Seinäjoen, Lapuan ja Isonkyrön pieneläinpäivystykset siirtyvät uuteen eläinsairaalaan

maanantai 18. tammikuuta 2021
608A7051 (1)

Gynther, 3,5-vuotias mäyräkoirauros Siikaisista, on jo ammattilainen. Jo seitsemän kuukauden ikäisenä se ajoi edellään isokokoista ilvestä. Siltä luontuvat myös supikoiran, mäyrän, ketun ja peuran ajo. Omistajansa Petri Kuusisto on enemmän kuin tyytyväinen tiedosta, että Seinäjoelle rakennetaan 24/7-pieneläinsairaala, ja että se ryhtyy hoitamaan seutukunnan pieneläinpäivystyksiä. Gyntherin ammatissa apua saatetaan tarvita hyvinkin pikaisella aikataululla. Silmäpeilaukseen tullut Gynther vaikuttaa sekin tyytyväiseltä hankkeeseen.

  • 24/7
  • Kangas
  • päivystys
  • Seinäjoen Eläinsairaala
  • Sukura

Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas: ”On hienoa, kun alueelle saadaan pieneläimiin erikoistunut eläinsairaala ja päivystys.” Seinäjoen, Lapuan ja Isonkyrön pieneläinpäivystykset siirtyvät Seinäjoella toimintansa aloittavaan uuteen, 24/7-päivystävään Seinäjoen Eläinsairaalaan. Rakenteilla oleva sairaala avataan kesään 2021 mennessä.

Uudessa eläinsairaalassa on päiväsairaala sekä moderni ja laadukas ympärivuorokautinen sairaala, josta löytyy muun muassa tehohoito-osastot kissoille ja koirille. Sairaala sijaitsee Seinäjoen Raviradalla Ravitie 8:ssa, jossa tällä hetkellä toimivat rinta rinnan Eläinlääkäriasema Evidensia Seinäjoki ja Seinäjoen kaupungin pieneläinpäivystys. 

Evidensia hoitaa pieneläinpäivystyksen meidän puolesta uudessa eläinsairaalassa. Me vaihdamme paikkaa ja siirrymme pitämään hevosvastaanottoa saman rakennuksen toiseen päähän, kertoo johtava hygieenikko Seppo Kangas Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollosta.

Siirron jälkeen kunnallinen pieneläinvastaanotto toimii päivisin edelleen Ylistarossa, Peräseinäjoella ja Lapualla. Muilta osin eläinlääkinnän tehtävät pysyvät Seinäjoen alueella ennallaan.

– Asioita on järjestetty hyvässä yhteistyössä Evidensian kanssa. On hienoa ja olemme todella tyytyväisiä, kun alueelle saadaan pieneläimiin erikoistunut eläinsairaala ja päivystys, Kangas iloitsee.

Hänen mukaansa Seinäjoen alueen eläinlääkäreillä riittää töitä myös siirron jälkeen, vaikka yhden päivystäjän työpanos väheneekin. Seinäjoen yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Isokyrö, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi, Lapua, Lehtimäki, Peräseinäjoki, Vimpeli, Ylistaro ja Ähtäri.

Meillä on iso alue, ja vapaita eläinlääkärin paikkoja on auki Alajärvellä, Kuortaneella ja Alavudella. Eli töitä kyllä riittää, onhan meillä hoidettavana suureläinpäivystys. Kun Evidensia on erikoistunut pieneläimiin, me voimme nyt entistä tiiviimmin keskittyä suureläimiin ja eläintauteihin sekä yliopiston kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Kangas kertoo, ettei kunnallisella puolella ole pieneläimiin erikoistuneita eläinlääkäreitä, eikä kaikilla eläinlääkäreillä ole ollut halua hoitaa pieneläimiä. Senkin vuoksi Seppo Kangas toivottaa pieneläinsairaalan tervetulleeksi Seinäjoelle. 

Palvelut lisääntyvät ja monipuolistuvat 

Seinäjoen Eläinsairaalan johtajan Okko Sukuran mukaan sairaalan toiminta koostuu päiväsairaalasta ja ympärivuorokautisesta toiminnasta, johon parhaillaan rekrytoidaan lisää henkilökuntaa. Kokonaisuuteen kuuluu päiväsairaala, joka palvelee monipuolisesti eri eläinlääketieteen osa-alueita sekä moderni ja laadukas ympärivuorokautinen sairaala, josta löytyy muun muassa tehohoito-osastot kissoille ja koirille.

Palvelut lisääntyvät ja monipuolistuvat. Sairaala tarjoaa laajamittaista perussairaudenhoitoa vuorokauden jokaisena tuntina. Meillä on myös edellytykset pidemmälle vietyyn eläinlääketieteeseen.

Sairaala ottaa vastaan potilaita niin päivystysalueelta kuin sen ulkopuoleltakin. 

Yhteyttä voi ottaa joko suoraan sairaalan omaan numeroon tai soittamalla kunnalliseen päivystykseen, josta soitto ohjautuu meille. Päivystyspotilaita otetaan vastaan kiireellisyysjärjestyksessä ilman ajanvarausta, Sukura kertoo.

Päiväsairaalan toiminta ja ajanvarauspotilaiden hoito pysyvät ennallaan.

Kun päiväsairaala ja päivystys toimivat rinnakkain, resursseja vapautuu enemmän ajanvarauspotilaiden hoitoon, sillä akuuttihoitoa vaativat potilaat voidaan ohjata suoraan päivystysyksikköön. Koska päivystysyksikkö toimii ympärivuorokautisesti, alueen potilaiden pääsy kiireelliseen hoitoon nopeutuu kellonajasta riippumatta.

Pieneläinten ympärivuorokautisen, sairaalatasoisen hoidon tarve ja kysyntä ovat kasvaneet kautta maan. Evidensia vastaa kysyntään laajentamalla sairaalaverkostoaan. Kuuden nykyisen sairaalan lisäksi kesään 2021 mennessä avataan uusi sairaala Seinäjoen lisäksi myös Kouvolassa. 

Seinäjoki saa vihdoin oman 24/7-eläinsairaalan

Evidensia avaa kahdeksannen 24/7-eläinsairaalansa Seinäjoella tulevaan kesään 2021 mennessä. Seinäjoen Eläinsairaala tulee olemaan ensimmäinen laatuaan koko Etelä-Pohjanmaalla. Alueella ei ole ollut aiemmin saatavilla ympärivuorokautista, sairaalatasoista hoitoa lemmikeille. Lähimmät vastaavat yksiköt löytyvät Oulusta, Tampereelta ja Hämeenlinnasta, joten sairaala tulee palvelemaan laajasti koko Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.

Seinäjoelle kesään mennessä avattavan eläinsairaalan ovet ovat aina auki, kun ympärivuorokautinen toiminta alkaa.

Kattavat eläinlääkintäpalvelut ovat sen jälkeen jokaisen lemmikin saatavilla aina, kun apua tarvitaan, ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä, lupaa sairaalan johtaja Okko Sukura.

Sairaala tulee ottamaan vastaan kaikenlaisia ja kaikenlaista hoitoa vaativia seura- ja lemmikkieläimiä. Kunnallinen eläinlääkintä hoitaa myös jatkossa hevoset ja tuotantoeläimet.

Nykyiseen eläinlääkäriasemaan verrattuna uuteen eläinsairaalaan saadaan lisää leikkauskapasiteettia sekä uudistetut tilat akuuttihoidolle ja hammashoitotoimenpiteille. Lisäksi yksikköön tulee tehohoito-osasto.

Potilaat voivat jäädä sairaalaan tarvittaessa myös yön ajaksi. Lemmikkipotilaille tarjotaan saman katon alla monen erityisalan erikoisosaamista.

Eläinlääkäreillämme on erityisosaamista muun muassa ortopediasta, niveltähystyksistä, silmä-, iho- ja sydänsairauksista, hammashoidosta sekä pehmytosakirurgiasta. Seinäjoelle saadaan myös tietokonetomografiset kuvantamislaitteet, mikä tulee entisestään parantamaan hoidon suunnittelua ja tarkkuutta, Sukura kertoo.

Teksti Pirjo Latva-Mantila, kuvat Mika Alavesa

Kesään mennessä avattavan Seinäjoen Eläinsairaalan johtaja Okko Sukura toivottaa kaikki pieneläimet tervetulleeksi 24/7-eläinsairaalan hoitoon aina, kun avulle on tarvetta.