaa, että todennäköisesti halpa hankintahinta tulee myöhemmin maksettavaksi toisessa muodossa.

Halpa hinta tarkoittaa sitä, että pentutehtailija ei sijoita pennun tai sen emän terveyteen rahaa, eikä tutkituta pennun ja emän terveyttä, tai huolehdi tarpeellisista rokotuksista ja loishäädöistä. Pentutehtailija teettää pentuja liian tiheästi ja myös liian nuorilla tai vanhoilla nartuilla. Koirien elinympäristöä ei välttämättä pidetä siistinä.

Pentutehtailija ruokkii koiria yleensä mahdollisimman halvalla eli ruokaa on liian vähän ja sen laatu on heikkoa. Tästä voi pennulle kehittyä pysyviä vaurioita, joita ei ostohetkellä aina havaitse, vaan vauriot ilmaantuvat vasta myöhemmin. 

Tyypillisen pentutehtailijan tunnistaa hinnan ohella siitä, että pennun saa heti mukaan ilman kirjallista sopimusta koiran kaupasta tai eläinlääkärintodistusta pentutarkastuksesta tai terveystodistusta. Pentua ei myöskään ole yleensä tunnistusmerkitty mikrosirulla. Myyjällä on kiire saada kaupat tehtyä, eikä hän kysele pennun tulevasta omistajasta tai kodista, jonne hän on pentua myymässä. Kaupantekopaikaksi ehdotetaan jotain muuta, kuin kasvattajan kotia.

Ostaja ei pääse näkemään pentutehtailijan pennun emää tai pentueen muita koiria. Rotukoirana myytävää pentua ole rekisteröity Suomen Kennelliiton koirarekisteriin.

Jos pennun ostaja epäilee pentutehtailua, kannattaa olla yhteydessä eläinsuojeluviranomaiseen. Ennen pennun hankintaa kannattaa myös keskustella paikallisen eläinlääkärin kanssa kyseessä olevan rodun soveltuvuudesta ja vaatimuksista.