Rokote kanien virustautia vastaan nyt saatavilla

maanantai 22. elokuuta 2016
kanirokotus

Rokotetta on saatavilla toistaiseksi kolmella Evidensia-eläinääkäriasemalla.

Villikanien kuolemia aiheuttavaan RHD2-virukseen on nyt saatavilla rokote. Viimeaikaisten tietojen mukaan eteläisen Suomen alueella on todettu useampia tartuntoja myös lemmikkikaneilla.

– RDH on herkästi leviävä ja nopeasti etenevä tauti villi- ja lemmikkikaneilla. Se leviää suoraan kaikkien eritteiden välityksellä kanista toiseen, mutta myös välillisesti esimerkiksi kontaminoituneen ruuan ja ympäristön kautta. Vertaimevät hyönteiset, esimerkiksi hyttyset, voivat myös levittää sitä, samoin villikaneja syövät petoeläimet, kertoo kanien hoitoon perehtynyt eläinlääkäri Johanna Mäkitaipale Evidensia Kouvolasta.

Rokote annetaan lemmikkikanille kertapistoksena nahan alle. Kanin tulee olla rokotettaessa vähintään 10 viikon ikäinen ja rokotus uusitaan vuosittain.

– Rokotteen suoja alkaa viikon kuluttua pistämisestä. Siihen asti kanin ulos viemistä, ulkoa tuodun ruuan syöttämistä sekä kontakteja tuntemattomiin ja rokottamattomiin kaneihin tulee välttää, Mäkitaipale muistuttaa.

Rokotteen sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Sivuvaikutuksia voivat olla lievä lämmön nousu sekä pieni patti rokotuskohdassa.

Lue lisää kanikuolemia aiheuttavasta RHD-viruksesta

Suomeen on saatu rokotteita rajallinen määrä. Varaa aika pikimmiten, ja anna kaniystävällesi mahdollisuus nauttia loppukesästä turvallisesti!

Tarkistathan ajantasaisen listan kanirokotetta tarjoavista klinikoista tästä