Perinteikäs Eläinsairaala Mevet muuttaa – tilat kaksinkertaistuvat ja tehohoidon puitteet paranevat

torstai 15. syyskuuta 2022
  • Mevet
  • päivystys
  • uusi eläinsairaala
Uudet tilat ovat rakenteilla ja valmistuessaan eläinsairaala on pinta-alaltaan kaksi kertaa suurempi kuin nykyinen sairaala. Päivitetyt tilat mahdollistavat entistä laadukkaamman hoidon ja nykyistä useamman eläinlääkärin palkkaamisen tulevaisuudessa.

Evidensian verkostoon kuuluvan Eläinsairaala Mevetin uudet tilat rakentuvat Stockmannin vanhaan pääkonttorirakennukseen Pitäjänmäkeen vain muutaman korttelin päähän nykyisestä sijainnista. Tavoitteena on, että sairaala pääsee muuttamaan ensi kesään mennessä.

Sairaalanjohtaja Antti Kuosmanen kuvailee, että palveluiltaan uusi eläinsairaala tulee olemaan korkeatasoinen ja huippuvarusteltu ympärivuorokauden päivystävä pieneläinsairaala. Leikkaussalien määrä kasvaa nykyisestä kolmesta viiteen ja erityisesti tehohoitopotilaita voidaan hoitaa entistä paremmin.

Muuton yhteydessä uusitaan sairaalan laitteita ja varustelua. Hankintalistalla on uusi TT-laite eli tietokonetomografialaite, joka tarkentaa ja monessa tapauksessa nopeuttaa diagnosointia, jos röntgen ei antaisi tarpeeksi informaatiota.

Laitteen kuvan laatu ja nopeus ovat huippuluokkaa. Se tulee olemaan Suomessa ensimmäinen pieneläintutkimuksiin tarkoitettu tämän tason tietokonetomografialaite ja vastaavia laitekokonaisuuksia on kansainvälisestikin vain harvoissa eläinsairaaloissa.

”Laitteen erottelukyky auttaa meitä tuomaan kehittynyttä diagnostiikkaa pienille eläinpotilaille ja nopeutensa ansiosta akuutteja potilaita ei tarvitse välttämättä nukuttaa tutkimusta varten”, Kuosmanen kertoo merkittävästä investoinnista.

Eläinlääkärit saavat kuvantamisen tulokset nopeasti käyttöönsä ympäri vuorokauden. Kuosmanen arvioi, että tarkka tomografiakuvantaminen nostaa entisestään päivystyshoidon tasoa.


Työntekijät osallistuneet tilojen suunnitteluun


Uuden sairaalan tilat on suunnitellut arkkitehtitoimisto Raami Arkkitehdit. Mevetin eläinlääkärit, klinikkaeläinhoitajat ja asiakaspalvelijat ovat osallistuneet uusien tilojen suunnitteluun. Sitä varten on käytetty 3D-mallinnusta ja virtuaalitodellisuutta. Tilojen käyttäjät pääsevät harvoin osallistumaan suunnitteluun juuri virtuaalitodellisuuden avulla.

Mevetin työntekijät ovat päässeet kulkemaan uuden eläinsairaalan tiloissa laittamalla virtuaalitodellisuuslasit päähänsä. Näin he ovat pystyneet arvioimaan parhaalla mahdollisella tavalla eri tilojen mittasuhteita, sijoittelua ja toimivuutta. 

Tiloista tulee aidosti eläinten hoitamiseen ja sairaalatoimintaan sopivat, kun suunnitelmia ei tarvitse katsoa vain kaksiulotteisista pohjapiirroksista.

”Esimerkiksi laboratoriot ja välinehuollot piirrettiin niiden työntekijöiden kanssa, jotka tiloissa tulevat työskentelemään. Kirurgit ja leikkaussalin hoitajat osallistuivat vastaavasti leikkausosaston suunnitteluun. Huonejärjestykset ja seinien paikat muuttuivat moneen kertaan eikä mitään suunnitelmia lyöty lukkoon ilman, että työntekijät pääsivät niihin vaikuttamaan”, Kuosmanen kertoo.

Kissat saavat kokonaan oman sairaalansa
Uudessa sairaalassa kissat huomioidaan entistä paremmin. Kissoille ja koirille on omat odotustilat, vastaanotto, tutkimushuoneet sekä sairaala- ja teho-osasto.

”Kissoille eläinlääkärikokemus on erityisen stressaava. Haluamme rakentaa meidän kissapotilaille mahdollisimman sopivan ympäristön”, Kuosmanen sanoo.

Kissojen omilla tiloilla eläinlääkärikäyntiin liittyvää stressiä voidaan lieventää, kun kissat eivät kuormitu esimerkiksi vieraista äänistä tai siitä, että tutkimushuoneessa on koiran haju. Sitä kautta voidaan vähentää esimerkiksi rauhoitteiden käyttöä toimenpiteissä.

Eläinsairaala Mevetin tavoitteena on saada myös Cat Friendly Clinic -sertifiointi muuttoon mennessä. Sertifikaatin saamisessa kissoille erilliset tilat ovat yksi selkeä kriteeri, mikä on huomioitu suunnittelussa.

Lisäksi statuksen saaminen vaatii, että henkilökunta on kouluttautunut erityisesti kissapotilaiden hoitamiseen ja käsittelyyn.

Mevetin pitkät perinteet näkyvät yhä toiminnassa


Tuleva muutto on Mevetille sen historian toinen. Se on perustamisestaan asti toiminut samalla alueella, ensin Munkkivuoressa ja nyt Pitäjänmäessä.

Perustamisvuonnaan 1974 Mevet oli Suomen ensimmäinen yksityinen pieneläinklinikka. Kuosmanen on tehnyt eläinlääkäriopintoihinsa liittyvän harjoittelun Mevetissä ja muistelee aikoja lämmöllä. Nyt sairaalan johtajana hän haluaa jatkaa Mevetin vahvoja perinteitä, joissa korostuvat asiakaspalvelu ja hoidon laatu.

”Mevetissä on alusta asti tehty todella korkealaatuista eläinlääketiedettä ja kirurgiaa. Uusissa tiloissa pystymme lisäämään erikoisosaamisemme määrää ja jatkaamaan samoja perinteitä”, Kuosmanen kertoo.

Asiakkailla on pitkät hoitosuhteet ja monet lemmikit käyvät Mevetissä koko niiden elämän ajan. Kuosmanen painottaa, että vaikka toiminta on laajentunut alkuajoista ja kasvaa muuton myötä entisestään, sama henkilökohtainen hoito ja asiakkaiden huomioiminen säilyy.

”Potilaat ja heidän omistajansa ovat kaiken tekemisemme keskiössä jatkossakin.”