Ripuli on koirilla tavallinen kesävaiva – eläinlääkärin ohjeet lemmikin omistajalle

perjantai 5. kesäkuuta 2020
Koira mahavaivat web

Koiran ripuli on yksi yleisimmistä koiraa koettelevista vaivoista. Tavallisesti koiran ripuli- ja oksennustauti paranee kuitenkin itsestään parissa päivässä.

Kesään ja lämpimiin ilmoihin voi liittyä myös ikäviä kesävaivoja lemmikeille: akuutti maha-suolikanavan tulehdus eli ripuli ja mahdollisesti oksentelu saattaa yllättää.

Akuutti ripuli on harvoin vakava sairaus perusterveellä, aikuisella koiralla ja se paranee usein itsestään muutamassa päivässä. Paranemista voi nopeuttaa apteekista ja eläinlääkäriasemalta saatavilla reseptittömillä valmisteilla. Probiootit eli terveysvaikutteiset maitohappobakteerivalmisteet auttavat häiriintynyttä suoliston mikrobiotaa palautumaan ennalleen. Ne myös tukevat limakalvon immuunijärjestelmän toimintaa.

Paasto ei paranna

– Aikoinaan ripuloivaa koiraa neuvottiin pitämään paastolla ainakin vuorokauden verran. Nykytietämyksen mukaan paasto – etenkin pitkittyessään – saattaa olla haitallista suoliston limakalvon toipumiselle, muistuttaa dosentti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Evidensia eläinsairaala Tammistosta.

– Ruokinnan vatsaystävällisellä ruualla voikin aloittaa heti, kun koira ei enää oksenna. Tutkimusten mukaan varhaisessa vaiheessa aloitettu ruokinta nopeuttaa mahataudista toipumista, Minna lisää.

Ripuloivalle koiralle sopiva ruoka on hyvin sulavaa ja niukasti rasvaa sisältävää. Ravinnon rasvoissa on myös eroja, keskipitkäketjuisen triglyseridit (MCT) sulavat ripuloivan koiran suolistossa tavanomaisia ravintorasvoja paremmin ja toimivat tarpeellisena energianlähteenä suoliston uudistuville soluille. Vatsatautiin liittyvä huono olo voi heikentää ruokahalua, joten ruuan tulee olla maistuvaa. Maistuvuutta voi lisätä tarjoamalla ruokaa kädestä tai lämmittämällä sitä hiukan, noin kädenlämpöiseksi.

Koiran ripulin kotihoito

Jos koira voi ripulista huomatta hyvin ja on pirteä, voidaan ripulia hoitaa kotona muutamien päivien ajan. Nykyisin suositellaan ruokintaa vatsaystävällisellä ruualla heti kun  koira on lakannut oksentamasta.  Varhaisessa vaiheessa aloitettu ruokinta sopivalla ruualla vähentää pahoinvointia, nopeuttaa suoliston limakalvon paranemista ja vähentää nestevajauksen riskiä.

  • Evidensia-eläinlääkäriasemilta ja eläinsairaaloista saat erityisesti vatsatautioireita helpottamaan suunniteltua erikoisruokaa, joka on hyvin sulavaa ja tukee suoliston limakalvon toipumista.
  • Saat meiltä myös reseptittömiä ripulinhoitovalmisteita ja koirille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita, joiden avulla toipumista voi nopeuttaa.
  • Henkilökuntamme neuvoo sopivan valmisteen ja ruuan valinnassa.
  • Huolehdi, että lemmikki juo riittävästi. Koiran vedentarve vuorokaudessa on noin 0,5 – 1 dl per elopainokilo (eli esimerkiksi 20 kg painoinen koira tarvitsee 1-2 litraa nestettä päivässä). Runsas oksentelu ja ripulointi lisää nestehukan riskiä etenkin pienikokoisilla koirilla, pennuilla ja vanhoilla koirilla. Jos koirasi nesteensaanti mietityttää, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Kotihoidon aikana tulee tarkkilla koiran vointia. Jos koiran vointi heikkenee, sille nousee kuumetta (peräsuolesta mitattuna 39,5 tai enemmän), se  ripuloi jatkuvasti, ripulissa on verta tai koira oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee koira viedä eläinlääkärille, jossa se tutkitaan ja hoidetaan. Tarvittaessa sille voidaan antaa nestehoitoa ja oireita helpottavaa lääkitystä, Minna Rinkinen ohjeistaa.

Muistathan, että ihmisten ripulinhoitovalmisteet eivät sovi koirille.

Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?

  • Jos koiran ripuli on poikkeuksellisen ankaraa.
  • Jos koiran vointi ei parane kotihoidolla 1–2 vuorokauden kuluessa tai oireet uusiutuvat.
  • Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
  • Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.
  • Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos lemmikkisi vointi mietityttää tai haluat neuvoja eläinlääkäriltä, ota yhteyttä eläinlääkäriin soittamalla Evidensian valtakunnalliseen neuvontanumeroon, puh. 020 1800 900. Eläinlääkärin etäkonsultaatio neuvontanumerossa on maksutonta (vain normaalin puhelumaksun hinnalla.)