Pienillä koiraroduilla on paljon hammasongelmia – monelle koiranomistajalle ne tulevat yllätyksenä

torstai 20. lokakuuta 2022
  • hammasongelmat
  • pienet koirarodut
Hammassairaudet ovat erityisesti pienille roduille tyypillisiä, ja niistä voi aiheutua hoitamattomina vakavia ongelmia. Yleisin ongelma on parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus sekä runsas hammaskiven kertyminen, joiden lisäksi pienillä koirilla on usein irtoamattomia maitohampaita ja purentavikoja. Eläinlääkärit haluavat lisätä tietoisuutta hammassairauksien ennaltaehkäisystä.

Suu- ja hammassairauksiin perehtynyt Evidensian eläinlääkäri Anna Sinda Aurinkolahden Eläinklinikalta toivoo, että yhä useampi pienen koiran omistaja saisi tietoa hammashoidon tärkeydestä. 

Hän suosittelee, että pieniltä koiraroduilta tarkistetaan purenta terveystarkastuksen yhteydessä esimerkiksi ensimmäisillä rokotuskäynneillä. Ensimmäinen nukutuksessa tehtävä hammashoito on usein ajankohtainen jo 1–2 vuoden iässä, sillä pienten koirien hammassairaudet ilmenevät tyypillisesti jo nuorena.

Pienillä koirilla on suun kokoon suhteutettuna isot hampaat ja ne ovat ahtaasti, mikä altistaa hammaskiven muodostumiselle. Se taas johtaa pienillä koirilla usein parodontiittiin, joka voi hoitamattomana aiheuttaa vakavia ongelmia.

Koiralla voi olla parodontiittia myös silloin, kun hampaat näyttävät päällisin puolin puhtailta. Siksi koiran hampaat on tärkeää tutkia hampaiden puhdistuksen yhteydessä.

Hampaiden harjaaminen on tehokkain keino ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista ja iensairauksia. Eläinlääkärin tekemää hammashoitoakin kuitenkin tarvitaan.

”On täysin ymmärrettävää, että omistajien voi olla vaikeaa tai joskus jopa mahdotonta harjata hampaita minikokoisilta koirilta. Takimmaiset hampaat ja ientaskut päästään puhdistamaan kunnolla vain eläinlääkärissä”, Sinda sanoo.

Alakulmahampaiden pureutuminen yläikeneen tai kitalakeen on pienille koiraroduille yleinen purentavirhe, joka aiheuttaa kipua ja vaatii eläinlääkärin hoitoa. Joitakin ongelmia esiintyy erityisesti tietyn rotuisilla koirilla. Esimerkiksi lyhytkuonoisilla koiraroduilla on muita rotuja useammin puhkeamattomia hampaita ja hampaiden asentovirheitä.
 

Hampaiden todellinen kunto selviää vasta röntgenillä




Heidi Hägg
on tuonut kääpiövillakoiransa Lunan kontrollikäynnille kaksi viikkoa hammasoperaation jälkeen. Hän toi Lunan hoitoon hammaskiven takia, mutta puhdistuksen yhteydessä tehdyssä hammastarkastuksessa ja hampaiden röntgentutkimuksessa löytyi parodontiittia ja poistokuntoisia hampaita.

Kontrollikäynnillä eläinlääkäri Anna Sinda kysyy koiran vointia ja tarkistaa hampaiden poistokohdat. Ne ovat parantuneet ja Luna on toipunut hyvin.

Koiran hampaiden todellista kuntoa ei voi tietää silmämääräisesti tutkimalla ja koiran hammassärkyä on vaikeaa havaita. Osa ongelmista on mahdollista huomata vasta hammastarkastuksessa röntgenkuvista. Siksi hampaiden huono kunto pääsee usein yllättämään lemmikinomistajat.

Hägg ei ollut huomannut Lunan käytöksessä mitään sellaista, mikä olisi kertonut hammasongelmista tai kivuista.

”Huomasin, että hampaat olivat tummat ja koiran hengitys haisi. Käytöksestä ei nähnyt millään lailla, että Luna olisi ollut kipeä ennen hammashoitoa”, Hägg sanoo.

Hampaiden puhdistuksen yhteydessä Lunalta jouduttiin poistamaan parodontiitin takia yhdeksän hammasta. Parodontiitin yleisyys ja sen aiheuttamat ongelmat ovat tulleet Häggille yllätyksenä.

”Aikaisemmilla eläinlääkärikäynneillä on ollut puhetta siitä, että hampaita olisi hyvä pestä, mutta en ole tiennyt, että tästä tulee helposti ongelma juuri pienillä koirilla. Sitä helposti ajattelee, että eivät muutkaan ihmiset koirien hampaita pese ja miettinyt sellaisia ihmisiä, joilla on esimerkiksi kultainen noutaja, jolle ei tule samalla tavalla ongelmia”, Hägg pohtii.

Seuraavaksi tehtävälistalla on hampaiden pesun harjoittelu Lunan kanssa. Hägg toivoo, että kananmakuinen hammastahna helpottaa totuttelua. Sinda vinkkaa, että koiran hampaat kannattaa harjata silloin, kun pesee omatkin hampaat. Näin siitä tulee rutiini ja hampaat tulee harjattua päivittäin.
 

Hampaiden poistaminen on vasta viimeinen vaihtoehto


Eläinlääkäri Anna Sinda ymmärtää koiranomistajien huolen hampaiden poistoista. Hän kuitenkin vakuuttaa, että hampaita ei poisteta turhaan ja että koirat pärjäävät pääsääntöisesti erittäin hyvin useammankin hampaan poiston jälkeen. 

Parodontiitti on pitkälle edenneenä koiralle kivulias sairaus ja tulehdusta ylläpitävien hampaiden poisto parantaa merkittävästi lemmikin elämänlaatua.

"Eläinlääkärinä teen hoitopäätökset lemminkin hyvinvoinnin näkökulmasta omistajaa kuunnellen", Sinda sanoo.

Säännöllisillä hammastarkastuksilla ja -hoidoilla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien paheneminen.

”Tutkin hampaat sairauksien varalta aina hampaiden puhdistuksen yhteydessä, sillä pelkässä hammaskiven poistossa hammassairaudet voivat helposti jäädä huomaamatta. Tarvittaessa teen myös hampaiden poistot samalla käynnillä. Tämä on mielestäni koiran edun mukaista ja usein myös omistajien toive”, Sinda kertoo.
 

Näin totutat koiran hampaiden harjaamiseen

  1. Palkitse koira herkuilla siitä, että se lähestyy tai tutkii hammasharjaa omaehtoisesti.
  2. Koske huuliin ja hampaisiin ensin käsin ja sitten hammasharjalla. Palkitse makupalalla. Näin koira tottuu suun alueen koskettamiseen.
  3. Anna koiran maistella sille tarkoitettua hammastahnaa. Hyvänmakuinen hammastahna tekee harjaushetkestä koiralle mukavan, mutta törkeintä on mekaaninen puhdistus harjaamalla.
  4. Aloita harjaaminen kulmahampaiden ja poskihampaiden ulkopinnoilta. Muista palkita siitä, että koira pysyy rauhassa harjaamisen aikana.
  5. Kun harjaaminen alkaa sujua, suurenna harjausliikettä ja etene myös hampaiden puru- ja sisäpintojen puhdistamiseen.
  6. Jos olet epävarma, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi!